Koliko RAM-a treba moj VPS?

Prilikom kupnje VPS-a, jedno od pitanja je koliko mi je zapravo Radne memorije ili RAM-a potrebno.

U Plusu nudimo od 512 MB RAM-a do 12 GB RAM-a podijeljeno u pakete koje možete vidjeti ovdje.  Svaki naš paket, možete nadograditi s više dodatnih GB RAM-a.

Koliko RAM-a treba vaš VPS plan ovisi o puno različitih čimbenika, uključujući koliko web stranica želite imati na VPS-u, koliko prometa web stranice ostvaruju, koliko dodataka planirate koristiti i još mnogo toga.

Iako na pitanje iz naslova nećete pronaći jednostavan odgovor, postoje neke osnovne smjernice za odabir VPS-a s odgovarajućim performansama.

Ovaj će vas članak pobliže upoznati i pomoći vam da odaberete pravi plan VPS hostinga na temelju načina na koji planirate koristiti svoj VPS.

Što je RAM i zašto vam treba prava količina na vašem VPS-u?

Prije nego što odlučite koji VPS planirate kupiti, važno je bolje razumjeti što je RAM i zašto vam treba prava količina.

RAM je engleska kratica za  “random access memory” što na hrvatskom znači Radna memorija računala. RAM je privremena pohrana podataka koju računalo treba za određivanje performansi vašeg sustava. U RAM računalo kratkoročno pohranjuje podatke i omogućuje vam brz pristup informacijama na računalu. To isto radi na VPS-u. Vaš VPS koristi RAM svaki put kad se pokrene novi proces. Sav softver na vašoj web stranici zahtijevat će dio RAM-a za učinkovito funkcioniranje.

Što više programa, više prometa i više funkcionalnosti trebate, više RAM-a će vam trebati da vaše web stranice i sustav rade bez zastoja.

Ako nemate dovoljno RAM-a za broj zadataka koje pokušavate uravnotežiti i izvesti, vaš će sustav usporiti ili u potpunosti blokirati. Web stranica ili serveri koji sporo rade mogu značiti da vam treba više RAM-a i / ili procesorske jedinice (CPU-a).

Ako imate previše RAM-a, vaše će web stranice i sustavi raditi učinkovito, ali možda pretplaćujete RAM koji vam nije potreban. Uvijek možete provjeriti upotrebu VPS RAM-a i smanjiti plan ako niste blizu dostizanja maksimuma.

Koliko RAM-a treba vašem VPS-u za upravljanje web stranicama i serverom?

Ako planirate upravljati jednom web stranicom, a ne želite dijeliti resurse poput shared hostinga, tada bi 512 MB do 1GB RAM-a trebalo biti dovoljno za vaše potrebe.

VPS Micro i VPS Mini su izvrsni paketi ako je vaša web stranica jednostavna i ako planirate primati promet čak do pola milijuna korisnika mjesečno.

Ako je vaša web stranica lagana i jednostavna te nemate puno prometa, tada je plan shared hostinga jeftinija, ali učinkovitija alternativa. Naše shared hosting pakete možete pogledati ovdje.

Koliko RAM-a trebate za blog stranicu na WordPressu?

WordPress je najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem (CMS), a količina RAM-a koja bi vam trebala za hostanje WordPress stranice ili bloga ovisi o vašim potrebama.

Ako imate osnovnu, malu ili jednu WordPress web stranicu ili blog, vjerojatno vam treba samo oko 256 MB RAM-a. U ovom bi slučaju plan shared hostinga funkcionirao. Čak i ako planirate instalirati WordPress na vlastiti server, plan shared hostinga vjerojatno bi bio dovoljan.

Ako planirate graditi svoju WordPress web stranicu s puno elemenata otvorenog koda (engl. open-source), uključujući pluginove i graditelje stranica (engl. builder), a ti elementi zahtijevaju root pristup, trebat će vam više RAM-a, a osnovni VPS hosting planovi su puno bolja opcija.

Za WordPress blog koji koristi puno pluginova, shortcodes-a ili alata za izradu stranica, prima veliku količinu prometa i obavlja razne funkcije, razmislite o planu do 2 GB.

Koliko RAM-a trebate za izgradnju trgovine (eCommerce) na VPS-u?

Ako planirate svakodnevno izvršavati plaćanja putem interneta, potreba za boljom sigurnošću odmah se povećava. Ako gradite internetsku trgovinu, bolja je ideja odlučiti se za VPS hosting plan umjesto shared hostinga.

Da biste učinkovito pokrenuli internetsku trgovinu s jednim serverom, bilo da je sami gradite ili koristite platformu poput Magento, trebate najmanje 2 GB RAM-a.

Ako vaša web stranica ostvari milijune pregleda i obrađujete velik broj transakcija, onda je bolje odabrati plan s najmanje 4 GB RAM-a poput našeg paketa VPS Medium. Kako se vaš promet povećava, a potrošači počinju kupovati više, možda ćete primijetiti da se vaša web stranica počinje usporavati. To je pokazatelj da trebate brzo nadograditi na plan VPS Large kako biste podnijeli povećanje prometa i transakcija.

Koliko RAM-a trebate za online pohranu fotografija ili datoteka na vašem VPS-u?

Još jedno izvrsno korištenje VPS-a je pohranjivanje svih vaših online fotografija ili podataka. Iako je internetska pohrana fotografija izvrsna značajka za svakodnevnu osobu, nužna je za fotografe.

Iako možete pohraniti velik broj fotografija putem clouda, ponekad vam je potreban trenutni i siguran pristup fotografijama.

Preporučuje se da prosječni korisnik ima oko 512 MB RAM-a. Ako ste ljubitelj fotografiranja ili profesionalni fotograf, razmislite o planu VPS Mini, gdje ćete dobiti 1 GB RAM-a.

Koliko RAM-a trebate za hosting više web stranica ili velikih web stranica izrađenih i prilagođenih po narudžbi?

Ako planirate izrađivati web stranice za više klijenata i pokretati ih s vašeg VPS-a, trebat će vam puno više RAM-a nego da hostate samo jednu web stranicu.

Budući da ćete biti poslužitelj web stranica za druge klijente i nikada ne znate koliko će se brzo njihove web stranice mijenjati i nadograđivati, najbolje je da si pružite puno manevarskog prostora.

Ako planirate hosting tuđih web stranica, preporučujemo VPS Large i VPS XLarge plan gdje dobivate 6 i 12 GB RAM-a.

Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru najboljeg rješenja.

Naravno ako imate još pitanja slobodno se javite našem suportu na  info@plus.hr

 

Povezani članci

Odgovori