HR domene – besplatne domene vs. naplatne domene

.hr domena je nacionalna domena Hrvatske pod upravljanjem CARNet-a (Hrvatske akademske i istraživačke mreže). CARNet donosi pravilnike i procedure u vezi administracije i registracije .hr domena koje ovlašteni registrari i korisnici moraju poštovati. Postoje dvije vrste – besplatne domene i naplatne.

CARNet besplatne domene

Koja je razlika između naplatne i besplatne .hr domene?

Kao što već i sam naziv domena govori, besplatne domene se ne naplaćuju i pod direktnom su administracijom samih korisnika/vlasnika domena koji ih registriraju na CARNet-u.

Naplatne domene se naplaćuju na godišnjoj razini i pod administracijom su ovlaštenih registrara – DHH kao jedan od njih.

Besplatne domene .hr

Uvjeti registracije besplatne domene za pravne osobe i obrte su da je naziv željene domene jednak nazivu tvrtke ili obrta. Ako želite besplatnu .hr domenu s ekstenzijom from.hr ili iz.hr uvjet je da je domena oblika ime-prezime.from.hr ili ime-prezime.iz.hr.

Zahtjev za besplatnu domenu možete podnijeti sami, direktno CARNet-u klikom na link.

E-mail adresa koju postavite kao vlasničku će služiti za dobivanje obavijesti o isteku domene te kao administracijska adresa ako ima potrebe za promjenama DNS zapisa ili podataka administrativne osobe.

Provjeru podataka na .hr domeni možete provjeriti na DNS.hr  unosom domene u polje “pretraživač domena”.

Iako je domena besplatna, jednom godišnje ju je potrebno obnoviti. 30 dana prije isteka domene će na vlasničku email adresu navedenu u registru stići obavijest i upute za produžavanje domene. Ako domenu ne produžite, bit će automatski deaktivirana 15 dana nakon isteka, a 30 dana nakon i obrisana.

Naplatne domene .hr

Sve ostale željene (i slobodne) nazive možete zakupiti preko Plus Hostinga, a cijene svih dostupnih domena možete provjeriti na našoj stranici. To znači da prvo trebate odlučiti kako želite nazvati svoju domenu, onda trebate provjeriti je li odabrana domena slobodna, te je na kraju zakupiti.

Na naplatnim domenama registriranim preko nas mi vršimo izmjene koje korisnik zatraži te u njihovo ime produžujemo domene.

Naravno, slobodno nas kontaktirajte ako imate ikakvih pitanja oko .hr domena.

Povezani članci

Odgovori