Novosti o domenama u 2014.

Od 2.1.2014. godine je došlo do nekoliko promjena koje su donesene od strane krovne organizacije za upravljanje domenama – ICANN, i našeg matičnog registrara. Promjene se odnose samo na gTLD-ove (.com, .net, .org, .biz, .info).

Whois privatnost više nije dostupna besplatno sukladno odluci našeg matičnog registrara. Whois privatnost je usluga kojom se skrivaju stvarni podaci o vlasništvu domene. Za domene koje su već otprije registrirane i koje imaju uključenu whois privatnost, whois privatnost će se ugasiti najmanje 45 dana prije nego što domena ističe. Na taj način će podaci o vlasniku domene postati javni kao i kod svih drugih domena. Funkcioniranje domene ovim postupkom neće biti zahvaćeno, te će domena normalno funkcionirati kao i sada. Riječ je samo o javno dostupnoj evidenciji o vlasniku domene. Trenutne whois podatke možete provjeriti na stranici http://www.who-is.me . Ukoliko želite zadržati whois privatnost na domeni koja ima uključenu tu uslugu, možete nam se javiti na email support@plus.hr . Cijena whois privatnosti je 40kn + PDV godišnje.

Jedna od dugo iščekivanih promjena je dolazak novih TLD-ova. Uz dosadašnje poznate gTLD-ove (.com, .net, .org, .biz, .info i druge), moći ćete izabrati i nazive sa nastavkom kao što su: .app, .shop, .business, .company, .online, .site… Uvođenje novih gTLD-ova se očekuje početkom veljače, te postupno tokom 2014. godine, a o uvjetima registracije i dostupnim TLD-ovima ćemo Vas obavijestiti na vrijeme.

Nakon registracije nove gTLD domene, te ako je promijenjen registrant, na domeni bit će potrebno potvrditi e-mail adresu registranta, jer će u protivnom domena prestati biti aktivna. Podatke je potrebno validirati u roku od 15 dana od dana registracije nove domene tj. promjene. Nakon registracije domene, registrant će primiti email validacije na dan registracije, te također 5, 10 i 13 dana nakon registracije, a 16. dan od registracije, ukoliko ne dođe do validacije email adrese, registrant će dobiti obavijest o deaktivaciji domene. Postupak potvrde je jednostavan: na email adresu dobivate poruku sa linkom na koji je potrebno kliknuti i tako potvrditi email adresu i eventualne kasnije promjene registranta. Jednom kada je email adresa validirana, za ostale domene koje će biti pod istim mailom, neće biti potrebno potvrđivati podatke. Za domene koje su registrirane prije 1.1.2014. neće biti potrebno potvrđivati email adresu.

Povezani članci

Odgovori