Besplatni SSL certifikati

U današnje vrijeme sigurnost na internetu je vrlo bitna. Koristimo različite uređaje za pristup sadržajima na webu. Pametni satovi, pametni telefoni, tableti, laptopi, desktopi. Svi želimo pregledavati sadržaj koji je siguran ili spremati svoje podatke na sigurno mjesto, negdje u “cloudu”.

Porastu razine svijesti o značaju sigurnog weba već nekoliko godina doprinosi “The almighty Google“. Osim što u svojim algoritmima za pretragu kao jedan od faktora figurira i postojanje https konekcije, tako je nedavno u svom popularnom web pregledniku (Chrome od verzije 56 objavljene u siječnju 2017. godine) počeo prikazivati, za početak, nepostojanje SSL certifikata a uskoro i oznaku o nesigurnoj web stranici. Slične poteze najavio je i Mozilla Firefox, te uskoro sigurno i ostali web preglednici.

Plus Hosting je oduvijek stavljao veliki naglasak na sigurnost SVIH hosting paketa. Ako ste Plusov korisnik zasigurno ste dobili pokoji mail s upozorenjem da vaša aplikacija sadrži neki sigurnosni propust. Ukoliko propust niste samostalno uklonili, naša Plus aktivna zaštita je to odradila umjesto vas. O ostalim metodama i procedurama koje garantiraju zavidnu razinu sigurnosti naših hosting paketa mogli bi (i hoćemo) napisati nekoliko zasebnih članaka.

Sigurnost za sve

U 2017. godini Plus Hosting je odlučio učiniti korak dalje te omogućiti svima osnovnu sigurnost za njihove web stranice. I to u potpunosti BESPLATNO!

Plus Hosting je svojim korisnicima omogućio potpuno besplatno korištenje SSL certifikata na Sprint hosting paketima (Linux platforma). Certifikat izdaje cPanel kao CA (Certificate Authority) u suradnji s Comodom.

Podržani hosting paketi su svi Linux hosting paketi, uključujući i resellerske pakete.

Uskoro bi trebali omogućiti korištenje besplatnih SSL certifikate i za Windows platformu odnosno Premier shared hosting pakete.

Pročitajte više o tome zašto preporučamo korištenje SSL certifikata i HTTPS protokola u blog postu Prelazak na HTTPS.

Želim besplatni SSL certifikat, što moram napraviti?

SSL certifikati su već izdani za sve domene na Sprint shared hosting paketima. Dovoljno je posjetiti vašu domenu putem https protokola, npr. https://www.primjer.tld. Certifikat se izdaje na period od tri mjeseca te se automatski iznova obnavlja – sve je automatizirano i ne morate brinuti o isteku valjanosti certifikata.

Koje su prednosti besplatnog certifikata?

Kao prvi odgovor nameće se činjenica da je certfikat u potpunosti besplatan. Instalacija nije problem jer je SSL već instaliran na vašem hosting paketu te se automatski produžuje (validira) prije isteka od 90 dana. Korištenjem HTTPS protokola vaša web stranica odaje veći dojam sigurnosti te povećanje kredibiliteta kod posjetitelja.

Ako pravilno odradite sve redirekcije i prijavite promjenu URL-a svog weba na sve relevantne servise, poput Google search console (poznate i kao Google webmaster tools) i slične, uskoro bi sav vaš trud i briga mogli biti nagrađeni i boljim rankingom u rezultatima pretrage.

Koji su nedostaci besplatnog certifikata?

Jedan od tehničkih nedostataka bi mogao biti nepodržavanje SSL certifikata određenog CA (izdavača certifikata) u nekim (zastarjelim) internet preglednicima. Da, ima još korisnika koji koriste IE6 😉
Često se spominje i da će korištenje SSL-a na svim stranicama web sjedišta uzrokovati značajno sporije učitavanje u web preglednicima korisnika no, ako je SSL pravilno podešen, razlike u brzini učitavanja su zanemarive.

S naše strane, na žalost, nemamo mogućnost provjere zbog čega nije izdan besplatan SSL certifikat za određenu domenu. U situacijama u kojima se besplatan SSL ne aktivira za domenu možemo provjeriti navedene (i nama poznate) razloge, no ukoliko se radi o nekakvom drugom, nepoznatom razlogu, u tom slučaju ne možemo pokrenuti aktiviranje besplatnog SSL certifikata, već vas možemo usmjeriti na našu ponudu SSL certifikata (poput Rapid SSL).

Također, imajte na umu da besplatan SSL certifikat traje 3 mjeseca, te je moguće da se ne produži automatski (primjerice ukoliko se od zadnjeg produženja pojavio malware na webu). Ne možemo vam garantirati da će se besplatni SSL certifikati uvijek produžiti automatski. U toj situaciji vrijedi pravilo iznad, te vam možemo ponuditi naplatni SSL certifikat po potrebi.

Što ako ne mogu dobiti besplatan SSL?

Postoje određene situacije u kojima je moguće da se besplatan SSL ne aktivira za domenu. Neki od mogućih razloga su:

  • problemi sa copyrightom ili malwareom na stranicama
  • problem sa domenom tj. imenom domene
  • domena nije registrirana
  • domena nije usmjerena na server
  • rewrite rules itd.

O tehničkim aspektima korištenja SSL-a te što učiniti ako ne želite koristiti besplatni SSL certifikat, pročitajte u članku u bazi znanja.

Povezani članci

Odgovori