SSD vs. HDD – koje su razlike?

SSD vs. HDD

HDD disk koristi rotirajuću ploču i mehaničku ruku, dok SSD disk koristi neizbrisivu
memoriju za pohranu podataka.

Pohranjivanje podataka Vaše web stranice ne odrađuje se sekvencijalno. S obzirom na to da podaci na serveru nisu posloženi po redu, HDD rotirajuća ploča konstantno se okreće kako bi pronašla željeni podatak, što znači sporiji pristup podacima.

Sa SSD-om, server može vrlo brzo pronaći i odabrati dijelove podataka koji mu trebaju jer se ne oslanjanju se na rotitajuću ploču i mehaničku ruku, već koristi neizbrisivu memoriju za pohranu podataka. SSD  funkcionalno radi sve što radi HDD, no podaci se pohranjuju na međusobno povezane flash memorijske čipove.

Što to znači za Vaše web stranice?

Za dinamičke web stranice i one s visokim istovremenim prometom, vrijeme pristupa je iznimno bitno. Kada posjetitelj posjeti dinamičke web stranice kao što su stranice na WordPressu, posjet aktivira upite prema bazi i sadržaju u isto vrijeme. Uz standardne web hosting pakete koji koriste klasične hard diskove, pristup je spor zbog mehaničkog kretanja HDD-a. Kod SSD diskova, podaci se čitaju i pišu istovremeno čineći iskustvo pregledavanja stranice ugodnijim zbog znatno kraćeg vremena učitavanja.

Sigurniji i pouzdaniji

Osim brzine, SSD ima prednosti i u sigurnosti i pouzdanosti pred HDD-om.

Za razliku od mehaničkih hard diskova koji se mogu lako pokvariti  što rezultira potpunim gubitkom podataka, SSD u slučaju problema jednostavno sprječava daljnji pristup pisanja dok su prethodno pohranjeni podaci još uvijek dostupni za čitanje.

Nedostatak pokretnih dijelova također znači da su manje osjetljivi na udare ili oštećenja vibracijama te imaju i veći raspon operativnih temperatura.  Sve ovo znači manju vjerojatnost katastrofalnog gubitka podataka.

SSD ima bolje performanse, brže upite prema bazi podataka, brži caching što je dobitna formula za više prometa, više prodaje i više prihoda.

Želite isprobati kako Vaš web radi na SSD diskovima? Kliknite ovdje i odaberite jedan od naših web hosting paketa!

Povezani članci

Odgovori