HR domene

.hr domena je nacionalna domena Hrvatske pod upravljanjem CARNet-a (Hrvatske akademske i istraživačke mreže). CARNet donosi pravilnike i procedure u vezi administracije i registracije .hr domena koje ovlašteni registrari i korisnici moraju poštovati.

Postoje dvije vrste .hr domena – besplatne i naplatne.

Koja je razlika između naplatne i besplatne .hr domene?

Kao što već i sam naziv domena govori, besplatne domene se ne naplaćuju i pod direktnom su administracijom samih korisnika/vlasnika domena koji ih registriraju na CARNet-u.

Naplatne domene se naplaćuju na godišnjoj razini i pod administracijom su ovlaštenih registrara – DHH kao jedan od njih.

Besplatne .hr domene

Uvjeti registracije besplatne domene za pravne osobe i obrte su da je naziv željene domene jednak nazivu tvrtke ili obrta. Ako želite besplatnu .hr domenu s ekstenzijom from.hr ili iz.hr uvjet je da je domena oblika ime-prezime.from.hr ili ime-prezime.iz.hr.

Zahtjev za besplatnu domenu možete podnijeti sami, direktno CARNet-u klikom na link.

E-mail adresa koju postavite kao vlasničku će služiti za dobivanje obavijesti o isteku domene te kao administracijska adresa ukoliko ima potrebe za promjenama DNS zapisa ili podataka administrativne osobe.

Provjeru podataka na .hr domeni možete provjeriti na DNS.hr  unosom domene u polje “pretraživač domena”.

Iako je domena besplatna, jednom godišnje ju je potrebno obnoviti. 30 dana prije isteka domene će na vlasničku email adresu navedenu u registru stići obavijest i upute za produžavanje domene. Ukoliko domenu ne produžite, bit će automatski deaktivirana 15 dana nakon isteka, a 30 dana nakon i obrisana.

Naplatne .hr domene

Sve ostale željene (i slobodne) nazive možete zakupiti preko Plus Hostinga, a cijene svih dosutpnih domena možete provjeriti na našoj stranici.

Na naplatnim domenama registriranim preko nas mi vršimo izmjene koje korisnik zatraži te u njihovo ime produžujemo domene.

Naravno, slobodno nas kontaktirajte ako imate ikakvih pitanja oko .hr domena.

Povezani članci

Odgovori