Zašto je dobro obnoviti domenu prije isteka?

Domene su esencijalni dio svake web stranice i nužne su da bi one funkcionirale. Uz web stranicu nerijetko se veže i mail adresa i vrlo je bitno domenu obnoviti na vrijeme kako web stranica i mailovi ne bi prestali funkcionirati.

[VAŽNO] Prestankom rada domene, prestaje raditi web stranica i mailovi vezani za domenu. Primjer: domena je plus.hr i istekom domene prestaje raditi web stranica plus.hr i mailovi @plus.hr.

Najveća posljedica neobnavljanja domene je njen gubitak i zakup od treće strane. Jednom kada je zakupi netko drugi, postaje nemoguće dobiti je natrag, kao i identitet vezan uz domenu koji ste godinama gradili. Također dolazi i do pada pozicije na Google-u i dokazano je da rezultati pretraživanja padaju za 30% u samo 6 sati ne-funkcioniranja stranice (downtime-a).

Kako izgleda životni vijek domene?

Domene se registriraju na minimalni period od 1 godine, do maksimalnih 10 godina. Produženje domene se obavlja od datuma isteka na željeni period, npr. domena je registrirana 1.1.2020. i istječe 1.1.2021. Produženje ste uplatili 15.12.2020. na narednih godinu dana i novi istek domene će biti godinu dana od 1.1.2021., što znači 1.1.2021.

U slučaju da ne želite ili ste zaboravili obnoviti domenu, domena prestaje funkcionirati 1 dan nakon isteka, što je u slučaju naše domene 2.1.2021. Iako domena ne funkcionira možete je produžiti još 30-45 dana od isteka po standardnoj cijeni bez dodatne naknade, što ovisi o registru na kojem je domena registrirana. Nakon 30-45 dana od isteka, domena ulazi u tzv. redemption period iz kojeg je i dalje moguće obnoviti domenu za trenutnog vlasnika, ali cijene produženja sada variraju od 300 – 1000 kn, jer naknadu za izvlačenje domene iz redemption perioda dodatno naplaćuju vrhovni registri domena. U redemption periodu domena ostaje sljedećih 30 dana nakon čega ulazi u period brisanja: PendingDelete u kojem je više nije moguće produžiti te se čeka brisanje. Ako je domena zvučna, lovci na domene vrlo vjerojatno čekaju priliku da domenu „ugrabe“ i postoji vrlo velika mogućnost da ćete ostati bez nje.

Kako bi osigurali da naši korisnici obnavljaju domenu na vrijeme, obavijest o isteku s ponudom za produženje šaljemo minimalno 30 dana prije isteka te još nekoliko puta do isteka same domene. Ako želite i dalje nastaviti koristiti željenu domenu, preporuka je da uplatu za produženje domene obavite barem 1 dan prije isteka kako bi uplata bila evidentirana na vrijeme, a domena produžena.

 

Zaključak

Ako želite nastaviti s korištenjem domene, pobrinite se da ona bude plaćena na vrijeme, a tim Plus Hostinga će se pobrinuti da ponudu za produženje domene dobijete na vrijeme i još Vas nekoliko puta podsjetiti na istek. Pustiti domenu da istekne imat će neželjene posljedice na poslovanje i ugled vaše tvrtke.

Osim što ćete imati dodatne troškove oko produženja, dodatnu štetu napravit će i pad u ratingu stranice i ne funkcioniranje mailova što su sve dobri razlozi da domena bude obnovljena na vrijeme.

Povezani članci

Odgovori