Shared, dedicated, vps i ostali pojmovi

Što sve dobivate zakupom određene usluge, što je sve moguće a što nije moguće napraviti sa zakupljenom uslugom. Ima li smisla vršiti upgrade i/ili downgrade usluge. Kakvi su limiti po određenom tipu usluge. Zašto mi treba dedicated; kada uzimam shared hosting;  što je točno resellerski paket? Sve su ovo pitanja na koja ću vam pokušati dati odgovore na (nadam se) svima lako shvatljiv način.

Da razbijemo apstrakciju oko virtualnog svijeta i razno-raznih kapaciteta određenih usluga povući ću paralelu sa stvarnim životom i usporediti web hosting sa smještajem turista. Iako naočigled dva sasvim različita pojma, imaju nekih sličnosti i poveznica koje ću probati iskoristiti u svrhu dočaravanja što točno dobivate za zakupljenu uslugu određenog tipa. Svaki tip usluge je podložan našim općim uvjetima korištenja.

Krenimo dakle od najpopularnije i najjednostavnije usluge a to je shared hosting. Shared (dijeljeni) hosting je unajmljivanje dijela servera na kojem se nalaze i ostali korisnici u svrhu smanjivanja troškova oko zakupa vlastitog servera, Internet linije te zapošljavanja osobe koja će održavati taj server. Na shared hostingu zakupljujete predefiniranu vrstu usluge koja najčešće nije toliko fleksibilna. Usluga funkcionira na principu fair usagea (fer korištenja), detalje što je fer, a što nije, definira domaćin po svojim slobodnim procjenama.

Da sad povučem i analogiju sa smještajem turista, shared hosting je najsličniji unajmljivanju sobe u hotelu. Imate predefiniranu veličinu sobe i razinu luksuza (različiti hosting paketi), imate osobe koje se brinu o svježim ručnicima i čistoj posteljini (održavanje servera), međutim morate poštovati kućni red i ne ometati ostale goste hotela. Kada biste  u svojoj hotelskoj sobi pokušali napraviti tulum za pedeset ljudi, bez obzira koliko ste veliku sobu unajmili, osoblje hotela vam može uskratiti pravo na tu uslugu jer ćete ometati ostale goste i/ili napraviti štetu na imovini hotela. Isto tako bilo kakvi građevinski radovi u zakupljenoj sobi, koji bi drastično promijenili izgled i vrstu predefinirane usluge nisu dozvoljeni.

Sljedeći po popularnosti dolazi resellerski hosting.
Resellerski hosting je i dalje shared hosting međutim sa nekim dodatnim povlasticama. Reselerski hosting je namijenjen osobama koje se bave web dizajnom i žele svojim klijentima ponuditi kompletno rješenje (web dizajn i hosting).  Reselleri zakupljuju određene diskovne resurse i raspodjeljuju ih svojim korisnicima kako oni smatraju da je najbolje. Obzirom da se i dalje radi o shared hostingu klijenti resellera i dalje moraju poštovati sva pravila koja moraju poštovati i obični korisnici shared hosting paketa.

U našem turističkom svijetu to bi dakle bilo kao da zakupite jedan kat hotela i u njemu definirate određeni broj soba s raznim veličinama i komoditetima. Zarada od iznajmljivanja tih soba ide vama međutim svaki od vaših gostiju i dalje mora poštovati sva pravila kao i ostali gosti hotela. Dakle ne smiju narušavati red i mir ostalih gostiju, pogotovo ovih kat ispod 😉  za ovakve korisnike nema nekih drastičnih preuređivanja koja bi narušila i/ili utjecala na ostale goste hotela.

