Kako ubrzati WordPress?

WordPress je najpopularnija CMS platforma, ali može biti prilično spora ako nije ispravno optimizirana. U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta kako ubrzati učitavanje Vaše web stranice. Primjena tih savjeta bi trebala značajno poboljšati performanse vašeg weba.

Zašto je brzina važna za vašu WordPress web stranicu?

Istraživanja pokazuju da je od 2000. do 2016. prosječni raspon ljudske pažnje pao s 12 sekundi na 7 sekundi.
Što to znači za vas kao vlasnika web stranice?
Imate vrlo malo vremena da korisnicima pokažete svoj sadržaj i uvjerite ih da ostanu na vašoj web stranici.
Trebali bi isto tako uzeti u obzir da su Google i druge tražilice već počele kažnjavati sporije webove tako što ih spuštaju u zadnje redove u rezultatima pretraživanja, što podrazumijeva manje prometa za sporije web stranice.

Kako bi poboljšali performanse vaše web stranice, naše preporuke su sljedeće:

1. Odaberite responzivnu temu

U WordPress-u možete birati između više tisuća responzivnih tema koje vašoj web stranici pružaju sposobnost automatskog preslagivanja, odnosno prilagođavanja sadržaja veličini ekrana radi boljeg korisničkog iskustva. Najveći dio vremena korisnici interneta provode na svojim mobilnim uređajima te je optimizacija za stranice za mobilne uređaje obavezna.
Najbolje je početi s brzom i laganom WordPress temom.
Ukoliko odaberete temu punu nepotrebnih feature-a ista će negativno utjecati na performanse web stranice. Default-ne WordPress teme su veoma dobro kodirane, lagane te brzo prilagodljive.

2. Koristite dobre plugin-ove za caching

WordPress pluginovi su veoma korisni dokle god se koriste u prihvatljivom broju.
Pluginovi za cache funkcioniraju tako da spremaju dinamički generirane HTML datoteke i poslužuju ih iz cache-a. Rezultat toga je puno brže učitavanje vaše web stranica te samim brža dostupnost posjetiocu/potencijalnom kupcu.
Ukoliko vaša stranica WordPress-a ne poslužuje cache-irane stranice, preopteretit će server i time uzrokovati pad ili problem s web stranicom.
Jedan od boljih pluginova je W3 Total Cache te je preporučen iskusnijim WordPress korisnicima. Jednostavniji plugin za instalaciju i upotrebu je DB Cache Reloaded Fix.
Još jedan koristan trik je instalacija Heartbeat Control-a. Heartbeat Control je open source software koji u samo nekoliko klikova omogućava jednostavno upravljanje frekvencijom API heartebeat-a.
Heartbeat API koristi se za obavljanje rutinskih zadataka za pružanje informacija u stvarnom vremenu i trenutačno sinkroniziranje podataka na serveru i na dashboard-u.

3. Optimizirajte slike

Slike su uglavnom najveći file-ovi na webu te, ukoliko nisu optimizirane, potrebno je puno vremena da se load-aju.
Kako biste izbjegli usporavanje weba, najbolje je komprimirati slike prije nego ih upload-ate u WordPress. Srećom, postoje dobri alati koji će vam pomoći da komprimirate file-ove u vrlo kratkom vremenu.
Neki od poznatijih su:
Riot – besplatan program za editiranje slika koji je potrebno skinuti na vaše računalo. Pomaže vam vizualno podesiti parametre kompresije i zadržati minimalnu veličinu filea. (Windows)
TinyPng ili WordPress Image Shrinker – dobar izbor ukoliko želite da vam web stranica radi brže, budući da ovi alati komprimiraju ogromne png fileove.
Compressor.io – online alat za komprimiranje velikih fotografija bez gubitka kvalitete.

4. Smanjite broj HTTP request-ova

HTTP zahtjevi su zahtjevi koji se šalju serveru kad god netko posjeti vašu web stranicu.
Ti zahtjevi mogu sadržavati različite podatke koje server mora procesirati te odraditi upit.
Najvažniji dio HTTP zahtjeva je URL. Na temelju tih podataka poslužitelj će pokušati vratiti valjani odgovor, kao što je file.
Ukoliko smanjite broj objekata na vašoj web stranici, možete smanjiti broj HTTP zahtjeva koji su potrebni za prikazivanje stranice, te tako ubrzati vrijeme učitavanja.
Jedan od načina kako da to učinite jest pojednostaviti dizajn vaše web stranice te izmjena file-ova kao što su skripte i CSS.

5. Koristite Content Delivery Network (CDN)

Bez obzira koristite li WordPress ili bilo koju drugu platformu, od CDN-a možete imati samo koristi. U principu, CDN sve datoteke s vašeg website-a dostavlja preko servera koji je najbliži posjetiocu što svakako utječe na brzinu, na bounce rate, konverzije, SEO i iskustvo posjetioca.

6. Smanjite broj WordPress plugin-ova

Plugin-ovi ne samo da povećavaju broj requestova, već mogu uzrokovati probleme te dovesti do sigurnosnih propusta.
Dobar plugin pod nazivom P3 (Plugin Performance Profiler) može vam pomoći identificirati najproblematičnije stavke.
Također možete deaktivirati sve što rijetko koristite. Neki plugin-ovi će vam koristiti tek jednom mjesečno te bi ostatak vremena bilo dobro da ih isključite kako ne bi utjecali na performanse vaše web stranice.

Zaključak

Optimiziranje web stranice može uvelike poboljšati brzinu odaziva, a brzina je velika stavka pri angažiranju novih i starih posjetioca da ostanu na vašoj stranici.
Ovi savjeti su naša topla preporuka te vjerujemo da ćete bez puno truda dobiti brzu stranicu i sretne korisnike.

Povezani članci

  1. Osobno volim najviše potweakati wordpress preko htaccessa, jer je jedna od stvari koje ga usporavaju velik broj pluginova. Trudim se da što god mogu napravim ručno, a ne sa pluginom. Tako da instaliram samo najnužnije pluginove poput Yoast. Ali neke se stvari ne mogu, ili ide dosta teško napraviti bez plugina. Jedna od tih je smanjenje broja http zahtjeva. Ali sam za sada zadovoljan sa rezultatima koje pokazuje GTmetrix.

Odgovori