Važne promjene u administraciji .hr domena

CARNet je uveo određene novosti u sustav adminstracije .hr domena. Kako bismo Vam ih objasnili, opisat ćemo način na koje se novi postupci provode.

Updated 01.01.2012.

Registracija besplatnih .hr domena (vrijedi od 01.01.2012.)

Besplatne .hr domene moraju biti oblika nazivpoduzeća.hr. Svaki drugi oblik domene koji nije isti kao puni ili kratki naziv poduzeća (ili udruge) ne može se registrirati kao besplatna, nego isključivo kao naplatna .hr domena (opisano dolje). Također, obrti mogu besplatno registrirati isključivo domenu oblika imeobrta-djelatnost.hr . Svaka pravna osoba, obrtnik ili udruga ima pravo na samo 1 besplatnu .hr domenu. Fizičke osobe osobe mogu besplatno dobiti domenu imeprezime.from.hr .

Besplatne .hr domene registriraju se od 01.01.2012. putem weba http://www.dns.hr/registracija .

Promjena nameservera za besplatne .hr domene (vrijedi od 15.06.2011.)

Ako je potrebna promjena nameservera na besplatnoj .hr domeni, za to se više NE KORISTE HRTLD-03 i 04 obrasci niti HR-B obrazac.
Za promjenu nameservera na besplatnoj .hr domeni potrebno je otići na URL https://registrar.carnet.hr/enduser/auth1 , i upisati ime svoje domene. Nakon toga će na odabranu email adresu korisnika ili administratora domene stići autorizirani link za administraciju domene s web adresom gdje se može izvršiti promjena nameservera na domeni. Promjena nameservera je trenutačna, no uvijek je potrebno par sati za propagaciju promjene. Da biste prebacili domenu na naše nameserver,e potrebno je upisati ns1.mojsite.com i ns2.mojsite.com u polja predviđena za upis DNS servera.
Ukoliko se javlja greška da nije moguće poslati autorizirani link na email adresu, postupite po postupku ispod.

Promjena podataka o korisniku besplatne .hr domene (vrijedi od 15.06.2011.)

Ukoliko OIB ili email adresa korisnika besplatne .hr domene nisu točni, ne može se izvršiti promjena nameservera. Također, email adresu je važno ažurirati jer će se besplatne .hr domene morati svake godine 1x obnavljati kako se ne bi brisale, pa će CARNet slati obavijest na email adresu korisnika.
Kako bi ažurirali email adresu korisnika domene, otiđite na https://registrar.carnet.hr/enduser/changeemail1 te upišite ime svoje .hr domene. Ažurirajte podatke te skinite pdf dokument koji potpišite i pečatirajte te ga pošaljite emailom, faxom ili poštom CARNetu.

Transfer besplatne .hr domene u naplatnu .hr domenu (vrijedi od 20.06.2011.)

Ukoliko je potrebno besplatnu .hr domenu prebaciti u naplatnu .hr domenu, potrebno je izvršiti transfer domene na akreditirani hr registrar. Postupak se vrši kao i kod promjene nameservera besplatne .hr domene, na način da se ode na URL https://registrar.carnet.hr/enduser/auth1 , i upiše ime domene. Nakon toga će na email adresu korisnika domene stići autorizirani link za administraciju domene s web adresom gdje se može izvršiti otključavanje .hr domene. Nakon što domenu otključate, potrebno nam je javiti da pokrenemo transfer .hr domene, te istodobno izvršiti narudžbu naplatne .hr domene na https://www.plus.hr/narudzba/ i platiti ponudu. Nakon pokretanja transfera, korisniku domene će na email stići link za potvrdu prelaska besplatne u naplatnu .hr domenu što je potrebno kliknuti da bi se proces dovršio.

Registracija naplatnih .hr domena (od 01.07.2010.)

Naplatne .hr domene mogu biti oblika bilošto.hr te ih pravna osoba (npr. d.o.o.) može registrirati 9, dok udruga, fizička osoba i/ili obtnik mogu registrirati 1 naplatnu .hr domenu.
Za registraciju naplatne .hr domene nije potrebno slati nikakvu dokumentaciju niti HR-B obrazac. Dovoljno je ispuniti narudžbenicu na https://www.plus.hr/narudzba/ i platiti ponudu za registraciju naplatne .hr domene.

Promjena nameservera i podataka za naplatne .hr domene

Promjena nameservera i podataka o korisniku za naplatne .hr domene registrirane preko nas (IT PLUS) vrše se putem našeg korisničkog sučelja na web adresi https://www.plus.hr/user/ .

.com.hr domene

Registracija i administracija .com.hr domena vrši se jednako kao i kod naplatnih .hr domena. Registracija se obavlja narudžbom na https://www.plus.hr/narudzba/ a administracija kroz korisničko sučelje na https://www.plus.hr/user/ .

Povezani članci

  1. Moram prizat da sam “oduševljen” novim pravilnikom, pogotovo zato što bi sada neprofitna udruga trebala plaćati ~600 kn nešto što je dobila besplatno. Obično svi vole bacati drvlje i kamenje po Google ili Facebook uvjetima korištenja, a sada se Carnet ponio kako se nitko do sada nije. Svaka čast. Zato sada sve nagovaram da kupuju .com ili bilo koji drugi oblik domene jer Carnet definitivno nije zaslužio ni lipe.

  2. Ne čini mi se da je tako. Zapravo ne razumiem u podpunosti.
    Međutim provjerio sam, i moje Udruge domena, CroatiaFidelis.hr meni jest bezplatna…
    A nemam vrjemena u potankosti provjeravati kad su koje domene naplatne. Primjerice toliko mi je jasno (utipkah “index.hr”, nije bezplatna), profitni obrti, tvrtke, portali, plaćaju, jer valjda i zarađuju…
    Moja Udruga je, pouzdano jamčim (gdje su smiley-ići, LOL), not-for-profit.

Odgovori