VPS hosting – na što trebate obratiti pozornosti?

Dakle, trenutno razmišljate o nabavi virtualnog privatnog poslužitelja ( VPS ) za hosting vaše web stranice. Međutim, s toliko različitih dostupnih VPS hosting ponuda kako ćete znati koja je prava za vas? Kako biste mogli donijeti informiranu odluku prilikom odabira VPS hosting plana važno je razumjeti svoje potrebe.

Virtualni privatni poslužitelj je vrsta web hostinga u kojoj mnogi korisnici koriste jedan poslužitelj kao host za svoju web stranicu. U ovoj vrsti hostinga, korisniku se dodjeljuje virtualni stroj s dodjelom memorije na jednom poslužitelju. Razlog za davanje virtualnog stroja je da na korisnike ne utječe prekomjerno naprezanje servera zbog povećanog prometa ili pogreške koje možda imaju drugi korisnici na istom fizičkom poslužitelju.

Kada web hosting koristi tehnologiju virtualizacijeza dijeljenje jednog poslužitelja na više virtualnih poslužitelja, dobivate nekoliko particioniranih odjeljaka. VPS hosting okruženje u stvari oponaša namjenski poslužitelj unutar dijeljenog hosting okruženja u kojem svaki virtualni poslužitelj svaki ima mogućnost pokretanja vlastitog operativnog sustava (OS) i aplikacija, te pruža root pristup i kompletno je neovisan o ostalim virtualnim poslužiteljima na istom fizičkom serveru. Često se opisuje kao hibrid između dijeljenog hostinga i dediciranog hostinga s tim da od oba uzima samo najbolje značajke.

Odabirom VPS hostinga vi dobivate jedan takav virtualni server samo za sebe, no svakako treba obratiti pozornost nanekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći da odaberete idealan VPS koji odgovara baš vašem projektu.

Očito je da će vaša web stranica zahtijevati i trošiti resurse na poslužitelju. Zato je potrebno da sami odlučite o količini tih resursa, na primjer o veličini prostora na tvrdom disku, CPU-u i količini RAM-a koji će vam trebati. Što je vaš projekt veći, to će vam trebati više resursa. Ako je velika vjerojatnost da će se vaš projekt proširiti i rasti, trebali biste odabrati u skladu s tim uzimajući u obzir svoje buduće planove. Ili barem početi s manjim VPS hosting planom ali s tim da se sigurni da se to može povećati od strane hostingprovidera bez posljedica za vašu stranicu.

Usporedite troškove i koristi za svaki plan

Cijena je, naravno, jedna od glavnih stvari pri odabiru hosting plana. Međutim, osim ako vaš proračun nije iznimno ograničen, važno je ne odabrati baš najjeftinijeg domaćina kojeg možete pronaći. Umjesto toga, trebalo bi pažljivo pogledati što dobivate za novac koji ulažete.

Kako značajno ulažete u funkcionalnost i reputaciju svoje tvrtke, svakako kod svakog hosting ponuđača analizirajte minimalno ove čimbenike:

  • Pouzdana, robusna i dokazano kvalitetna infrastruktura data centra gdje će biti postavljen vaš server
  • Kvaliteta poslužitelja; mogućnost ponude odgovarajućeg RAM-a, prostora na disku i kapaciteta procesora
  • Velika brzina i minimalno vrijeme zastoja
  • Skalabilnost za proširenje bez posljedica ili velikih zahvata za migracije i redundantnost za brzi oporavak od katastrofe
  • Upravljačka ploča prilagođena vašim potrebama za jednostavniju administraciju i rad
  • Tehnički kvalificirana korisnička podrška

Cijene VPS hostinga većim djelom ovise o tehničkim specifikacijama kao što su CPU, RAM, tvrdi diskovi, bandwidth i mjesečni promet koju dobivate. No na cijenu mogu utjecati i drugi faktori koji nisu odmah očiti kada otvorite cjenik, ili možda ne obraćate pažnju na to a možda bi trebali kao što je recimo lokacija Data centra.

RAM

Za brojne i intenzivne web projekte koji se pokreću nekoliko puta, trebat će vam i više RAM-a. Preporučena količina RAM memorije za VPS za ovakvu svrhu bila bi 4 GB. Ako su vaši projekti medijski intenzivni, trebat će vam čak i više od samo 4 GB.

