Domene – što je sve potrebno znati o domenama

Što su domene?

Domene su najjednostavnije rečeno, jedinstveno ime, adresa ili naziv web stranice – npr. www.plus.hr i taj naziv je vidljiv u adresnoj traci kad posjetite neku web stranicu. 

Ako se pitate jesu li domena i web stranica ista stvar. Možete to promatrati na sljedeći način – Kad bi vaša web stranica bila kuća, tada je domena njen kućni broj.

Glavni cilj naziva domene je omogućiti povezivanje s internetskim poslužiteljem korištenjem lako pamtljivog  imena, umjesto njegove IP adrese. Na primjer, www.plus.hr je lakše zapamtiti nego 185.220.27.145.

Kompletan naziv domene ima strukturu od tri dijela. Započinje imenom stroja ili glavnog računala (kao što je “www” za označavanje “world wide web”), nakon čega slijedi naziv same web stranice i na kraju TLD (poput .com ili .hr).

Čemu služi domena?

Naziv domene bitan je dio uspostavljanja vaše online prisutnosti. To je jedinstveni identifikator vaše web stranice koji pomaže ljudima da vas pronađu na internetu. 

Zašto je potrebna domena?

Stvorite trajan prvi dojam: naziv domene je prva stvar koju će potencijalni kupac vidjeti na vašoj web-lokaciji i to je njihova početna interakcija s vašim brendom. Jedinstveno ili nezaboravno ime domene govorit će o onome što žele i ostati im u glavi. Neprikladna domena, s druge strane, može odbiti potencijalne kupce.

 

Brendiranje i vjerodostojnost: naziv domene može se koristiti za trenutno obraćanje vašoj robnoj marki, dajući kupcima do znanja tko ste i što prodajete. Naziv domene koji odgovara nazivu vaše marke olakšava ljudima da zapamte vašu web stranicu i pronađu vas na mreži. Također pomaže u zaštiti identiteta vašeg brenda i sprječava druge da ga koriste.

Online prisutnost i optimizacija za tražilice (SEO)

Naziv domene ključan je za izgradnju vaše online prisutnosti i poboljšanje rangiranja u tražilicama. Pomaže tražilicama da identificiraju i indeksiraju vašu web stranicu, što olakšava ljudima da vas pronađu na mreži.

Naziv domene koji sadrži ključne riječi također može poboljšati rang vaše tražilice i povećati vašu vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Vrste domena

Unutar registra naziva domena postoji hijerarhija koja razlikuje domene jedne od drugih. Niže su opisane vrste domena:

Top-Level Domain (TLD) – Domena najviše razine

TLD je kratica za vršnu domenu i opisuje dio URL-a koji predstavlja završni dio naziva domene. Na primjer, u nazivu domene plus-hosting.com, TLD je .com.

TLD-ovima upravlja Internet Assigned Numbers Authority (IANA) i podijeljeni su u dvije kategorije: generički TLD-ovi (gTLD-ovi) i TLD-ovi s kodom zemlje (ccTLD-ovi).

 

Generic Top-Level domain (gTLD) – Generička domena najviše razine

Generička vršna domena (gTLD) je TLD koji nije specifičan za određenu zemlju ili teritorij. Postoji nekoliko vrsta gTLD-ova, uključujući:

 • .com: za trgovačke subjekte
 • .org: za neprofitne organizacije
 • .net: za pružatelje mrežne infrastrukture
 • .edu: za obrazovne ustanove
 • .gov: za državna tijela
 • itd..

Country code Top-Level Domain (ccTLD) – Domena najviše razine koda zemlje

Kako bi se jedna zemlja razlikovala od druge, uspostavljene su dvoslovne domene koje su postale povezane sa zemljama ili geografskim lokacijama; .hr i .si, na primjer, predstavljaju Hrvatsku odnosno Sloveniju. Kada su ccTLD-ovi prvobitno stvoreni, bili su namijenjeni za registraciju i korištenje od strane stanovnika te zemlje, međutim, određene zemlje dopuštaju vanjskim stranama da registriraju nazive domena koristeći njihov kod zemlje.

Primjeri ccTLD domena:

 • .hr: za Hrvatsku
 • .si: za Sloveniju
 • .rs: za Srbiju
 • .it: za Italiju
 • .uk: za Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Itd..

Second Level Domain (SLD) – Domena druge razine

Unutar DNS hijerarhije, domene druge razine su one koje slijede domene najviše razine. Na primjer, u “example.com”, “examplee” je domena druge razine “.com” domene najviše razine. 

