32 korisne prijenosne aplikacije za web dizajnere i programere

1. Firefox Portable Edition

Firefox je popularan web preglednik, a portableapps.com je stvorio prijenosnu inačicu ove aplikacije. Instalirajte Firefox na svoju USB memoriju i ponesite svoje bookmarke sa sobom. Ovu aplikaciju imam na svojoj USB memoriji s još nekoliko korisnih dodataka.

Firefox Portable Edition

2. Google Chrome Portable

Google Chrome je prilično popularan web preglednik i ima svoje prednosti nad ostalim preglednicima. Na primjer, Chrome pokreće različite tabove kao zasebne procese, što onemogućuje da jedan prozor ometa drugi. Stoga, zgrabite ovu prijenosnu inačicu Google Chromea!

Google Chrome Portable

 

3. OperaUSB

Vjerojatno želite testirati dizajn svoje web stranice stranice u različitim preglednicima. Imamo Firefox portable, Chrome portable i IE instaliranog po defaultu. Stoga, ne bi bilo loše na svojoj USB memoriji imati instaliranu i OperuUSB, kako bismo, bez obzira gdje se nalazili, mogli isprobati dizajn u ovom popularnom web pregledniku.

OperaUSB

Uređivači teksta

4. Notepad++

Notepad++ je jedna od popularnijih zamjena za Notepad koji dolazi s Windowsima. Možete skinut prijenosnu inačicu ove aplikacije s portableapps.com

Notepad++

5. Web Design Toy

Web Design Toy je jednostavna aplikacija koja ima dva prozora. Dok u jednom upisujete vaš HTML kôd, u drugom odmah možete vidjeti rezultate. Ovu aplikaciju možete preuzeti i odmah pokrenuti jer nije potrebna instalacija.

Web Design Toy

6. Oiko Visual CSS editor

Oiko je vizualni CSS uređivač. Dopušta korisnicima da s lakoćom oblikuju CSS, te koristi tree-node metodu za prikaz strukture HTML-a i CSS-a. Prilikom preuzimanja ove aplikacije, odaberite prijenosnu inačicu.

Oiko Visual CSS editor

7. KompoZer Portable

Iako imamo Notepad++ i vizualni CSS editor, ovaj uređivač weba iznimno je jednostavan za uporabu, te će nas poštedjeti mnogo posla. KompoZer koristi isti Gecko engine koji pogoni Firefox i Thunderbird.

KompoZer Portable

Uređivači slika

8. GIMP Portable

Vjerojatno svaki web dizajner zna za ovu aplikaciju. GIMP je najbolja alternativa Adobeovom Photoshopu. S ovim prijenosnim izdanjem možete jednostavno uređivati svoje slike, bez obzira gdje se nalazili (dokle god imate pristup računalu, naravno).

GIMP Portable

9. Inkscape Portable

Inkscape je uređivač vektorske grafike otvorenog kôda, alternativa komercijalnim proizvodima kao što je Adobe Illustrator. Ako ste web ili grafički dizajner, trebao bi biti uključen u vašu kolekciju prijenosnih aplikacija.

Inkscape Portable

10. Fotografix

Fotografix ostavlja mali otisak – ima svega 760 KB nakon što ga raspakirate. Podržava slojeve, skripte, filtere, a ima i alate poput Magic Wanda, Eye Droppera, Clonea i drugih. Ova aplikacija predstavlja još jednu alternativu u trenucima kada želite napraviti jednostavne izmjene na slikama, a ne želite otvarati velike aplikacije, poput GIMP-a.

Fotografix

11. Artweaver

Artweaver je još jedna altenativa za Photoshop. Veći je od Fotografixa, a korisnici mogu preuzeti paket dodataka koji sadrži filtre poput Super Nova filteray, Remove Red Eyes filter i druge.

Artweaver

12. FastStone Image Viewer Portable

Fastone Image Viewer je brz i stabilan preglednik, uređivač i konverter slika. Podržava mnoge funkcije, poput promjene veličine, uklanjanja “crvenih očiju”, izrezivanja itd. Više je nego dovoljno za jednu prijenosnu aplikaciju.

FastStone Image Viewer Portable

FTP klijenti

13. FileZilla Portable

FileZilla je najpopularniji FTP klijent otvorenog kôda. Ovom prijenosnom inačicom možete poslužiteljske detalje i postavke ponijeti sa sobom. Iako možete koristiti Firefox portable i instalirati FireFTP dodatak, korištenje samostalnih FTP aplikacija je preporučljivo, jer podržavaju veći broj mogućnosti, te posjeduju više opcija za podešavanje.

FileZilla Portable

14. WinSCP Portable

WinSCP je besplatni SFTP i FTP klijent otvorenog kôda za Windowse, koji dolazi s ugrađenim uređivačem teksta. Ovu aplikaciju upotrebljavam rijetko, osim ako trebam koristiti SFTP i SCP protokole, tako da ću vam za uobičajenu FTP upotrebu preporučiti FileZillu.

WinSCP Portable

Web poslužitelji

15. XAMPP Portable

XAMPP integrira Apache, MySQL, PHP i Perl u jedan paket. Sve je unaprijed podešeno, što vam omogućava da pokrenete svoj web poslužitelj bez ikakve prethodne konfiguracije. Preuzeti možete normalnu ili ovu lite inačicu.

XAMPP Portable

16. Server2Go

Server2Go je besplatni poslužiteljski paket koji uključuje standarde elemente, kao što su PHP, MySQL, Apache i Perl.

Server2Go

17. HTTP File Server

HTTP File Server je vrlo jednostavna aplikacija za slanje i primanje datoteka putem Interneta. Radi se o zgodnoj aplikacija kada vaš klijent želi poslati datoteku koja je veća od najveće dopuštene veličine koju možete poslat e-mailom. Upravo iz tog razloga, ovu aplikaciju uvijek nosim na svojoj USB memoriji.

