Zeleni hosting

Kad čujete izraz “ekološki hosting” ili “zeleni hosting”, na što prvo pomislite? O čemu god da razmišljate, sigurno uključuje ideju hosting rješenja koje nudi uslugu hostinga bez negativnog utjecaja na okoliš korištenjem obnovljive energije, a također kompenzira ili smanjuje upotrebu ugljika.

Kao što znate, danas postoje mnogi problemi koji stalno pojačavaju temu globalnog zagrijavanja. Zagađenje okoliša stvara se iz gotovo svake industrije na svijetu, izravno ili neizravno. Čak i svijet web hostinga, koji se percipira kao nešto potpuno virtualno, indirektno nanosi štetu prirodi. Mnogima je takva pomisao veliko iznenađenje, kako bi računala i web stranice mogla nanijeti štetu? Danas postoji bezbroj web stranica na Internetu, te se nove registriraju svaki dan. Sve su ove web stranice hostane na web poslužiteljima i svi web poslužitelji trebaju električnu energiju kako bi mogli funkcionirati. Kako bi smanjila potrebu za potrošnjom energije, web hosting industrija okrenula se novim, zelenijim načinima napajanja svojih poslužitelja.

Ideja zelenog web hostinga znači koristiti ekološku ili obnovljivu energiju za napajanje poslužitelja koji sadrže web stranice. Web poslužitelji moraju biti u stabilnom stanju da bi mogli ispravno raditi i trebaju veliku i neprekidnu količinu električne energije. Dakle, zeleni hosting želi smanjiti potrošnju energije općenito i pokušati se više usredotočiti na korištenje obnovljivih izvora energije.

Svako web mjesto koje se nalazi na Internetu mora biti smješteno negdje na serveru. Poslužitelji boljih hosting kompanija se nalaze u podatkovnim centrima. Da bi poslužitelji mogli raditi, moraju se napajati 24 sata 7 dana u tjednu kako bi se mogli povezati s internetom. To je vrlo važno jer ovi poslužitelji hostaju web stranice vlasnika internetskih tvrtki, te drugih tvrtki i poduzeća iz realnog sektora.

Dakle, s toliko podatkovnih centara, možete li zamisliti količinu snage potrebne za napajanje svih njih? Međutim, problem je što su se ti izvori energije uglavnom dobivaju iz resursa koji će uzrokovati zagađenje okoliša i dugoročno će biti štetni poput plina, nafte i ugljena.

Data centri troše veliku količinu energije. Jedan podatkovni centar troši onoliko energije koliko troši gotovo trideset tisuća kuća. Kako troši, tako i isijava energiju u drugom obliku, obično u obliku topline. U atmosferu emitiraju veliku količinu ugljika, ne izravno, nego kao ekvivalent potrošene energije. Emisije ugljika koje nastaju kao rezultat proizvodnje struje za tvrtke koje pružaju usluge web hostinga i njihov podatkovni centar česta su tema razgovora ekologa. Prosječan web poslužitelj u prosjeku proizvodi više od 630 kg CO2 godišnje i troši 1.000 kWh energije. S druge strane, zeleni hosting teoretski ne proizvodi CO2 uopće. Procjenjuje se da će, ako se potrošnja energije zbog web hostinga nastavi povećavati trenutnom brzinom, kao što je to bilo do 2020. godine, svijet web hostinga bi mogla zagađivati planet više od zrakoplovne industrije.

Zeleni hosting zapravo je vrsta hostinga gdje pružatelj usluga hostinga napaja svoje poslužitelje i cjelokupno poslovanje samo pomoću prirodnog i obnovljivog izvora energije. Kako bi se smanjile štetne aktivnosti koje s rezultat u proizvodnji energije, potrebno je poduzeti mjere sanacije radi zaštite okoliša.

Tvrtke koje nemaju tehnologiju za proizvodnju obnovljive energije mogu kupiti certifikate za obnovljive izvore energije. Ovim će moći dobiti električnu energiju koju generiraju vjetar, solarna energija, bioplin ili geotermalna energija. Neke hosting tvrtke imaju vlastite načine proizvodnje električne energije pomoću solarnih panela ili vjetroelektrana. Sjajna stvar u korištenju obnovljive energije je činjenica da ona ne stvara štetu prirodi nikakvim ispuštanje ugljika u prirodu.

Dodatni načini na koje hosting tvrtke mogu biti ekološki prihvatljivi su

  • Korištenje niskonaponske računalne opreme.
  • Ponovna upotreba starih poslužitelja za zadatke koji trebaju manji kapacitet ili doniranjem istih za edukacijske ili humanitarne svrhe.
  • Povećavanje aktivnog hlađenja s vanjskim zrakom za vrijeme blagog vremena. Kada su vanjske temperature dosta niže u odnosu na unutarnje temperature, ovakav sustav koristi hladni vanjski zrak kao besplatni izvor hlađenja. Na taj način sustav zamjenjuje hladnjak u tradicionalnim sustavima klimatizacije, a postiže isti rezultat hlađenja.
  • Poboljšanje protoka zraka kroz poslužitelje što bi operaterima omogućilo upotrebu viših temperatura hlađenja čime se troši manje energije na hlađenje.
  • Izolacija dovoda hladnog zraka od odvoda vrućeg zraka koji proizvode poslužitelji čime se smanjuje opterećenje klimatizacijske opreme i troši manje energije na hlađenje.
  • Korištenje vrućeg zraka iz poslužitelja za zagrijavanje ostalih prostorija umjesto standardnih načina grijanja.
  • Korištenje energetski učinkovitih osvjetljenja i si ostalih obaveznih uređaja u zgradi podatkovnog centra.

Dolazimo i do pitanja košta li ekološki prihvatljiv hosting više od prosječnog hostinga. Ovo je pitanje o kojem biste trebali dobro razmisliti. Međutim, ovdje moramo biti realni. Cijena zelenog web hostinga uglavnom je veća od uobičajenog hostinga koji se ne napaja obnovljivim izvorima. Korisnici koji se odluče za ovu opciju možda neće moći uštedjeti na svom hostingu, ali će učiniti svoj dio u zaštiti prirode.

Povezani članci

Odgovori