Sada već dolazimo do vps servera.
Ovo je već jedan korak iznad resellerskog paketa jer su vaši virtualni resursi koje zakupite u potpunosti izolirani od ostalih korisnika. Vps usluga je raspodjela resursa jednog servera na više korisnika međutim potpuno izolirano tako da korisnici ne utječu jedan na drugoga. Npr server sa 8 jezgri i recimo 8Gb rama može udomiti otprilike 7-8 virtualnih servera sa od po 1gb radne memorije i jednom procesorskom jezgrom. Svaki virtualni server ima svoj vlastiti operativni sustav pa ne utječe na ostale korisnike. Na ovakvom serveru generalno možete raditi bilo kakve preinake u načinu funkcioniranja stvari obzirom da takvim preinakama utječete isključivo na svoje hosting pakete. Vps se može koristiti za hostanje jednog ili više site-ova, hostanje voice, gaming servera i/ili softwarea koji uopće nema veze s navedenim.

U našem imaginarnom hotelskom svijetu ova usluga bi bila najsličnija iznajmljivanju jednog hotelskog krila sa odvojenim ulazom i parkingom. U ovom krilu možete rearanžirati broj katova, veličine soba, izgled soba, namještaj, možete ne imati brave na vratima ukoliko to tako odaberete. Ono što pak ne možete je narušavati opći vanjski izgled hotela zbog kojeg bi utjecali na dotok gostiju ostalih korisnika drugih hotelskih blokova. Ovo zadnje se u virtualnom svijetu odnosi na spamanje i blacklistanje mreža na kojima se nalaze vps serveri.

Na kraju dolazimo do usluge dedicated servera.
U ovoj usluzi zakupljujete pune resurse jednog servera, cijena ovakvog servera naravno ovisi o količini hardverski resursa s kojima će server raspolagati. Kao i kod vps-a sa svojim siteom na dedicated serveru utječete samo na svoj site, softverske pakete na serveru možete birati i raspodijeliti kako god poželite, naravno ono što ne možete je očekivati od svog servera veće resurse nego što zapravo jesu.

Ovo bi dakle bilo najsličnije zakupu cijelog hotela. Politiku raspodjela soba, kućnoga reda, luksuza kojima će sobe raspolagati određujete sami. U ovom slučaju možete čak i vršiti promjene na vanjskom izgledu hotela jer nemate brige oko utjecaja na pritok gostiju na ostale korisnike hotelskih krila. Ono što ne možete napraviti je načinom usluge dovoditi na zao glas hotelski lanac od kojeg ste hotel unajmili.

Za prve dvije usluge podrazumijeva se da su managed, za ove druge dvije možete birati želite li da su managed ili unmanaged.

Da malo pojasnim pojmove. Managed znači da su kompletno održavanje, servisiranje, monitoring, instalacije i upgradei softwarea podržani od strane providera. Ovo pak ne uključuje instalacije i održavanje web aplikacija koje imate namjeru koristiti. Sa unmanaged opcijom dobivate hardverske resurse, pristupne podatke i najosnovniji OS, a  dalje sve radite sami. Znači sami se brinete o updateima, intalacijama apachea, php-a, database servera, sigurnosti servera, konfiguracijama ovih servisa itd…

Dakle da zaključimo priču oko različitih usluga, ukoliko niste sigurni što vam je točno potrebno, onda je shared hosting za vas. S ovom uslugom imate najmanji trošak, a vrlo lako se može nadograditi na veću uslugu. Ako posjedujete manje do srednje velike siteove sa dobro pisanim aplikacijama koje neće ometati ostale korisnike u radu isto možete uzeti shared hosting. Ukoliko se pak bavite web dizajnom i treba vam jeftin hosting za više siteova za vas je resellerski paket. VPS je za malo zahtjevnije siteove koji zahtjevaju custom software i/ili malo drugačiju konfiguraciju, a opet malo jeftinije rješenje nego vlastiti server. Za siteove sa potrebom za velikim resursima i željom za što boljim performansama, kao i za korisnike koji ne žele ovisiti o ostalim korisnicima servera je dedicated server.

Povezani članci

  1. Odličan pristup objašnjavanju nečega za što su svi čuli, al nije svima jasno što je što. Iako su meni ovi termini prilično poznati, s guštom sam pročitao ovaj post. Treba to staviti negdje na Vaš homepage 🙂

    P.S. mogli ste ici do kraja. Managed znaci i najam sobarica, konobara i kuhara za goste. Unmanaged – “snadji se sam” 🙂

Odgovori