HTTP File Server

Uredski alati

18. Foxit Reader

Foxit Reader je mali, brz i popularan preglednik PDF datoteka. Otvaranje PDF datoteka s Foxit Readerom je mnogo brže u odnosu s Adobe Readerom. Jednostavno instalirajte ovu aplikaciju na svoje računalo i kopirajte instalacijski folder na USB memoriju da biste ga učinili prijenosnim.

Foxit Reader

19. OpenOffice Portable

OpenOffice Portable je alternativa Microsoftovom Officeu. Uključuje obrađivač teksta, proračunsku tablicu, prezentacijske alate, paket za crtanje i alat za baze podataka, a može u potpunosti zamijeniti Microsoft Office.

OpenOffice Portable

20. AbiWord Portable

AbiWord je aplikacija za obradu teksta lake kategorije, slična Microsoft Wordu. Ima svega 12 MB nakon raspakiravanja. Tako da, ako želite otvoriti/urediti jednostavne dokumente, a ne želite otvarati veliku aplikaciju poput Microsoft Officea ili OpenOfficea, AbiWord je možda vaš izbor.

AbiWord Portable

21. Thunderbird Portable Edition

Mozilla Thunderbird je popularan e-mail klijent. Ima mnogo dodataka koji mu proširuju mogućnosti, a ova prijenosna inačica vam dopušta svoje poruke i kontakte uvijek imate uz sebe.

Thunderbird Portable Edition

Alati za bilješke

22. MemPad

MemPad je aplikacija za zapisivanje bilješki, koje možete uređivati i slagati u hijerarhijskom (tree-based) stilu. Sve bilješke su enkriptirane i spremljene u jednu datoteku. Ako ste dovoljno lijeni da ne ponesete druge prijenosne aplikacije, MemPad možete koristiti za čuvanje svojih bookmarka ili login informacija.

MemPad

23. TiddlyWiki

TiddlyWiki je osobni web notebook, kojeg mnogi ljudi koristi kao GTD (Getting Things Done) alat. U osnovi, radi se o HTML datoteci koja korisnicima dopušta da je uređuju, spremaju, tagaju i traže sadržaj “u letu”. Za TiddlyWiki postoji nekoliko dodataka koje možete preuzeti i instalirati.

TiddlyWiki

24. ToDoList

ToDoList je besplatni, prijenosni alat za rokovođenje zadacima. Popis zadataka spremljen je u XML datoteci, ali podatke možete spremiti i u .ini formatu, što omogućuje veću prenosivost, jer sve možete nositi na vašoj USB memoriji.

ToDoList

Alati za sinkronizaciju i backup

25. Toucan

Toucan je custom built prijenosna aplikacija za napredne korisnike, a služi za sinkronizaciju, backup i enkripciju podataka. Aplikacija dolazi s integriranom dokumentacijom u kojoj su objašnjene osnovne osobine i dani primjeri kako “skripta” radi.

Toucan

26. FreeFileSync

FreeFileSync je alat za usporedbu i sinkronizaciju foldera. Direktorije koje želite sinkronizirati možete dodati jednostavnom “povuci-otpusti” metodom. FreeFileSync podržava datoteke veće od 4GB i ima zgodnu funkciju zvanu “delete before copy”, odnosno “obriši prije kopiranja”, čime se može izbjeći nedostatak diskovnog prostora kod sinkronizacije velikih datoteka.

FreeFileSync

Korisni alati

27. KeePass Password Safe Portable

KeePass Password Safe vam omogućuje da login informacije i lozinke uvijek imate na svojoj USB memoriji. Ja imam dosta klijenata i, s vremena na vrijeme, trebam se prijaviti na njihove FTP poslužitelje. Podatke svojih klijenata mogu spremiti u KeePass, te ih zaštititi jednom glavnom lozinkom koju moram zapamtiti kako bih došao do njihovih korisničkih imena i lozinka.

KeePass Password Safe Portable

28. 7-Zip Portable

7-Zip Portable je popularan, besplatni alat za sažimanje i raspakiravanje datoteka, koji podržava mnogo formata, poput 7z, zip, rar i druge. Ovu aplikaciju sada možete preuzeti s portableapps.com i ponijeti je na svojoj USB memoriji.

7-Zip Portable

29. Font Matcher

Ako ste web/grafički dizajner, zasigurno svakoga dana morate raditi raznim fontovima. U situacijama kada trebate usporediti font sa slike, Font Matcher lijepo uskoči. Font Matcher trenutno radi samo za TTF fontove.

Font Matcher

30. IcoFX

IcoFX je besplatni uređivač ikona, kojeg krase brojne mogućnosti, poput konverzije, stvaranja, ekstrakcija i druge. Podržava rezolucije do 256×256 točaka, a može s lakoćom uvesti i konvertirati slike u ikone.

IcoFX

31. PicPick

PickPick je “sve-u-jednom” aplikacijski paket za dizajnere i programere, koji služi za snimanje sadržaja ekrana, odabir boja i uređivanje slika. Da biste lako mogli doći do alata, aplikacija će biti smještena sistemskom trayu.

PicPick

32. VirtuaWin

Korisnici Linuxa dobro su poznati s pojmom većeg broja radnih površina. VirtuaWin sada donosi ovu mogućnost korisnicima Windowsa, te im omogućava pokretanje aplikacije bez prethodne instalacije. Međutim, postoje stvari na koje prilikom korištenja treba obratiti veću pozornost, stoga pročitajte FAQ za više informacija.

VirtuaWin

Izvor: http://ooyes.net/blog/32-useful-portable-apps-for-web-designers-and-developers

Povezani članci

Odgovori