Koja je razlika između domene i hostinga?

Mnogi od vas već odavno znaju koja je razlika između domena i hostinga, ali za one koji ne znaju, a imaju potrebnu zakupiti jednu od te dvije, ili obje usluge, detaljno ćemo objasniti ovim člankom tako da više ne dolazi do nedoumica prilikom zakupa.

Što je domena?

Domena je najjednostavnije rečeno, jedinstveno ime, adresa ili naziv web stranice – npr. Plus.hr i taj naziv je vidljiv u adresnoj traci kad posjetite neku web stranicu. Kad bi vaša web stranica bila kuća, tada je domena njen kućni broj.

Što je hosting paket?

Hosting paket je prostor na serveru koji zakupljujete kako bi na njega stavili sadržaj web stranice, odnosno ono što će biti prikazano na vašoj web stranici. Pojednostavljeno, web hosting je kuća.

Web hosting pružatelji usluga, kao DHH d.o.o. brinu o serverima na kojima se nalazi vaš hosting paket kako bi sve funkcioniralo bez prekida.

A sadržaj?

Sadržaj su datoteke, slike i tekst koji su postavljeni na vaš web hosting i prikazuju se na web stranici. Pojednostavljeno, sadržaj je namještaj unutar kuće. Pružatelji hosting usluga nisu odgovorni za sadržaj na web stranici i za to je odgovoran (kako za postavljanje, tako i za izmjene) programer, odosno web dizajner ili sam korisnik, ukoliko zna kreirati web stranicu.

Kako su povezani domena i hosting?

Iako na prvi pogled mislite da se radi o povezanim uslugama, domene i hosting paketi su neovisne usluge i mogu se zakupiti jedna bez druge, ali da bi vaša stranica u potpunosti funkcionirala, potrebno je imati i domenu i hosting paket.

Domena je adresa koja će dovesti do sadržaja web stranice (hostinga) na Internetu. Bez domene bi bilo nemoguće naći web stranicu, a bez hosting paketa ne bi bilo sadržaja.

Ako zakupite samo domenu, rezervirali ste adresu na Internetu, ali da bi web stranica u potpunosti funkcionirala, potrebno je zakupiti i web hosting i na njega postaviti odgovarajući sadržaj. S druge strane, ako zakupite samo web hosting bez domene, vaš sadržaj neće biti moguće pronaći na Internetu bez odgovarajuće domene (adrese).

Ako krećete ispočetka, potrebno je zakupiti obje usluge. Domena će nakon registracije biti upućena na zakupljeni hosting paket i tada je sve spremno za postavljanje sadržaja.

Mogu li zakupiti domenu i hosting kod različitih pružatelja usluga?

Da, moguće je usluge zakupiti kod različitih pružatelja usluga, no tada se morate pobrinuti da domenu usmjerite na odgovarajući hosting kod druge tvrtke. Također, morate paziti da usluge produžite kod oba pružatelja. Iz tih razloga je uvijek bolje sve imati kod jedne tvrtke kako ne bi imali problema niti brige oko usmjeravanja domene na hosting niti plaćanja.

I za kraj, provjerite da li je vaša željena domena slobodna za zakup i ponudu naših hosting paketa na našoj stranici.

Vaš Plus Hosting

 

Povezani članci

Odgovori