Prednost odabira VPS-a

Odabir hosting plana nije laka odluka. Ako je vaša web stranica mala, shared hosting je zasad dobra i povoljna opcija. Međutim, što se događa kada vaša web stranica počne rasti? S druge strane, dedicated hosting pružit će sve što vam treba, ali možda se ipak ne uklapa u planirani budžet.

Virtual Private Server (VPS) može vašoj web stranici ponuditi poboljšanje u performansama po pristupačnoj cijeni. Povrh toga, imate slobodu biranja operativnog sustava (OS) i softvera koji želite instalirati, te tako server prilagoditi vašim potrebama.

U ovom ćemo se članku dotaknuti ključnih točaka zašto biste možda željeli odabrati VPS umjesto ostalih uobičajenih opcija hostinga.

Ukratko o VPS hosting-u

VPS vam nudi hosting okruženje samo za vaše web stranice, dok ga još uvijek hostate na istom fizičkom serveru kao i mnoge druge web stranice. To se postiže korištenjem tehnologije virtualizacije za dijeljenje pojedinog servera u više virtualnih particija. Tako Plus Hosting može održavati niske cijene, a istovremeno pružati poboljšanu kontrolu, pouzdanost i izvedbu.

Za razliku od shared hostinga, gdje se vaša web stranica ponekad mora natjecati za resurse s drugim web stranicama, VPS nudi postavljene resurse koji su isključivo za vašu upotrebu. Osim toga, puno je jeftinija opcija od dedicated hostinga.

Koje su glavne prednosti korištenja VPS-a?

Iz tih razloga VPS je često najbolji izbor za brže učitavanje web stranica. Osim toga, to je vrlo skalabilna opcija i nudi vam veću kontrolu nad hostingom.

 

  • Poboljšajte izvedbu svoje web stranice

Kao što smo spomenuli, jedan od razloga zbog kojeg vaša web stranica može imati bolju izvedbu na VPS-u je taj što je druge web stranice ne mogu usporiti. Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg VPS planovi nude vrijedno poboljšanje performansi.

VPS hosting pruža veću raspodjelu resursa od shared hosting paketa. Dobit ćete više bandwidtha, prostora i pristup boljoj tehnologiji. Kao rezultat toga, posjetitelji vaše web stranice trebali bi doživjeti brže vrijeme učitavanja stranice i manja je vjerojatnost da se korisniku neće web stranica učitati.

Nadalje, s VPS-om možete lakše povećati dodijeljene resurse ako osjetite ili predvidite skok prometa. Bit ćete zahvalni što ćete imati pristup tim dodatnim resursima sljedeći put kada pokrenete posebnu promociju, chat uživo ili neki drugi događaj koji vas vodi posjetiteljima.

  • Povećajte pouzdanost svoje web stranice

Kao što smo ranije spomenuli, na shared hostingu aktivnosti ostalih klijenata mogu utjecati na vašu web stranicu. Ako, na primjer, druga web stranica naglo skoči u prometu, vaša može imati problema s izvedbom.

Sporo vrijeme učitavanja problem je jer tjera posjetitelje te može negativno utjecati na vaše poslovanje. Štoviše, možda ćete se morati suočiti i sa sigurnosnim problemima, jer hakirana web stranica predstavlja rizik za sve ostale web stranice na istom shared serveru.

S druge strane, VPS pruža okruženje i resurse koji su posebno za vaše web stranice i ni za koga drugog. Promet s drugih web stranica više neće biti vaša briga i vaše će mjesto biti sigurno odvojeno u vlastitom prostoru na serveru. Ovi čimbenici mogu igrati veliku ulogu u osiguranju da vaša web stranica pruža pouzdano iskustvo posjetiteljima.

  • Koristite resurse kako vama najbolje odgovara

Zahvaljujući namjenskim resursima koje VPS nudi, možete ih slobodno koristiti kako god želite. Ovo je još jedna velika razlika između ove vrste plana i shared hostinga, gdje imate malo kontrole nad načinom dodjele resursa.

Kada se prijavite za VPS, točno ćete znati koje resurse imate i moći ćete ih koristiti isključivo za svoj sadržaj i upravljati njima po potrebi. To također puno olakšava pokretanje više web stranica na istom hosting paketu.

  •  Instalirajte samo OS i softver koji ćete koristiti

Shared hosting nudi vrlo malo izbora kada je u pitanju konfiguriranje poslužitelja. Budući da isključivo Plus Hosting upravlja shared serverom kako bi se ravnomjerno rasporedili resursi svim korisnicima, programi i OS su odabrani unaprijed i ne mogu se mijenjati.

VPS hosting često nude odabir ovisno o vašim potrebama. Mnogi od njih pružit će vam razne mogućnosti OS-a, kao i auto installer. Možete uzeti unmanaged hosting, koji pruža potpunu slobodu nad instalacijom i administracijom.

Sve u svemu, VPS je posebno koristan za web programere. Na primjer, moći ćete odabrati željenu verziju PHP-a ili upotrijebiti node.js za svoj projekt web razvoja. Također možete deinstalirati programe koji vam nisu potrebni, oslobađajući dodatne resurse servera.

  • Odaberite usluge koje su vam potrebne

Uz gore navedene prednosti, mnogi VPS planovi nude vam i izbor usluga.

Jedna od najvažnijih odluka koju treba donijeti jest hoćete li se odlučiti za managed ili unmanaged hosting. Unmanaged VPS nudi potpunu slobodu, ali također vas čini odgovornima za konfiguriranje i održavanje vašeg virtualnog servera.

Ako to zvuči kao puno posla, tada se možete odlučiti za managed hosting u kojem se naša podrška za sve brine umjesto vas. Na taj se način možete usredotočiti na svoju web stranicu i posao.

Sve naše VPS pakete odaberite po svojoj mjeri na linku:

https://www.plus.hr/serveri/vps-serveri/

Povezani članci

Odgovori