Razlozi za odabir .EU domene

Došlo je vrijeme da odaberete naziv domene i dvoumite se oko ekstenzije. U pitanju su stotine ekstenzija (TLD-ova) koje možete odabrati, a najpopularnija je i dalje .com domena s više od 161 milijun registriranih domena. Obzirom da je većina .com domena zauzeta te prilikom odabira morate pristati na kompromis, možda je ipak vrijeme da razmislite o alternativnoj ekstenziji, prije svega .EU.

.eu domena

EU domena je top level domena europske Unije. Kreirana je 1999 godine kako bi stvorila internetski identitet Europe. Danas ima više od 3,7 milijuna registriranih .eu domena što je čini jednom od 10 najvećih državnih domena (engl.country-code).

Izvor: https://dnib.com/articles/the-domain-name-industry-brief-q2-2023
Izvor: https://dnib.com/articles/the-domain-name-industry-brief-q2-2023

 

.EU domenom upravlja nezavisna organizacija EURid sa sjedištem u Belgiji. Certificirani su certifikatom ISO 270001 te ističu kako su posvećeni implementiranju najviših standarda sigurnosti.

.EU domenu mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe iz Europske Unije ili pravne osobe koje imaju podružnicu na području Europske Unije. Najviše se registrira u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj.

U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih registrirati .eu domenu.

  1. Sigurnost

Glavna prednost registracije .eu domena je sigurnost, a tome u prilog ide APEWS sustav i DNSSEC protokol. APEWS sustav je tehnologija koja omogućava prevenciju zlouotrebe domene. Ukoliko APEWS sustav procijeni da će se registrirana domena koristiti u svrhu zloupotrebe, tada se automatski odgađa aktivacija domene. Ovaj sustav radi vrlo učinkovito, jer od uvođenja 2018. godine identificirano je oko 60.000 domena čija bi registracija mogla dovesti do zloupotrebe.

DNSSEC protokol je prvi put implementiran od strane EURid-a 2010. godine. Ovaj protokol omogućava odgovore DNS poslužitelja putem kriptografije i provjerava podrijetlo i integritet podataka pomoću javnog i privatnog ključa.

  1. IDN domene

.eu domenu možete registrirati na ćirilici, grčkom jeziku ili sa dijakritičkim znakovima.

  1. Zelena“ domena

EURid brine o okolišu i odgovorno upravlja .eu ekstenzijom. Prema izvješću RINA Services S.P.a, ugljični otisak svake .eu domene je samo 0,035 kg CO2.

.eu domena je EMAs certificirana (eng. Eco-Management and Audit Scheme). Program EMAS inicijativa je Europske unije za promicanje ekološke svijesti među tvrtkama i organizacijama. To je alat za upravljanje koji pomaže organizacijama da procijene i poboljšaju svoj ekološki otisak. Eurid ima EMAS certifikat od 2012., što dokazuje da je .EU vjerodostojan, transparentan i ekološki osviješten.

  1. Povećanje vidljivosti web stranica kroz „.EU Web Awards“

Web stranice koje koriste naziv .EU domene ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u godišnjim .EU web nagradama. Ovo natjecanje pokrenuto je 2014. godine i posebno je osmišljeno kako bi povećali vidljivost web stranica na globalnoj razini. Sudionici koji su izradili web stranice s .EU domenom mogu je iskoristiti za izgradnju svoje reputacije i vidljivosti. Više o tome na EURid stranici.

  1. Mogućnost verifikacije vlasnika domene

Vlasnik .eu domene može verificirati podatke na domeni. Radi se o dodatnom koraku verifikacije na način da korisnik putem bankovne uplate od nekoliko centi verificira svoje podatke.

EURid konstantno radi na unapređenju WHOIS sustava za prikazivanje podataka na domeni. Postoji mogućnost da se domena registrira na jednu email adresu, a da se druga prikazuje javno u WHOIS bazi.

Ovakav sustav omogućuje lakšu i bržu provedbu prava potrošača te daljnje operativne radnje uslijed hakerskih napada ili drugih događaja s negativnim posljedicama za korisnike domene.

Registrirajte vašu .eu domenu prije nego što je netko drugi zakupi

Razloga za zakup .eu domene je mnogo, a trenutno vam poklanjamo 50% popusta na prvu godinu registracije domene.
Jesmo vas uvjerili?

ZAKUPI SVOJU EU DOMENU

Povezani članci

Odgovori