Wolfram Alpha – kraj Google-a?

Velika je vjerovatnost da ste čuli za novu spektakularnu “tražilicu” Woflram Alpha, kako je mnogi nazivaju.

Jedina sličnost koju Wolfram Alpha ima sa tražilicom je polje za upis teksta,i to je to.  Sam način funkcioniranja servisa je u najmanju ruku inovativan! Koncept je da se svo znanje strpa u jedan veliki servis gdje će biti dostupno svima.

Quote sa Wolframove stranice:

Wolfram|Alpha’s long-term goal is to make all systematic knowledge immediately computable and accessible to everyone. We aim to collect and curate all objective data; implement every known model, method, and algorithm; and make it possible to compute whatever can be computed about anything. Our goal is to build on the achievements of science and other systematizations of knowledge to provide a single source that can be relied on by everyone for definitive answers to factual queries.

U ovom trenutku servis sadrži preko 10 triljuna raznih podataka, 50000 raznih algoritama i modela.

Tvorci Wolframa najavljuju da je ovo tek početak, i da će baza odgovora nastaviti rasti.

Da je sam servis u povojima shvatili smo kada smo ga pitali koliko je 489! …..vrtio je jedno 5 minuta i javio gresku. Wolfram Aplha is currently unavailable 🙂

Ideju za naš drugi jako težak test smo dobili iz sljedećeg vica:

Izmislili Amerikanci kompjuter koji sve zna i koji odgovara na sva pitanja. Da bi bili sigurni, pošalju jednog Amerikanca, jednog Rusa i Hasu da ga isprobaju. Odlazi Amerikanac u sobu u kojoj se nalazi kompjuter, ali se ubrzo vraća i govori kako je kompjuter na sva moguca pitanja dao točan odgovor. Isto se događa i  Rusu.

Na kraju odlazi Haso i ne vraća se citav dan, pa ni sutradan…

Zabrinuti Amerikanac i Rus ulaze u sobu i zatiću komjuter kako radi k’o lud, iz njega se dimi, iz printera lete dokumenti, soba puna papira…. Zbunjeni, pitaju Hasu:

– “Sta si ga to, Haso, matere ti pit’o?”
Haso:
– “Nemam ljudi pojma, samo sam ga s vrata pit’o – ŠA’ IMA?”

Dakle, pitali smo Wolframa : “whats up” i nije nam ništa pametno odgovorio 🙁 , tako da smo definitivno došli do zaključka da se na aplikaciji još treba dosta raditi i pričekati da dobijemo odgovor na “ša’ ima” 🙂

Treći test – interakcija sa korisnikom.
Pitali smo ga: What are you doing ? Odgovor: I am doing computation for the world.
Pitanje: How are you? Odgovor: I am doing well, thank you.

Jedna geek slika za kraj – Wolframov cluster pod full loadom 🙂

wolframalpha-testload

Povezani članci

Odgovori