Dedicirani hosting i što sve treba znati o njima?

Kada tražite hosting pakete kako biste osigurali vidljivost vaše web stranice na mreži, poželjno je istražiti koje vrste usluga i servera možete očekivati od hosting providera. Kada odaberete dedicirani hosting, to znači server koji klijentska tvrtka isključivo unajmljuje za vlastitu upotrebu; resursi se, poput prostora na disku i propusnosti, ne dijele s drugim korisnicima.
Dedicirani hosting obično je odabir velikih tvrtki, posebno e-trgovina koje moraju obrađivati veliku količinu prometa. Web stranice koje opslužuju veliki promet ne mogu si priuštiti zastoje, jer to može značiti velike gubitke za njihovo poslovanje. Stoga odabiru dedicirani hosting koji će im jamčiti veliku brzinu prijenosa podataka, prostor za pohranu diska, visoki uptime, tehničku podršku i sigurnost.

 

Data centar

Kako funkcionira namjenski poslužitelj?

Dedicirani hosting (namjenski poslužitelj) omogućuje da poslužitelj može biti konfiguriran i upravljan od strane klijentske tvrtke, što potonjoj pruža veliku dozu fleksibilnosti i prilagodljivosti za podnošenje velikih skokova prometa. Namjenski poslužitelji obično su podržani snažnom tehničkom podrškom tvrtke koja pruža hosting usluge.
Tvrtke za web hosting također nude planove shareanog hostinga, pri čemu se resursi dijele između više korisnika na zajedničkoj poslužiteljskoj platformi; međutim, resursi poput prostora na disku ili propusnosti vjerojatno će biti ograničeni u takvoj vrsti hostinga. To zajednički hosting čini korisnijim za osobne i male web stranice koje ne očekuju previše prometa za razliku od dediciranog hostinga koji je nemjerljivo bolji za korisnike koji očekuju i žele veliki promet.
Koje su prednosti usluge dediciranog hostinga?

Dedicirani hosting jamči veću pouzdanost u usporedbi s dijeljenim poslužiteljima. Resursi su
namijenjeni samo i isključivo jednom klijentu, što jamči visoki uptime jer imate potpunu kontrolu nad svim resursima. U zajedničkom hostingu resursi se dijele, a kada bilo koji korisnik zauzme više resursa, to utječe na druge web stranice i automatski se usporava rad čitavog servera. U shareanom hostingu davatelj usluga hostinga neće vam dati administrativni pristup poslužitelju. To je međutim moguće u dediciranom hostingu gdje klijent može uz određene uvjete dobiti i root pristup poslužitelju i može slobodno instalirati programe ili prilagoditi postavke poslužitelja u skladu s poslovnim pravilima.

Dedicirani serveri također jamče izvrsnu tehničku podršku i brže odgovore dobro obučenih
stručnjaka, tako da se tehničke pogreške, koje su uvijek moguće, rješavaju bez odgađanja. Budući da se svi tehnički problemi mogu riješiti odmah, web stranica se ne suočava sa zastojima. Dedicirani hosting isto tako podrazumijeva i bolju sigurnost jer su poslužitelji pohranjeni u zaštićenim data centrima s kontroliranim uvjetima. Dužnost je pružatelja web hosting usluga osigurati da je poslužitelj dobro zaštićen od kondenzacije i ekstremnih temperaturnih kolebanja, tako da to ne utječe na njegove performanse.
Dvije verzije dediciranog hostinga Neupravljani dedicirani serveri: Neupravljani namjenski poslužitelj znači da vi upravljate poslužiteljem. Stoga ste odgovorni za održavanje poslužitelja.

Upravljani dedicirani serveri: Situacija u kojoj hosting provider ili treća strana održava server koji vi koristite naziva se Upravljani dedicirani poslužitelj. Jedino za što ćete biti odgovorni je slanje podataka tvrtki koja održava. Općenito gledano, upravljani dedicirani poslužitelj može ponuditi usluge poput korisničke podrške, kontinuirani nadzor, ažuriranje operativnog sustava, skeniranje za viruse i zlonamjerni softver, filtriranje neželjene pošte, ažuriranje kernela i DLL datoteka, itd.

