VPS poslužitelj: za koga je prikladan i kako odabrati ?

 

Odabir tipa poslužitelja koji odgovara potrebama vaše tvrtke, zadatak je koji zahtijeva puno pažnje i duboko poznavanje prioriteta i specifičnosti vašeg poslovanja. U tom kontekstu, jedna od dostupnih opcija je VPS poslužitelj.

VPS poslužitelj može biti izvrsna opcija, ali nije opcija u bilo kojoj situaciji, stoga je prije izbora potrebna analiza. Kako bi korisničko iskustvo bilo pozitivno, a vaša tvrtka ostala konkurentna na tržištu, vaša web stranica i vaši sustavi moraju imati visoku dostupnost.

A da biste održali visoku dostupnost, trebate odabrati konfiguraciju poslužitelja koja najbolje odgovara vašem poslovanju. VPS može vašoj web stranici ponuditi poboljšanje u performansama po pristupačnoj cijeni. Povrh toga, imate slobodu biranja operativnog sustava (OS) i softvera koji želite instalirati, te tako server prilagoditi vašim potrebama.

U ovom članku odgovorit ćemo na glavna pitanja o VPS poslužitelju: što je, kome je namijenjen, koje su njegove prednosti, kako radi i koje vrste VPS-a postoje.

Što je VPS server?

VPS hosting podrazumijeva raspodjelu resursa jednog fizičkog servera na više različitih korisnika, tako da korisnici ne utječu jedan na drugoga. Fizički server je podijeljen u više virtualnih „odjeljaka“, te je serverski software podešen na svakom „odjeljku“ posebno kako bi svaka jedinica mogla samostalno funkcionirati.

Iako i druge web stranice mogu biti hostane na istom fizičkom serveru, vaša web stranica je u ovom slučaju potpuno odvojena – koristeći neovisne, dodijeljene resurse na serveru (CPU, RAM, prostor na disku, itd.). Ostale web stranice na serveru neće utjecati na performanse vaše web stranice, što znači da dobivate dedicirane resurse koje plaćate.

VPS hosting vam daje potpunu kontrolu nad vašim serverom i gotovo iste benefite dediciranog servera. Fleksibilnost i zajamčeni resursi garantiraju nesmetan rad vaše aplikacije i u najtežim okolnostima.

Kako VPS radi u praksi?

U praksi, VPS poslužitelj koristi proces koji se zove virtualizacija za podjelu svojih resursa i stvaranje više virtualiziranih poslužitelja. Drugim riječima, radi se o virtualnom poslužitelju čiji su resursi, aplikacije, prostor i obrada podataka dati isključivo svakom korisniku. Kao takav, fizički poslužitelj i dalje postoji, ali je moguća prilagodba budući da su specifični resursi namijenjeni svakom stroju. Stoga virtualizacija omogućuje pokretanje različitih operativnih sustava na zajedničkom hardveru, a da nijedan od njih ne ometa drugi. Možemo reći da s VPS poslužiteljem imamo nekoliko privatnih prostora unutar istog namjenskog poslužitelja. Zahvaljujući virtualizaciji moguće je raspodijeliti kapacitet namjenskog poslužitelja u različite odjeljke. Tako dolazi do potpunog iskorištenja hardverskih resursa, koje uvijek može koristiti neki drugi korisnik, ako ugovorna strana više ne treba nijedan od njih.

Koje su glavne prednosti korištenja VPS-a?

  • Poboljšajte izvedbu svoje web stranice

Kao što smo spomenuli, jedan od razloga zbog kojeg vaša web stranica može imati bolju izvedbu na VPS-u je taj što je druge web stranice ne mogu usporiti. Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg VPS planovi nude vrijedno poboljšanje performansi.

VPS hosting pruža veću raspodjelu resursa od shared hosting paketa. Dobit ćete više bandwidtha, prostora i pristup boljoj tehnologiji. Kao rezultat toga, posjetitelji vaše web stranice trebali bi doživjeti brže vrijeme učitavanja stranice i manja je vjerojatnost da se korisniku web stranica neće učitati.

Nadalje, s VPS-om ćete moći lakše povećati dodijeljene resurse ako osjetite ili predvidite skok prometa. Dobro će vam doći što ćete imati pristup tim dodatnim resursima sljedeći put kada pokrenete posebnu promociju, chat uživo ili neki drugi događaj koji vas vodi posjetiteljima.

  • Povećajte pouzdanost svoje web stranice

Kao što smo ranije spomenuli, na shared hostingu aktivnosti ostalih klijenata mogu utjecati na vašu web stranicu. Ako, na primjer, drugoj web stranici naglo skoči promet, vaša može imati problema s izvedbom.

Sporo vrijeme učitavanja glavni je krivac zbog kojeg posjetitelji napuštaju stranicu te može izrazito negativno utjecati na vaše poslovanje, naročito ako imate e-trgovinu ( webshop ) pa kupac zbog sporosti stranice odustane od kupnje.

S druge strane, VPS pruža okruženje i resurse koji su namijenjeni vašim web stranicama i nikome drugome. Promet s drugih web stranica više neće biti vaša briga i vaše će mjesto biti sigurno odvojeno u vlastitom prostoru na serveru. Ovi čimbenici mogu igrati veliku ulogu u osiguranju da vaša web stranica pruža pouzdano iskustvo posjetiteljima.

  • Koristite resurse kako vama najbolje odgovara

Zahvaljujući namjenskim resursima koje VPS nudi, možete ih slobodno koristiti kako god želite. Ovo je još jedna velika razlika između ove vrste plana i shared hostinga gdje imate malo kontrole nad načinom dodjele resursa.

