Kako najlakše optimizirati web stranicu?

Brzina vaše web stranice je od ključnog značaja. Google i većina ostalih pretraživača uzimaju u obzir brzinu web stranice prilikom rangiranja web stranice na svojim rezultatima. Kombinacija lošeg ranka na rezultatima pretrage sa sporošću koju doživi korisnik koji dođe do vaše stranice može dovesti do pada konverzija i prihoda koji ostvarujete tom stranicom.

Web stranice s visokim i brzim performansama najčešće rezultiraju vraćanjem korisnika, višim konverzijama, boljem rangiranju u organskim rezultatima i boljem korisničkom iskustvu. S druge strane spore web stranice će vas koštati novaca i ugrožene reputacije. Marketinške i prodajne procese pozitivno možete potaknuti ubrzavanjem vaše web stranice. Optimizacija web stranice dovest će vam više prometa i više leadova koji se mogu konvertirati u kupce.

Iako postoji niz faktora koji utječu na brzinu učitavanja vaše stranice, svakako je najznačajniji server na kojem se stranica nalazi. Tu u igru dolazi Litespeed server.

Litespeed je i više nego adekvatna zamjena za standardne Apache servere jer podržava sve ključne stavke Apachea i upravljanje hostingom poput WHM/cPanel, DirectAdmin ili Plesk i tome dodaje svoje napredne mogućnosti. Značajke Apache, uključujući mod_rewrite, .htaccess i mod_security su kompatibilne s LiteSpeed-om i mogu izravno učitavati konfiguracijske Apache datoteke.

Izgrađen je na arhitekturi koja se bazira na događajima i tome pridodaje vrlo napredni cache engine. Arhitektura pokretana događajima je kompletno drugačiji pristup u odgovaranju na konekcije nego što je to procesna arhitektura kakvu ima Apache. Statički sadržaj stranice poput slika, CSS i HTML datoteka najbolje iskorištavaju Litespeed arhitekturu jer je potreban samo jedan proces da odradi sve to čime se smanjuje overhead dok bi Apache za svaku datoteku pokretao novi proces. To je mnogo brže i troši značajno manje resursa poput CPU-a i memorije nego što to čini procesna arhitektura Apache-a.

Baš arhitektura bazirana na događajima je faktor koji čini izuzetno mnogo za brzinu. Kod korištenja Litespeed servera kao hosta za WordPress stranicu koja ima stvarno mnogo prometa može drastično smanjiti load jer smanjuje broj zahtjeva i procesa koje server mora odraditi. Dodatno se smanjuje i uporaba memorije na serveru korištenjem smart caching metodologije pri kojoj sustav kreira kompresirane cache datoteke umjesto da radi novi zahtjev u bazu svaki put kada korisnik želi nešto posjetiti. Time se drastično smanjuje broj zahtjeva i povećava performansa serverskog PHP-a. Sve to dovodi do izuzetnog ubrzanja učitavanja stranice za korisnika, a da pritom server nije jako opterećen.

Litespeed nije samo izvrstan za WordPress stranice, nego je stvoren i za ostale CMS sustave poput Joomle, Drupala, Magenta, PrestaShop-a, OpenCart-a, XenFora i mnoge druge.

Kako različiti korisnici imaju različite zahtjeve od servera, provođeni su i neki drugi testovi koji su pokazali da recimo LiteSpeed može podnijeti čak do pet puta više učitavanja u sekundi i generirati četiri puta brže vrijeme odaziva stranice, zadržavajući opterećenja poslužitelja i do pedeset puta niža u usporedbi s Apache-om.

Kod paralelne usporedbe korištenja WordPress na Litespeed serveru, Apache i Nginxu vidljive su velike razlike u brzini. Prema benchmarku, koji mjeri koliko zahtjeva server može odgovoriti od 100 korisnika, Apache je u kombinaciji s W3 Total Cache pluginom odradio 826 zahtjeva u sekundi dok je Nginx u kombinaciji s FastCGI Cache odradio 6025 zahtjeva u sekundi. U istom testu Litespeed u kombinaciji s LScache pluginom je odradio čak 69618 zahtjeva u sekundi! To je 84 puta više!

Litespeed hosting pruža i poboljšani TTFB. Kratica inače znači “Time to First Byte” i često se zanemaruje u testiranju i zaboravlja kod provjere hostinga, no Google i ostali pretraživači to mjerenje uzimaju u obzir kod rangiranja. TTFB mjeri vrijeme koje je potrebno da preglednik primi prvi bajt odgovora s web poslužitelja kad korisnik zatraži određeni URL web mjesta. Kako Litespeed arhitektura smanjuje ukupnu latenciju sustava, prvi bajt se mnogo ranije šalje nego kod standardnih arhitektura, a što je to vrijeme kraće, to će bolje biti za vaše klijente i SEO optimizaciju.

Možemo zaključiti da je najlakši i najbrži način za optimizaciju web stranice odabir pravog web hostinga. Sada vam je već sigurno jasno da je brzina vaše stranice od ključnog značenja za prvi i trajni dojam kod vaših korisnika, posebno ako vašoj stranici pristupaju preko mobilnih uređaja, a za brzinu web stranice najvažniji je brzi hosting.

Povezani članci

Odgovori