Procesor poslužitelja

Prvo pitanje koje bi si trebali postaviti svi vlasnici web stranica koji žele dedicirani hosting jest: Koliko moćan poslužitelj treba biti? To obično ovisi o vrsti web stranice koju netko ima. Web stranice koje trebaju vrlo moćne poslužitelje obično imaju CPU intenzivne skripte, poslužitelje za virtualizaciju, specijalizirane poslužitelje za igre, poslužitelje za video kodiranje i SQL poslužitelje. Provjerite informacije o procesorima koje su dostupne u dediciranom serveru poput CPU opcije u rasponu od četverojezgrenih (4 CPU jezgre) do najnovijih multi-CPU opcija poput Dual Hexa-Core (2 x 6 CPU Core), Dual Octa-Core (2 x 8 CPU Core), Dual Deca-Core ( 2 x 10 CPU jezgri) i Dual Tetra-Deca (2  x 14 CPU jezgre).
Među boljim izborima je svakako Xeon E3-1230 v5 koji je 3,4 GHz četverojezgreni sustav s
Hyperthreadingom i frekvencijom do 3,8 GHz (uz Turbo). Podržava 64 GB DDR4, iako samo u dva kanala, a brzina doseže 2133 MHz.

Memorija potrebna za rad stranice

Prije odabira namjenskog poslužitelja, trebate razmotriti potrebe memorije na web mjestu i kako će to utjecati na brzine učitavanja. RAM je kapacitet za pohranu podataka koji je dostupan i koji će posjetiteljima web stranice omogućiti pristup bilo kojim informacijama s poslužitelja. Stoga, što više ima RAM-a na dediciranom serveru, to će se brže učitati vaša web stranica. Kod izbora svakako birajte ono što ima minimalno 8 GB RAM-a.

Koliko veliki disk trebate?

Kod većine ponuda možete odabrati vrstu i broj tvrdih diskova koje ćete imati na dediciranom
hostingu. To obično ovisi o tome obrađuju li male i osjetljive podatke ili velike količine podataka koji nisu previše osjetljivi. Web stranica koja obrađuje jedinstvene ili osjetljive podatke klijenata može imati jedan tvrdi disk koji pohranjuje informacije i druge tvrde diskove koji pohranjuju sigurnosne kopije. Na taj se način osjetljive informacije nikada ne gube. Međutim, klijenti koji jednostavno žele više prostora za pohranu bez bilo kakvih sigurnosnih kopija mogu imati veliki tvrdi disk koji pohranjuje informacije i sekundarni tvrdi disk koji će se koristiti samo kad je primarni tvrdi disk pun. Idealno je da imate i velike SATA (od nekoliko TB) i male SSD HDD-ove (od barem 400 GB) i to po mogućnosti povezanih RAID-om. Ne zaboravite provjeriti i imaju li R1soft CDP backup.

Koliko trebate bandwidth-a?

To obično ovisi o količini prometa koji će web mjesto imati. To je zato što će bandwitdh odrediti
količinu podataka koja se može prenijeti sa poslužitelja na web stranicu i obrnuto u određenom
vremenskom razdoblju. To vremensko razdoblje se naziva billing cycle i želite da bude što kraće. Web stranica koja ima puno posjetitelja zahtijeva veću propusnost. Nadalje, web mjesto koje će sadržavati slike, videozapise i skripte koji zahtijevaju intenzivnu komunikaciju s bazom podataka zahtijevat će veću propusnost. Ponuda dediciranog hostinga morala bi nuditi barem 1TB mrežnog prometa mjesečno da ju uopće uzmete u obzir.

Kakva je povezanost?

