Što su transferi domena i kako pripremiti domenu za transfer?

Transfer domene je promjena registrara – prebacivanje domene s jednog registrara na drugi. Transfer domene se isključivo odnosi na promjenu registrara domene, a ne na prebacivanje sadržaja s jednog hostinga na drugi. Domenu možete imati registrirano kod jednog providera, a hosting (sadržaj domene) imati kod drugog pa su te dvije stavke odvojene.

Kada odlučite domenu prebaciti na Plus Hosting, potrebno je napraviti par predradnji kako bismo mogli pokrenuti transfer pa krenimo po TLD-ovima.

.hr i com.hr domene

Postupak prebacivanja .hr i com.hr domena je jednostavan i kratko traje. Korisnik kod trenutnog registrara mora prvo otključati domenu. Kada je domena otključana, novi registrar pokreće transfer, a korisnik iz whois podataka dobiva link na svoju email adresu. Čim korisnik klikne na navedeni link, domena je istog trena transferirana na novi registrar.

Provjerite tko je korisnik .hr ili com.hr domene putem CARNetove web stranice u polju “pretraživanje domena”.

.com, .net, .org, .biz, .info i novi tld-ovi

Postupak prebacivanja generičkih domena te novih tld-ova traje između 5 i 7 dana. Kako bi novi registrar mogao pokrenuti transfer, korisnik je pri trenutnom registru treba otključati, maknuti opciju whois privacy (ako je uključena), promijeniti administrativni kontakt u whois bazi podataka u domene@plus.hr i dostaviti novom registru EPP kod ili auth-code.

Kada su sve predradnje za transfer obavljene, novi registrar pokreće transfer i administrativni kontakt (mail adresa u whois podacima) dobiva link na koji treba kliknuti i potvrditi transfer domene. Kada je transfer domene potvrđen bit će potrebno 5-7 dana da se domena prebaci na novi registrar i produži.

Za vrijeme transfera je domena cijelo vrijeme aktivna i ne prestaje funkcionirati, a sve postavke koje su bile podešene prije transfera, ostaju iste i nakon dovršetka.

.eu domene

Za transfer .eu domene dovoljno je novom registraru dostaviti EPP kod. EPP kod možete zatražiti od trenutnog registrara ili ga generirati sami, ukoliko imate pristup administraciji domene.

Nakon što novom registraru dostavite EPP kod, transfer se pokreće i odmah je dovršen te ga nije potrebno potvrđivati od strane administrativne osobe ili korisnika domene.

Za sve ostale domene i upute za transfer, možete nas kontaktirati kako bismo vas uputili u proceduru.

Povezani članci

Odgovori