Namjenski poslužitelj u usporedbi s VPS – koji je bolji?

VPS hosting je na mnogo načina vrlo sličan dediciranom hostingu. Kako onda usporediti te dvije vrste poslužitelja i doći do odluke koji koristiti? Dakle, pitanje je VPS ili namjenski hosting? Može biti prilično teško doći do određenih zaključaka, pa ćemo spomenuti neke ključne parametre i čimbenike koji utječu na konačno određivanje odluke. Ono što je u stvari teško odabrati je usluga koja je prikladna da jamči prihvatljivu razinu usluge za vaše poslovanje.

Za početak, provjerite jesu li vam jasni vaši ciljevi. Vjerojatno već imate ideju što bi vaša stranica trebala biti, ali svakako razmislite još jednom jer o tome ovisi koji hosting je najbolji za vaše potrebe.  Koji su vaši planovi za vašu web stranicu? Hoće li to biti jednostavna web stranica prepuna članaka? Ili će to biti web stranica koja nudi besplatne alate i aplikacije? Hoće li to biti stranica koja se temelji na zajednici koja će rasti sama od sebe? Hoće li to biti komercijalna stranica za prodaju raznih artikala? Jednom kada znate u kojem smjeru ide stranica, puno je lakše donijeti odluku o tome koji hosting odabrati.

Čisto za primjer: stranica koja će biti informativna, dakle puna raznih članaka, ali koja  ne ovisi o zajednici na način da ona pridonosi sadržaju, može izdržati velik promet čak i na nekim dijeljenim hostinzima. No ako je vaša ideja stranica koja treba interakcije sa svojim korisnicima, i koja će rapidno rasti s količinom sadržaja koji će biti dostupan bez obzira jesu li to artikli koje prodajete, ili sadržaj koji dijele vaši korisnici, onda vam treba mnogo jači hosting.

I virtualni privatni server i namjenski hosting daju vam potpunu kontrolu nad poslužiteljem. Kao administrator, možete prilagoditi okruženje hostinga. Apsolutna korisnička kontrola, inače je jedna od glavnih značajki namjenskog poslužitelja, dok kod  VPS-a, iako je potpuno prilagodljiv prema potrebama korisnika i daje velike ovlasti, može biti ograničenja u pogledu raspodjele resursa.

Obje vrste hostinga daju vam fiksnu količinu resursa poslužitelja. Ovi resursi (npr. procesor, RAM i prostor na tvrdom disku) dodijeljeni su vašem računu i samo su za vašu upotrebu. U dijeljenom okruženju, resursi se dijele. Zbog toga se neka web-mjesta učitavaju sporije na dijeljenom poslužitelju, iako je to samo statična web stranica, druge stranice na istom serveru koriste dio resursa. Na VPS-u ili dediciranom poslužitelju nećete doživjeti ovaj problem.

Da biste došli do mudre odluke o kupnji, morate uzeti u obzir razlike između VPS-a i dediciranog poslužitelja jer na prvi pogled izgledaju gotovo identično.

VPS se nalazi na jednom fizičkom poslužitelju, ali to je zapravo virtualni poslužitelj. To znači da ne postoji fizički poslužitelj točno tih specifikacija. VPS se kreira pomoću sofisticiranog poslužiteljskog softvera na način da se ukupni fizički resursi podijele na zasebne i neovisne virtualne cjeline. VPS u potpunosti funkcionira kao samostalni poslužitelj, ali u stvarnosti je još uvijek na zajedničkom poslužitelju. Međutim, softver izolira virtualne poslužitelje u različite “odjeljke” tako da jedan ne utječe na drugi.

Iz tog razloga možete očekivati da će VPS poslužitelji uglavnom nuditi malo manju količinu resursa u odnosu na namjenske poslužitelje, budući da su resursi “podijeljeni” između različitih particija. Resursi potrebni za vašu web stranicu moraju biti vaš ključni odlučujući faktor. VPS može ponuditi uglavnom od 1 do 8 GB RAM, izuzetno rijetko više od toga,  dok namjenski poslužitelj može ponuditi 8, 16 pa i više GB RAM-a.

Namjenski poslužitelji mogu pružiti kontrolu nad cijelim poslužiteljem,  od odabira operativnog sustava, dodavanja slojeva sigurnosti, instaliranja prilagođenog softvera sve do raznih drugih opcija,  a opcijama nikad kraja, što ovo čini jednim od glavnih razloga za posjedovanje namjenskog poslužitelja. Za razliku od VPS-a, na namjenskom poslužitelju postoji vrlo malo ograničenja.

Svi resursi kao što su RAM, tvrdi disk, pristup mreži, procesori su 100% posvećeni jednom klijentu za razliku od VPS-a gdje se samo dio fizičkih resursa daje klijentu. Time je očito da posjedovanje namjenskog poslužitelja osigurava da je vaša stranica skalabilnija. Naravno, ako vaša web stranica nikada nije namijenjena da dosegne fazu velikog rasta, hostanje na namjenskom poslužitelju predstavljalo bi gubitak resursa. Većina web stranica zahtijeva samo zajednički poslužitelj ili eventualno VPS poslužitelj.

Za web stranice koje jako ovise o angažmanu zajednice, namjenski poslužitelj je neophodan. Ako pokrećete novu stranicu, ne morate se odmah prijaviti za namjenski server. Možete se prijaviti za VPS račun i migrirati na namjensko okruženje ako vaša web stranica postane dovoljno popularna.

Povezani članci

Odgovori