Što je cPanel i zašto mi treba?

Svaka industrija raste i s vremenom se postavljaju određeni standardi koji su prihvaćeni od strane svih članova. Prije nekoliko godina, cPanel je razvijen kao alat specijaliziran za hosting providere i njihove korisnike. Trenutno, većina providera, uključujući i nas, daju cPanel besplatno uz sve hosting pakete.

Što je cPanel?

Ukratko, kao što samo ime odaje, cPanel je grafičko sučelje za  posebno dizajnirano za upravljanje servera. Omogućuje korisnicima jednostavan rad s domenama, e-mail računima, bazama podataka i mnogim drugim opcijama. Prednost i glavni razlog uspjeha cPanela je u njegovom user-friendly sučelju i jednostavnom “one-click” pristupu.

cPanel je napravljen na način da i potpuni računalni laici mogu razumjeti kako se upravlja sa serverom. Ako u kojem slučaju napravite nešto krivo, cPanel će ispraviti grešku i neće dozvoliti radnje koje bi naškodile vašem korisničkom računu. Osim navedenog, cPanel lekcije su dostupne svugdje i svakakvih formatima, od gomile blogove i “How to” članaka koji će vam dati i više nego dovoljno informacija, do službenih video uputa koje pokrivaju sve osnove rada s cPanelom.

Zašto trebam cPanel i kako se koristi?

Kao što smo naveli iznad, cPanel je vodeće sučelje za upravljanje serverima. Kao naš korisnik, morate znati kako raditi u njemu kako bi mogli iskoristiti sve dostupne opcije koje vam cPanel nudi. cPanel će vam pomoći postaviti svoju domenu, poddomenu, e-mail račune, backup, itd. Također, ako koristite WordPress kao vašu primarnu platformu, uz pomoć cPanela ga možete podesiti u nekoliko klikova.

Osim osnovnih opcija, cPanel nudi i niz dodatnih funkcija koje će se biti iznimno korisne i najnaprednijim korisnicima. Primjerice, putem cPanela možete pratiti iskorištenosti prostora, bandwidtha, stanje e-mail računa, neke općenite statistike vezane za baze podataka, slanje e-mail poruka, itd.

cPanel će vam se uvijek prilagoditi. Unutar App Catalog opcije možete pronaći razne aplikacije za anti-spam, sigurnost, fotografije, itd. Ako vam to ne bude dovoljno, uvijek možete dodati custom pluginove – cPanel API je ekstremno prilagodljiv svim potrebama naših korisnika.

Po svemu sudeći, cPanel će ostati najpopularnije sučelje za rad s hosting paketima do daljnjeg, te se nadamo da ćete se i vi kao naš korisnik zabavljati radom u cPanelu.

Naravno, i naš tim korisničke podrške je uvijek tu za sva vaša pitanja, čak i kada nemaju veze s radom cPanela.

Povezani članci

Odgovori