Seljenje

Ukoliko ste se našli u situaciji da morate promjeniti hosting providera, pred vama je zadatak seljenja podataka na novi server, preusmjeravanja domena, papirologije…

U većini slučajeva hosting provideri koriste iste, slične ili barem kompatibilne platforme za hosting. Administratori linux poslužitelja baziranih na cpanelu imaju mogućnost prebacivanja hosting paketa u cjelosti. U većini slučajeva podatke je potrebno seliti i ručno, pa ukoliko niste sigurni kako preseliti podatke na naše servere slobodno nam se obratite za pomoć. U nastavku bloga pročitajte nekoliko savjeta za brzo i bezbolno preseljenje vaše web stranice na naše servere.

Na koji paket usluga da preselim svoju stranicu?

Provjerite u čemu je vaša stranica programirana. Ukoliko selite stranice koje su izrađene u čistom html-u ili su programirane u php-u s kombinacijom mysql-a onda je za vas idealan linux Sprint paket. Ukoliko je stranica izrađena u ASP-u ili u kombinaciji s MSsql ili Access bazama podataka stranice možete smjestiti isključivo na windows Premier pakete.

Nakon što ste utvrdili platformu na kojoj ćete hostati potrebno je odabrati veličinu paketa. Povjerite koliko vaša stranica trenutno zauzima prostora, ukoliko tek krećete u izradu stranice preporučamo vam početak s manjim paketima koje u toku godine možete nadograditi. Listu dostupnih paketa možete pogledati na www.plus.hr/hosting/

Nemojte uzimati paket koji je svega par Mb veći od vaših potreba, imajte na umu da u ukupni diskovni prostor ulaze i mailovi, baze itd…

Verzije, kompatibilnosti i predviđanje ostalih problema…

Prije bilo kakvog seljenja dobro je provjerite koje su vam trenutne verzije php-a, asp-a, mysql-a, mssql-a ili pgsql-a i na koje verzije svoj site selite. Ukoliko znate da vaše aplikacije neće raditi na primjerice PHP5 obratite se našim administratorima mailom da vam prebace hosting paket na server s PHP4 podrškom. Provjere prije samog seljenja će vam uvelike skratiti “muke” i “ubrzati” seljenje.

Migracija podataka

Najjednostavniji način je ftp-om downladati sve podatke s starog hosting providera i uploadati na novi. Metoda je isprobana i definitivno radi, čak i dosta veliki siteovi se mogu preseliti na ovaj način, međutim što ukoliko se website sastoji od velikog broja malih datoteka? Za svaku datoteku vaš ftp klijent mora uspostaviti konekciju izvršiti transfer komande i transferirati datoteku prvo na vaše računalo zatim na novi server. Ubrzo ćete uvidjeti da je puno lakše i brže downloadati jedan file od 200Mb nego 500+ fileova ukupne veličine 200Mb.

Provjerite u control panelu starog hosting providera postoji li mogućnost backupa ili arhiviranja svih podataka u jedan file. Izvršite backup te downloadajte samo taj backup file, isti uploadajte na novi server te ga raspakirajte putem shella (na linux poslužitelju) ili zamolite našeg administratora da vam raspakira arhivu na windows poslužitelju.

Ukoliko ne posjedujete dovoljno brz link ili je site prevelik za download pa ponovni upload može se izvršiti server to server transfer. Napravite backup kod starog hosting providera te zamolite naše admine da naprave server to server transfer.

Nemojte zaboraviti navesti o kojem se siteu radi i poslati potrebne pristupne podatke za stari hosting paket.

Preusmjeravanje domene

Kako bi preseljeni podaci proradili na novom serveru potrebno je preusmjeriti domenu na novi server. Ukoliko selite .hr domenu procedura je nešto kompliciranija no nije neizvediva. Kako bi .hr domena proradila na našim serverima morate nam poslati običnom poštom ispunjene i pečatirane HRTLD-03 i HRTLD-04 obrasce. Preusmjerenje .hr domene će biti izvršeno unutar 7 radnih dana od kad zaprimimo obrasce.

Za komercijalne domene (.com/.net/.info/…) je dovoljno javiti starom provideru, odnosno osobi/firmi koja vam je domenu registrirala, da izvrši promjenu nameserver zapisa u:

ns1.mojsite.com (89.201.164.100)
i
ns2.mojsite.com (69.41.243.243)

potrebno je minimalno 24 sata da promjene postanu aktivne preko svih internet service providera.

Ukoliko želite komercijalnu domenu prebaciti pod našu administraciju, molimo vas da nam pošaljete mailom upit kako bi vam poslali detaljna uputstva, ovisno o registru, što je točno potrebno napraviti.

Budite spremni na nepravilnosti

Uglavnom je većina seljenja vrlo bezbolna i skoro neprimjetna, međutim budite spremni na manje nepravilnosti u radu u roku 24h od seljenja. Kao i kod seljenja u stvarnom životu, jedan kratki period imamo dvije adrese na kojima se nalaze naše stvari. Ovisno o brzini propagacije domene po serverima internet providera neki korisnici će u tom kratkom vremenu vidjeti vaše stranice na starom a neki na novom serveru. Ako je stranica statična ovo čak i nije problem, međutim ukoliko je stranica dinamična, na njoj imate forume, objavljujete novosti i sl. moguće je da će zbog ove kratke pojave nastati male razlike u sadržaja. Kako bi izbjegli ovaj problem par sati prije preusmjeravanja domene privremeno zatvorite forum, i ne stavljajte novosti… Drugo riješenje je zamoliti starog hosting providera da smanji TTL vrijednosti za zonu vaše domene (oni će znati što točno treba napraviti).

Provjere nikad ne škode

Nakon preseljenja dobro isprovjeravajte svoj site prije nego otkažete uslugu kod starog hosting providera.

Jednom kad otkažete uslugu kod starog hosting providera možda neće biti moguće dobiti neke datoteke ili baze koje su zaostale ili iz nekog drugog razloga nisu preseljene. Kad ste sigurni da sve radi kako treba možete otkazati uslugu kod starog hosting providera.

Povezani članci

  1. .hr domene nisu iznimka od 24 satnog roka za propagaciju novih nameservera od trenutka kad CarNET izvrši promjenu, međutim domena je cijelo vrijeme funkcionalna.
    Dakle ne dolazi do prekida rada stranice i mailova, nego domena u tom roku prividno funkcionira na oba servera (starom i novom). Domena neće biti u funkciji jedino ukoliko je stari hosting paket ugašen.

Odgovori