Često su domene druge razine naziv tvrtke ili dobavljača koji je registrirao naziv domene kod registrara. Naziv marke, naziv tvrtke ili naziv projekta je identifikator za potencijalne kupce. Povrh ovih općih domena druge razine, postoje i domene druge razine koda države (ccSLD). U takvim slučajevima, domena druge razine nalazi se desno od točke; na primjer, u domeni kao što je “example.co.ca”, domena najviše razine koda države je “.ca”, a ccSLD je “.co”.

Third-level domains (3LD)  Domena treće razine

Unutar DNS hijerarhije, domene treće razine prirodno slijede one druge razine. Mogu se pronaći lijevo od SLD-a i često se nazivaju poddomena. 

Na primjer, u nazivu blog.example.com, “blog” je 3LD. 3LD-ovi se često koriste za stvaranje poddomena za određene svrhe, poput bloga ili internetske trgovine.

Domain Name System (DNS)

DNS je prevoditelj između host imena odnosno naziva domena čitljive ljudima u IP adrese koje računala koriste za pronalaženje i povezivanje s web stranicama.

Jednostavnim riječima, Domain Name System (DNS) je skup baza podataka koji prevode hostname na IP adrese.

Kada upišete naziv domene u svoj preglednik za pretraživanje, preglednik tada komunicira s poslužiteljem naziva kako bi pronašao IP adresu koja odgovara tom imenu.

Bez DNS-a (a posebno tražilica poput Googlea), navigacija putem interneta ne bi bila jednostavna jer moramo unijeti IP adresu svake web stranice koju želimo posjetiti. 

DNS Server:

DNS poslužitelj je stroj koji pretvara imena domena u IP adrese. IP adrese usmjeravaju web preglednike na poslužitelj sa sadržajem koji korisnik traži. Postoji nekoliko vrsta DNS poslužitelja, uključujući rekurzivne DNS poslužitelje i autoritativne DNS poslužitelje.

DNS zapis:

DNS zapis dio je informacija koje DNS poslužitelj pohranjuje o određenom nazivu domene. Postoji nekoliko vrsta DNS zapisa, uključujući A zapise, koji mapiraju naziv domene u IP adresu, i MX zapise, koji određuju poslužitelj e-pošte odgovoran za rukovanje e-poštom za domenu.

Više o DNS zapisima: https://www.plus.hr/blog/2023/06/26/vrste-dns-zapisa-i-za-sto-sluze/

Statusi domena

ACTIVE:

Ovaj status postavlja registar. Naziv domene registrar može mijenjati u bilo kojem trenutku. Domena će biti uključena u DNS zonu ako je usmjerena na barem jedan poslužitelj imena. (NS zapis – Name server)

Kako bi domena ostala aktivna Plus Hosting nudi uslugu zaštite domene od isteka.

GRACE-Period

– period nakon isteka domene tijekom kojeg je moguća obnova domene po redovnoj cijeni

EXPIRED DOMAIN

– predstavlja domenu čija registracija nije produžena za narednu godinu.

 REGISTRY-LOCK: status u kojem je domena zaključana, odnosno, onemogućeno je transferiranje na drugi registar. Također, onemogućena je i svaka izmjena podataka dok se ne obavi predviđena ručna provjera autentičnosti zahtjeva.

REGISTRAR-LOCK

: Registrar Lock je sigurnosna značajka koja sprječava neovlaštene prijenose domena. Podrazumijeva zabranu svih izmjena nad domenom, osim produženja registracije.

CLIENT-HOLD ili SERVER-HOLD:

Ako je status vaše domene ‘clientHold’ ili ‘serverHold’ na Whoisu, vaš registar domene još nije aktivirao DNS zapise vaše domene.

REDEMPTIONPERIOD

: domena ulazi u RedemptionPeriod u prosjeku 45 dana od isteka domene. U ovom periodu se domena može obnoviti, ali se uz regularne cijene obnove plaća i znatno viša naknada pod nazivom “redemption fee”. Vaša će domena biti zadržana u ovom statusu 30 kalendarskih dana. 

Nakon pet kalendarskih dana od završetka RedemptionPerioda, vaša se domena briše iz baze podataka registra i postaje dostupna za registraciju.

PENDINGRESTORE

Ovaj statusni kod označava da je vaš registar zatražio od registra da obnovi vašu domenu koja je bila u statusu redemptionPeriod

PENDINGDELETE

Ovaj statusni kod može biti kombiniran s redemptionPeriod ili pendingRestore statusom. U tom slučaju, ovisno o statusu (tj. redemptionPeriod ili pendingRestore) postavljenom u nazivu domene, primjenjuje se odgovarajući opis prikazan gore. Ako se ovaj status ne kombinira sa statusom redemptionPeriod ili pendingRestore, kod statusa pendingDelete označava da je vaša domena bila u statusu redemptionPeriod 30 dana i da je niste vratili unutar tog razdoblja od 30 dana. Vaša će domena ostati u ovom statusu nekoliko dana, nakon čega će vaša domena biti očišćena i izbačena iz baze podataka registra. 