Kontaktirajte providere dediciranih hostinga koje mislite koristiti za testni IP Run traceroute.
Pokrenite traceroute do i s odredišnih IP adresa s kojima ćete možda trebati komunicirati i provjerite jesu li rute dovoljno pristojne. Na primjer, ako pokrenete traceroute od Zagreba do Beča, a paketi se zaustave u Londonu, velika je vjerojatnost da nešto nije u redu s mrežom ili da hosting u svojoj mreži nema pristojne linkove. Rezultat takve situacije može biti često i povećano kašnjenje i loše mrežne performanse. Postoje brojni alati kojima to možete izvesti, a neki od njih su MTR (My Traceroute) ili WinMTR za Windows, koji će kombinirati rezultate trase i PING-a, pokazujući vam kašnjenje i gubitak u stvarnom vremenu. Dobro je pitati i za popis davatelja usluga tranzita koje vaš dedicirani hosting koristi kao linkove. Ako
se baza vaših klijenata nalazi u Kini, a dedicirani hosting ima, na primjer, PCCW, koji ima izvrsnu povezanost s Kinom, znate da će sve vaše tranzitne rute biti izuzetno brze, što će dovesti do veće pouzdanosti. Provjerite ima li vaš hosting dostupan looking glass, kojim može vidjeti izravne BGP rute ili sažetke s glavnih usmjerivača.

Operativni sustavi

Obično postoje dva glavna operativna sustava koja se koriste na poslužitelju: Windows i Linux. Hoće li se odabrati Windows poslužitelj ili Linux namjenski poslužitelj ovisit će o web mjestu kao i o posebnim potrebama. Web stranice programirane na MS SQL ili ASP.NET poslužitelju morat će biti hostane na Windowsu. Međutim, ako je sve dizajnirano pomoću PHP-a, Apachea, MySQL-a ili čak Ruby on Rails-a, onda se to uglavnom hosta na Linux / Unix dediciranom serveru koji radi na Debianu, Ubuntuu, Fedori ili CentOS-u. Pristupačnost: Jedna od glavnih razlika koju ćete vidjeti između Windows i Linux hostinga je način pristupa svakom poslužitelju. Iako vam oba poslužitelja omogućuju pristup putem FTP-a i pridržavaju se dogovorenih protokola za prijenos podataka, poslužitelju možete pristupiti na daljinu samo putem
Linux Hostinga. Možete razmjenjivati datoteke na oba poslužitelja, ali samo Windows dedicirani
server omogućuje vam pristup ozbiljnijim dijelovima poslužitelja davanjem napredne mogućnosti upravljanja. Razvoj: Zahtjevi developera, programera a i tehničara zadržavaju se na umu tijekom dizajniranja i razvoja standarda Linux Hosting sustava. To Linux čini uzbudljivim ljudima koji vole pratiti razvoj i stalno nešto nadograđivati. Suprotno Linuxu, Windows dedicirani hosting razvijen je izravno za krajnjeg kupca. Stoga je mnogo manje kompliciran.
Programski jezik: Dodatna razlika koja se može spomenuti između Linux dediciranog hostinga i
Windows dediciranog hostinga su programski jezici koji se koriste za oba poslužitelja. Dok pružatelji usluga kreiraju Linux dedicirani hosting uz pomoć programskih jezika CGI, PHP ili Perl, Windows dedicirani hosting kreira se uz pomoć ColdFusion, ASP i .NET. Možete pronaći razlike čak i u sustavu za upravljanje bazama podataka jer Linux koristi MySQL upravljanje bazama podataka, a Windows Hosting koristi SQL Server ili MS Access.
Upotreba: Jedan od glavnih razloga zbog čega je Windows dedicirani hosting postao toliko popularan je sučelje jednostavno za upotrebu. Budući da korisničko sučelje Windows dediciranog hostinga ima jednostavan pristup, bez napora možete pristupiti svim skriptama. Jednostavno se prijavite na svoj račun poslužitelja i imate pristup svemu. Međutim, možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na postupak, jer se postupak može izvoditi samo uz određene naredbe koje ponekad mogu postati dosadne. No dedicirani hosting se ne uzima samo za zabavu.

Povezani članci

Odgovori