Zaštita WordPress admin panela

Zašto je zaštita i sigurnost web stranica toliko važna?

Ukoliko se dogodi, sigurnosni napad na vašu web stranicu mogao bi imati ružne posljedice. Obzirom da je na veliki do trgovca webstranica primarna točka komunikacije sa krajnjim korisnicima, bilo bi veoma frustrirajuće vidjeti kako sav uloženi trud i rad padaju u vodu. Direktno bi utjecalo na vaš poslovni odnos sa korisnikom.
Podaci vaših korisnika kao što su imena, e-mail adrese, lozinke i brojevi kreditnih kartica dolaze u opasnost ukoliko se dogodi sigurnosni propust.

WordPress je popularan i široko korišten Content Management System te je kao takav često meta zlonamjernih pojedinaca.
Ovaj će članak obuhvatiti nekoliko načina kako osigurati vašu WordPress stranicu.

1. Redovito update-ajte WordPress

WordPress programeri stalno updateaju platformu kako bi pokušali umanjiti ranjivosti. Iz tog je razloga vrlo važno da su vam pluginovi i verzije uvijek updateani.
Postavite automatski update nas vaš WordPress web te na sve plugin-ove kako bi uvijek imali ažuriranu verziju.

2. Koristite uvijek sigurne lozinke

Izbor snažnih lozinki za administratorske i korisničke račune je bitan korak u smjeru administrativne sigurnosti. Pogotovo ako vodite blog, gdje veći broj korisnika pristupa administrativnim kontrolama; na taj način se povećava mogućnost za ranjivost sustava.

Ne koristite iste lozinke za različite korisnike. Umjesto toga, svaka lozinka bi trebala biti jedinstvena i teška za pogoditi. Pluginovi kao što su Force Strong Password mogu pomoći u primjeni snažnih lozinki za vaše korisnike. U ovo, uvijek valja naglasiti da lozinku treba redovito mijenjati. Ne dozvolite da zadani administratorski račun zaista bude administratorski.
Lako je predvidjeti da će biti izložen napadima izvana.

3. Zaštitite svoj wp-admin direktorij

Wp-admin direktorij je pokretač vašeg WordPress site-a. Napad na ovaj direktorij može napraviti veliku štetu vašoj web stranici, utoliko da može izazvati pad ili rušenje stranice. Najbolji način da zaštitite wp-admin direktorij je korišenjem lozinke. To znači da ćete za pristup kontrolnoj ploči koristiti dvije lozinke. Jednu na login stranci, a drugu za pristup WordPress admin dijelu.

Kako bi wp-admin direktorij zaštitili lozinkom, koristite Ask-Apache Password Protect plugin. On će automatski generirati .htpasswd datoteku, kriptirati izabranu lozinku te konfigurirati ispravna sigurnosna ovlaštenja.

Dodavanje još jedne lozinke znači da će korisnik moći pristupiti svojoj kontrolnoj ploči na računu unosom dvije različite lozinke. Uz ovu dodatnu razinu sigunosti, nitko bez točnih pristupnih podataka neće moći pristupiti ni administratorskoj login stranici.

Nema ništa loše u tome što imate dvije lozinke. Na taj način uvodite dodatnu razinu sigurnosti u WordPress Admin Area, a to možete postići korištenjem AskApache Password Protect plugin. On će kriptirati vaču lozinku, kreirati .htpasswd datoteku te postaviti ispravna sigurnosna ovlaštenja.

Web Application Firewall može biti vrlo korisno. Aktivirani WAF blokira sumnjiv i zlonamjeran promet prije nego stigne do web stranice. U tom slučaju vam savjetujemo da izaberete najkvalitetnije pružatelje sigurnosnih usluga kao Sucuri.

2. Koristite WAF: Website Application Firewall

Web Application Firewall može biti vrlo korisno. Aktivirani WAF blokira sumnjiv i zlonamjeran promet prije nego stigne do web stranice. U tom slučaju vam savjetujemo da izaberete najkvalitetnije pružatelje sigurnosnih usluga kao Sucuri.

5. Limit Login Attempts

Jedan od načina probijanja lozinke koju hakeri koriste je skripta za pogađanje lozinke, kojom se neprestano pokušavaju logirati. Kako bi spriječili da pogode ispravnu lozinku, ograničite broj dozvoljenih login pokušaja. Na taj način ćete ograničiti koliko puta se netko može pokušati logirati s pogrešnom lozinkom. Ukoliko se zabilježi povećan broj pokušaja logiranja, pristup stranici će se zatvoriti, a vi ćete biti obaviješteni o neovlaštenim aktivnostima.

Broj login pokušaja možete jednostavno ograničiti putem iThemes Security plugina. Ovaj plugin otkriva malware, uklanja ga te osigurava vasu stranicu od budućih napada. iThemes Security plugin osigurava vašu stranicu od većine sigurnosnih prijetnji blokiranjem WordPress računa, primjenom mehanizma dvostruke identifikacije, podržavanjem jakih lozinki, skrivanjem administratorskih i login stranica i td.

Plugin iThemes Security je iznimno fleksibilan te je dizajniran na način da je jednostavan za korištenje kako početnicima, tako i naprednim korisnicima. Plugin također omogućuje da njegov način rada prilagodite vlastitim potrebama.

Zaključak

WordPress je vrlo jednostavan za korištenje i zato ga svi vole no baš ta jednostavnost može biti brutalna ukoliko netko drugi ima pristup vašoj web stranici.

Hakeri postaju sve kreativniji te sigurnost WordPress admin panela treba uzeti kao prioritet i to držati na umu. Sa gore navedenim savjetima, možete svakako poboljšati sigurnost vašeg admin panela te će vam pomoći u iznjegavanju skoro 60% hakerskih napada.

Povezani članci

Odgovori