Nakon brisanja domena je dostupna za ponovnu registraciju u skladu s pravilima registra.

Pojmovi vezani uz domene

Pojmovi vezani uz domene

EPP Auth Code

Autorizacijski kod, poznatiji i kao EPP kod je tajni i jedinstveni skup znakova koji generira registar domena. Ovaj kod predstavlja zaštitu koja garantira da samo pravi vlasnik može inicirati transfer domene na drugi registar. Ako se prilikom iniciranja transfera navede pogrešan Auth kod, transfer se neće nastaviti

DNS propagacija

Proces koji se odvija u okviru DNS servera širom svijeta čija je osnovna uloga da ažurira sve promjene unesene u okviru domena. DNS propagacija može biti jako brza, a može trajati i do 48h. Brzina kojom će se ažurirati DNS serveri širom svijeta zavisi od internet provajdera i fizičke lokacije.

DNSKEY record

Zapis koji sadrži kriptografske podatke i sigurnosne informacije koje se mogu koristiti da bi se povećala sigurnost domene.

DNSSEC (DNS Security Extensions)
Sistem sigurnosnih standarda koji provjerava integritet podataka u okviru DNS sistema.

Ekstenzija domene

Posljednji segment u adresi web stranice koji se sastoji od posljednje točke u nazivu domene i kombinaciji slova iza nje. Na primjer, u nazivu plus.hr, “.HR” predstavlja domensku ekstenziju.

ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)

Vodeća organizacija koja rukovodi globalnom strukturom interneta, koja se sastoji od IP adresa, naziva domene i DNS servera.

Internet domena

Skup podataka koji opisuje jedinstvenu administrativno-tehničku cjelinu na internetu, prema DNS pravilima.

Internet adresa

Jedinstvena tekstualna oznaka koja se vezuje za određenu domenu i može biti adresa web stranice ili adresa elektronske pošte.

Naziv internet domene

Alfanumerička oznaka koju registrant registrira za svoje potrebe i koja se sastoji iz dva segmenta razdvojena točkom. Sastavni je dio naziva web stranice i adrese elektronske pošte. Osim toga, naziv domene je i osnovni element DNS-a.

NS record

Ukazuje koji DNS server je autoritativan za tu domenu. U suštini, NS zapis govori Internetu gdje da ode da bi saznao IP adresu iste. Bez pravilno konfiguriranih NS zapisa, korisnici neće moči učitati web stranicu ili aplikaciju. Ako mijenjate hosting davatelja usluge neophodno je i da promijenite NS zapise kako bi upućivali na DNS servere novog hosting davatelja usluge.

Ovlašteni registar

Pravno lice ovlašteno od strane Registra internet domena da obavlja poslove registracije i obnove domena.

Punycode

Standardizirana metoda enkodiranja koji omogućava DNS-u da servira Unicode nazive domena i poveže ih sa web stranicom. https://www.punycoder.com/

Registrant

Fizičko ili pravno lice koje registrira naziv domene i njime upravlja.

Reverse DNS lookup

Obrnuti DNS pregled je postupak otkrivanja hosta za neku IP adresu.

Transfer domene

Proces promjene registra koji vrši registraciju i održavanje domena. Prilikom transfera mijenja se registar domena, dok se DNS zona i nameserver zapisi ne mijenjaju, osim u situacijama kada se pored transfera vrši i promjena hosting davatelja usluge.

WHOIS

Javna baza podataka u kojoj se nalaze informacije o registriranim domenama Po ICANN propisima, u WHOIS bazama podataka nalaze se osnovne informacije o vlasniku, administratoru i tehničkom kontaktu za svaku domenu. Među podacima nalaze se: ime vlasnika, broj telefona, e-mail adresa, zatim informacije o dostupnosti domena, te datumu registracije i isteku iste. Nakon usvajanja GDPR-a, podaci od registrantu su automatski sakriveni.

WHOIS privacy

Predstavlja zaštitu podataka o vlasništvu domena i omogućava da podaci o osobi koja je registrirala istu ne budu vidljivi prilikom WHOIS upita. Ako registrirate nacionalnu domenu kao fizičko lice, podaci vezani za nju su automatski sakriveni. U slučaju da ste pravno lice, podaci mogu biti dostupni ako nije uključena zabrana objave podataka.

ZAKLJUČAK

Općenito, razumijevanje različitih vrsta naziva domena važno je pri odabiru naziva za vaše web mjesto i poslovanje. Razmotrite svoje ciljeve i ciljanu publiku pri odabiru naziva domene i TLD-a.

Povezani članci

Odgovori