Kada se prijavite za VPS, točno ćete znati koje resurse imate i moći ćete ih koristiti isključivo za svoj sadržaj i upravljati njima prema potrebi. Navedeno puno olakšava pokretanje više web stranica na istom hosting paketu.

  • Instalirajte samo OS i softver koji ćete koristiti

Shared hosting nudi vrlo malo izbora kada je u pitanju konfiguriranje poslužitelja. Budući da isključivo Plus Hosting upravlja shared serverom kako bi se ravnomjerno rasporedili resursi svim korisnicima, programi i OS su odabrani unaprijed i ne mogu se mijenjati.

VPS hosting često nudi odabir ovisno o vašim potrebama. Mnogi od njih pružit će vam razne mogućnosti OS-a, kao i auto installer. Možete odabrati unmanaged hosting koji pruža potpunu slobodu nad instalacijom i administracijom.

Sve u svemu, VPS je posebno koristan za web programere. Na primjer, moći ćete odabrati željenu verziju PHP-a ili upotrijebiti node.js za svoj projekt web razvoja. Također možete deinstalirati programe koji vam nisu potrebni, oslobađajući dodatne resurse servera.

  • Odaberite usluge koje su vam potrebne

Uz gore navedene prednosti, mnogi VPS planovi nude vam i izbor dodatnih usluga.

Jedna od najvažnijih odluka koju treba donijeti jest hoćete li se odlučiti za managed ili unmanaged hosting. Unmanaged VPS nudi potpunu slobodu, ali također vas čini odgovornima za konfiguriranje i održavanje vašeg virtualnog servera.

Ako vam to zvuči kao previše posla, možete se odlučiti za managed hosting u kojem tehnička podrška o svemu brine umjesto vas. Na taj se način možete usredotočiti na svoju web stranicu i posao.

Kako odabrati najbolji VPS hosting plan za svoju web stranicu?

Prije utvrđivanja koji hosting je idealan za vas, potrebno je imati jasnu sliku onoga što vam je potrebno. Faktori koje trebate uzeti u obzir jesu:

  • Vrsta web stranice koju želite kreirati
  • Software koji vam je potreban
  • Vrste dodatnih usluga koje su vam potrebne (e-mail accounti, e-commerce add-on, itd.)

Kod odlučivanja o VPSu potrebno je uzeti u obzir sljedeće faktore:

Vrijeme neprekidnog rada servera

Jedan od najbitnijih faktora pri odabiru VPSa, a koji je najteže izmjeriti, je vrijeme neprekidnog rada servera. Da biste osigurali da vaša web stranica i dalje raste kako ste planirali, potrebno vam je maksimalno kontinuirano vrijeme rada servera (vrlo malo ili nula prekida.)

E-commerce

Ukoliko imate e-commerce web stranicu, gotovo sigurno ćete imati potrebu za online transakcijama. Preporučujemo da odaberete web hosting providera koji nudi različite feature kako bi vašim kupcima pružili najbolji mogući doživljaj kupnje.

Neki do tih feature-a mogu uključivati košarice za kupnju, SSL certifikat, košaricu za kupnju jednim klikom ili vlastitu IP adresu. Zbog svih navedenih razloga, stabilnosti i visokih performansi, VPS je pravi izbor ako imate web stranicu za e-trgovinu.

Sigurnost

Najbitnije je osigurati hosting providera koji će vam pružiti podršku u svakom trenutku. Budite sigurni da ste izabrali providera čija je podrška aktivna 24/7 kako bi se imali kome obratiti ako dođe do zastoja ili ikakvih problema na serveru. Osim podrške, vrlo bitno je da se rad vašeg servera konstantno prati kako bi vaš provider mogao reagirati proaktivno – i prije no što problem bude vidljiv vašim korisnicima.

Backup

Naravno da se svi uvijek nadamo da se nikad ništa neće dogoditi našim web stranicama, no uvijek postoji rizik. U slučaju da je vaš web napadnut i bitne informacije su uklonjene s vaše stranice, ili postoji nekakav problem u radu vašeg VPS servera, postoji šansa da sav vaš sadržaj bude nepovratno izgubljen. Kako se to ne bi dogodilo, uvijek odaberite hosting providera koji će redovno spremati backup vašeg servera. Tako u slučaju da nešto krene po zlu, uvijek možete povući vaš sadržaj iz backupa.

Usporedite troškove i koristi za svaki plan

Cijena je, naravno, jedna od glavnih stvari pri odabiru hosting plana. Međutim, osim ako vaš proračun nije iznimno ograničen, važno je ne odabrati baš najjeftinijeg pružatelja usluga kojeg možete pronaći. Umjesto toga, trebalo bi pažljivo proučiti što dobivate za novac koji ulažete.

Ulažete li mnogo u reputaciju svoje tvrtke, svakako kod svakog hosting ponuđača analizirajte minimalno ove čimbenike:

  • Pouzdana, robusna i dokazano kvalitetna infrastruktura data centra gdje će biti postavljen vaš server
  • Kvaliteta poslužitelja; mogućnost ponude odgovarajućeg RAM-a, prostora na disku i kapaciteta procesora
  • Velika brzina i minimalno vrijeme zastoja
  • Skalabilnost za proširenje bez posljedica ili velikih zahvata za migracije i redundantnost za brzi oporavak od katastrofe
  • Upravljačka ploča prilagođena vašim potrebama za jednostavniju administraciju i rad
  • Tehnički kvalificirana korisnička podrška

Zaključak

Odabir idealne usluge VPS web hostinga za vaš projekt ponekad može biti težak, pogotovo kada postoji više opcija za izabrati. Prije odabira još jednom provjerite tehničke specifikacije poslužitelja. Uvijek budite sigurni u zahtjeve svog projekta i u skladu s tim odaberite tvrtku koja vam daje točno ono što želite.

Povezani članci

Odgovori