Svakako birajte VPS koji nudi DDR4 ECC memoriju, gdje ovo ECC označava „Errorcorrectioncode“. U profesionalnim vodama ta oznaka se uvijek traži jer znači sposobnost automatskog otkrivanja i ispravljanja memorijskih pogrešaka, čime se hardwerski sprječava pogrešno zapisivanje i oštećivanje podataka. To bi kao rezultat trebalo imatismanjen broj rušenja poslužitelja odnosu na non-ECC memoriju, što takav RAM čini stvarno privlačnim mnogim IT profesionalcima i tvrtkama, uključujući financijske institucije i tvrtke za javne usluge u oblaku, gdje oštećenje podataka i prekidi rada server mogu značiti katastrofu.

CPU

Glavni procesor je svakako najvažniji čimbenik koji gledate kada tražite VPS. Tu svakako birajte Intel Xeon 6226R koji daje veliko povećanje ukupne izvedbe uz tržišno konkurentnu cijenu u odnosu na druge procesore. Uz dvostruku predmemoriju, skalabilnost i CPU performanse koje su gotovo 2,5x veće od starijih procesora to je svakako nešto što želite.

U odnosu na Intel Xeon E5-2620 v4 koji se često koristi u VPS rješenjima Intel XeonGold 6226R ima 16 threadova više, 62GB/s više memorijskog bandwidtha, 2 MB veći L3 cache, 2,76x ukupno veću brzinu (16 x 2.9GHz nasuprot 8 x 2.1GHz), RAM brži za 800 Mhz i 2 dodatna memorijska kanala za bržu komunikaciju s memorijom.

Tvrdi disk

Solid-state disk se preporučuje za VPS hosting i sada je zapravo standard, odnosno teško da ćete naći nekoga tko nudi hosting sa tradicionalnim tvrdim diskovima. Brzi su pri ponovnom pokretanju, performanse su svakako iznimne, a brzine prijenosa su veće od tradicionalnih diskova. SSD-ovi su otporni na nestanke struje, što ih čini savršenim za VPS hosting. Brži tvrdi disk je neophodan jer čak i ako su RAM i CPU brzi, potreban vam je jednako brza pohrana za odradu zahtjeva koje RAM i CPU imaju prema disku.

Ali uvijek potražite NVMe disk ako je dostupan. Razlika između SSD-a i NVMe-a je u tome što SSD pohranjuje podatke pomoću integriranih krugova dok je NVMe sučelje koje se koristi za pristup tim pohranjenim podacima velikom brzinom. NVMe je daleko napredniji od SSD-a i stoga je brži.

Lokacija vašeg web hosta

Lokacija poslužitelja ima ključnu ulogu u performansama web stranice. Ako je vaš business u Hrvatskoj i vaši klijenti su uglavnom iz Hrvatske, onda je Hrvatska najbolje mjesto za web hostingiz mnogo razloga. Server je bliže vašim klijentima pa je time i otvaranje vaše stranice brže, a dobro je poznato da korisnici ne vole stranice koje se sporo otvaraju.

Lokacija izravno utječe i na SEO jer Internet pretraživači žele svojim korisnicima prvo pružiti lokalne informacije kada je to moguće posebno kada se pretrage rade s mobilnih uređaja. Ako na svojim web stranicama nudite usluge koje imaju veliku konkurenciju koja ima servere izvan Hrvatske a vaša stranica je smještena u Hrvatskoj, onda ste u prednosti.

Također morate razmišljati o svojoj poslovnoj potrebi zaštite podataka o klijentima i trenutno vrijedećim zakonima. Tvrtke s jeftinijim ponudama za web hostingu nekim državama moraju imati politiku gotovo otvorenih vrata za vladin pristup osjetljivim podacima što je možda nešto što može utjecati na to klijenti izbjegavaju vaše usluge jer imaju obveze po nekim zakonima sve raditi lokalno.

Korisnička podrška

Vaša web stranica mora raditi u svakom trenutku, odnosno to barem očekujete i to se podrazumijeva. Također očekujete da će tvrtka koju ste angažirali za svoj VPS web hosting reagirati promptno. Trebat ćete kvalificirane i odgovorne ljude za podršku u hitnim slučajevima. Ako vaša web stranica počne imati problema ili ako je na meti hakera, trebat će vam stručni tim za podršku koji će vam pomoći rekonstruirati ili oporaviti vašu web stranicu.

Korisnička podrška također bi trebala biti dostupna 24 sata dnevno.

Odabir idealne usluge VPS web hostinga za vaš projekt ponekad može biti težak, pogotovo kada postoji toliko za izabrati. Prije odabira još jednom provjerite tehničke specifikacije poslužitelja. Uvijek budite sigurni u zahtjeve svog projekta i u skladu s tim odaberite tvrtku koja vam daje točno ono što želite.

Povezani članci

Odgovori