Razlika između managed i unmanaged hostinga

Gotovo svaki business počinje s malim stvarima i s vremenom raste s pravilnim marketingom i investicijama. Ako su razlike između managed i unmanaged hostinga nešto što sada tražite onda ste vjerojatno dosegnuli razinu gdje pojačan promet prema vašim stranicama izravno utječe na brzinu vaših stranica.  To znači da ste toliko sretni da je vaš posao prerastao mogućnosti hostinga koji koristite te je vrijeme za nešto snažnije i bolje.

Osim što postoje razlike između managed i unmanaged hostinga tako postoje i razlike između VPS-a i dediciranog hostinga.

Usporedimo prvo VPS i dedicirani hosting.

 

Razlike između VPS i dediciranog hostinga

 VPS hosting (Virtual Private Server) je sličan dijeljenom hostingu u smislu da je više web stranica na istom serveru, ali zahvaljujući virtualnom okruženju imate točno određenu snagu CPU-a i RAM-a te bandwidth-a koji su dodijeljeni vašoj stranici. Ukoliko je potrebno, zbog povećanog prometa na vašu web stranicu, te ako na serveru postoji hypervisor, mogu vam se dodijeliti i dodatni resursi kako bi mogli izdržati povećani promet. Resursi se uzimaju od drugih virtualnih okruženja na istom serveru koji ih ne koriste trenutno.

VPS hosting prikladan je za web stranice malih tvrtki ili velike osobne web stranice kojima trebaju pristojna ograničenja resursa. Nitko ne želi da se zbog male brzine učitavanja web stranice gube klijenti, ili još gore, da se web stranica neprestano ruši. Zato je VPS hosting često adekvatan za velik broj klijenata – fleksibilan je u obradi velikih skokova prometa i generalno nije preskup.

Dedicirani hosting smatra se možda najboljom verzijom hostinga.  Tu u stvari imate cijeli fizički server za sebe. Kompletna snaga CPU-a, količina RAM-a i hard diskovi su vaši te ne morate dijeliti resurse ni s kim drugim. U usporedbi s bilo kojim virtualiziranim rješenjem, namjenski poslužitelj uvijek će raditi bolje, čak i ako se čini da dva spomenuta rješenja imaju jednaku snagu procesorskih jezgri, RAM-a i pogonskog prostora.

Od samog početka imate više pouzdanosti, stabilnosti, potpunu kontrolu i možete odabrati vlastita ograničenja resursa. Namjenski hosting obično je namijenjen web stranicama za srednje i velike tvrtke, ali ako ste ambiciozni, dugoročno možete uštedjeti vrijeme i gnjavažu tako što ćete se prijaviti za namjenski plan čak i ako krećete kao mali business.

Bez sumnje se može reći da većina tvrtki ulaže u namjenski hosting zbog njegove pouzdanosti. Kako ste vi “šef” poslužitelja, možete kontrolirati minimalni downtime, potrebne promjene i nadogradnje. Možete čak predvidjeti troškove održavanja i popravaka i unaprijed ih isplanirati kako vam se ne bi stvorili neočekivani troškovi.

 

Razlike između managed i unmanaged hostinga

Osim što postoje razlike između namjenskog i virtualnog hostinga, priču dodatno komplicira i to da možete birati između managed i unmanaged hostinga.

Pogledajmo prvo ključne razlike između managed i unmanaged VPS servera:

Managed VPS hosting

Za održavanje i nadogradnju poslužitelja brine se pružatelj usluge hostinga. To mogu biti razne odgovornosti poput temeljnih i regularnih ažuriranja, automatizirani backup, održavanja baza, sigurnosna provjera i nadziranje performansi, instalacija dodatnih softvera i dosta toga još.

Nešto je viša cijena, ali je bolji izbor za manje iskusne te one koji sigurnost i nadogradnje prepuštaju pružatelju usluga. Vlasnik businessa može se u potpunosti koncentrirati na rast poslovanja. Jednostavnim rječnikom managed VPS hosting je pristup “ključ u ruke”.

Unmanaged VPS hosting

Davatelj usluga hostinga brine se samo o održavanju fizičkog poslužitelja i zajamčenom radu, što znači da se vi, kao vlasnik tvrtke, morate pobrinuti za sve odgovornosti poslužitelja, sigurnost, optimizaciju, praćenje opterećenja i zadatke održavanja.

Jeftiniji u usporedbi s upravljanim VPS hostingom, ali idealan za iskusne korisnike. Ako se odlučite za unmanaged VPS hosting, trebali biste imati osobu ili namjenske resurse čija je tehnička stručnost dovoljna za upravljanje vašim poslužiteljem, operativnim sustavom i ostalim resursima povezanim s poslužiteljem. Čak i ako ste tehnički dobro obrazovani, unmanaged VPS hosting je prikladniji ako ste etablirana tvrtka za razliku od nove, jer je glavni fokus nove tvrtke uspostavljanje vašeg poslovanja na tržištu i bolje je prepustiti pozadinu hostinga davatelju usluga.

Ostali benefiti VPS poslužitelja su isti neovisno o tome koristite li managed ili unmanaged verziju.

Kako je VPS hosting u stvari hibrid između dijeljenog i dediciranog hostinga uključuje značajke obje verzije. To znači da je vaš hosting virtualno izoliran od ostalih servera iako je fizički na istom serveru. Time možete imati i pristup root-u da prilagodite sve mogućnosti i upravljate svojim resursima kako želite.

Provizioniranje resursa je trenutno što znači da su CPU i RAM dostupni odmah po pokretanju. Dodatno resursi su skalabilni pa se mogu povećavati ovisno o opterećenju.

Pogledajmo sada ključne razlike između managed i unmanaged namjenskog hostinga:

Managed dedicirani hosting

Managed namjenski poslužitelji potpadaju pod punu odgovornost tvrtke poslužitelja hostinga koja zapošljava stručnjake za nadgledanje, konfiguraciju i rukovanje poslužiteljima. Hosting poslužitelj na ovaj način daje i veću sigurnost putem svojih upravljanih namjenskih poslužitelja redovitim ažuriranjem i praćenjem otkrivanja zlonamjernog softvera, DDoS zaštitom i brigom o automatskim sigurnosnim kopijama podataka.

Obično se za upravljane namjenske poslužitelje odlučuju tvrtke koje se ne žele zamarati svakodnevnom administracijom poslužitelja jer im je to previše zahtjevno i dugotrajno za njihove raspoložive ljudske resurse ili jednostavno takve resurse uopće nemaju.

Unmanaged dedicirani hosting

Gotovo svi zadaci održavanja (osim samo fizičkog servera) padaju na teret vlasnikovog poslovanja i organizacije, uključujući instaliranje skripti, redovite nadogradnje svih ažuriranja i povezanih problema s kompatibilnošću, ublažavanje sigurnosnog rizika i obuzdavanje napada.

Ovo može biti jeftinija opcija za tvrtke koje imaju ljudske resurse sa stručnošću koje žele primijeniti na upravljanje poslužiteljima, jer će pružatelj hostinga biti odgovoran samo za to da infrastruktura bez problema radi s hardverske perspektive.

Povezani članci

Odgovori