Trendovi registracija domena 2020. godine

Pogled na 2020. godinu

Iako je 2020. godina po mnogočemu bila izazovna, Internet prodaja i online prisutnost su buknuli, a mnogi su se prebacili na online sastanke pa čak i treninge i rad od kuće. Obzirom da je sve veći broj ljudi odlučio prijeći na online poslovanje, za to im je bila ili će biti potrebna i domena pa smo odlučili sažeti trendove u svijetu domena iz 2020. godine. Koje domene su bile najprodavanije u svijetu, u Hrvatskoj, u Europi ili kod nas u Plusu te koji trendovi se predviđaju u 2021. godini, dobro je znati za svakoga tko ima namjeru unaprijediti svoje poslovanje.

Pogledajmo kakvi su trendovi u svijetu po pitanju registracije generičkih TLD-ova

  1. .COM
  2. .XYZ
  3. .CLUB
  4. .SITE
  5. .NET
  6. .INFO
  7. .ONLINE
  8. .ORG
  9. .LIVE
  10. .ICU

Izvor: https://www.namecheap.com/guru-guides/domain-name-trends-2020/

Kao što možemo vidjeti, com TLD je i dalje najpopularniji na svijetu, a na drugom mjestu je .xyz tld. Zašto je xyz toliko popularna domena? Navedenu domenu je registrirala Google-ova sestrinska firma – Alphabet, Inc. (abc.xyz) i od tada je popularnost naglo porasla.Također, domena je lako dostupna, nema ograničenja prilikom registracije, a xyz su zadnja 3 slova engleske abecede.

Na trećem i četvrtom mjestu su novi TLD-ovi .club i .site čime su već sada „starije“ domene net i info prebačene na peto i šesto mjesto.

Kakva je situacija po pitanju country code TLD-ova (ccTLD)

  1. .CO
  2. .US
  3. .ME
  4. .IO
  5. .PW
  6. .CA
  7. .DE
  8. .CC
  9. .UK
  10. .IN

Izvor: https://www.namecheap.com/guru-guides/domain-name-trends-2020/

Na prvom mjestu je Kolumbijska nacionalna domena koja  je kratka, lako pamtljiva i zvuči kao „company“ (tvrtka).

Nacionalna domena Crne Gore je došla na impresivno treće mjesto, a glavni razlog je njena komercijalizacija zadnjih nekoliko godina i dobra uklopljenost u cijeli naziv domene, npr. Find.me, love.me, workwith.me itd.

Koje domene su najpopularnije kod nas u Plus Hostingu 2020. godine?

  1. .HR – 27,79%
  2. .EU – 25,53%
  3. .COM – 25,10 %
  4. .COM.HR – 5,51%
  5. .RS – 2,79%
  6. .NET – 1,74 %
  7. .DE – 1,15%
  8. .ORG – 1,05%
  9. .INFO – 1,02%

.hr domena je već dulji niz godina najprodavanija domena, a razlog tome je i što je naša nacionalna domena. Na drugom mjestu je domena Europske Unije .eu čija popularnost raste iz godine u godinu i svakako je preporučujemo ako želite svoje poslovanje proširiti van granica Hrvatske.

Što nas očekuje u ovoj godini?

Obzirom na nepredvidivost događaja, teško je reći što bi mogli očekivati od 2021. godine, ali ono što preporučujemo je da što više svog poslovanja prebacite online. Za početak odaberite odgovarajuću domenu i hosting paket koji su temelj vašeg online poslovanja.

Kako odabrati odgovarajuću domenu, pokrit ćemo u jednom od narednih članaka, a ako već imate ideju oko naziva web stranice, provjerite dostupnost na: https://www.plus.hr/

Povezani članci

Odgovori