Bandwidth i diskovni prostor

U poslovnom svijetu brzina i funkcionalnost vaše web stranice određuju vašu poziciju na tražilicama. Uvijek morate paziti da bandwidth i diskovni prostor budu prilagođeni potrebama vaše web stranice. Više od 99% svjetskih web stranica troši do 5GB bandwidtha mjesečno. Što to znači za vas? Je potrebno brinuti se za vašu web stranicu, ukoliko ste korisnik shared hostinga? Što je s diskovnim prostorom?

Kada govorimo od prostoru i bandwidthu, diskovni prostor se odnosi na količinu podataka i datoteka koje možete pohraniti na serveru. Količina prostora varira s obzirom na veličinu web stranice. Datoteke mogu sadržavati HTML, slike, video, audio, baze podataka, flash, programe i skripte. Korištenje bandwidtha ovisi o tome kolika je posjećenost (promet) vaše web stranice, veličine web stranice i o broju posjećenih stranica.

Koliki diskovni prostor je optimalan za rad vaše web stranice?

Za rad web stranice koja će uglavnom sadržavati tekstualne zapise te ćete tu i tamo dodati pokoju sliku, 1GB diskovnog prostora će biti sasvim dovoljno. Ukoliko će vaša stranica sadržavati veliki broj video zapisa i slika, zasigurno će vam biti potrebno više diskovnog prostora. Isto tako, broj stranica, postova, povezanih procesa, i sl., će odrediti koliki vam je diskovni prostor potreban. Imajte na umu da, ukoliko želite imati bazu podataka za WordPress stranicu, web trgovinu, forum, itd., treba uzeti u obzir da će veličina baze podataka također utjecati tj zauzimati zakupljeni diskovni prostor. Osim navedenog, imajte na umu da i veličina vaših e-mail inboxa također utječe na zauzeće diskovnog prostora na hosting paketu.

Većini korisnika te malih i srednjih tvrtki, 5GB diskovnog prostora je više nego dovoljno.

Neograničeni diskovni prostor

Općenito se “neograničeni hosting” odnosi na najbolje ponude hostinga koji pruža neograničen diskovni prostor za pohranu i prijenos podataka.

Hosting provideri koji nude neograničen hosting zapravo nude pakete koji uključuju neograničen broj domena na jednom hosting paketu po vrlo pristupačnim cijenama, s neograničenim diskovnim prostorom, neograničenim bandwidthom, neograničenim brojem poddomena.

Većina korisnika web hostinga nikada ne dosegne visoke, interne granicu koje ove hosting tvrtke nude, te samim time korisnici imaju generalni “osjećaj” da koriste neograničeni hosting. “Skrivene” granice postavljene od strane hosting providera uglavnom se odnose na CPU i RAM memoriju.

CPU jezgre na serveru upravljaju zadacima koje vaš račun zahtijeva od njih, uključujući pokretanje PHP skripte na strani servera, povezivanje s bazom podataka ili slanje e-pošte. Ukoliko jedan korisnik vrši monopol nad CPU-om, može uzrokovati zastoje zahtjeva drugih web stranica. U većini slučajeva postoji zaseban CPU za svaki hosting paket.

RAM (Random Access Memory) je kratkotrajna memorija računala. Kada zahtjevi ( bez obzira na to dolaze li s web stranice, dolaznih e-mailova, konekcija baza podataka, ili nečeg trećeg.) stignu na server, dodjeljuje im se RAM koji mogu iskoristiti. To je vrlo bitno kada govorimo o prometu. Ukoliko je na web stranici istodobno 100 posjetitelja, bit će potrebna određena količina RAM-a koja će moći odraditi sve upite istovremeno. RAM je limitiran u web hosting paketima te ovisi o ponudi pružatelja hostinga – od 256MB na više.

Svakako je potrebno da vaša web aplikacija sama po sebi bude optimizirana kako bi korištenje RAM-a bilo optimalno.

Na što bi trebalo obratiti pozornost ukoliko koristite shared web hosting?

Pripazite na korištenje resursa – previše RAM memorije, procesora ili nevjerojatno velik broj operacija čitanja / pisanja na disku.

Optimizacija baze podataka – baza ne bi smjela biti veća od nekoliko gigabajta, te ne bi smjelo dolaziti do previše istovremenih upita na bazi podataka koja bi mogla uzrokovati probleme.

Racionalno korištenje dostupnih resursa je preduvjet za brzo i jednostavno učitavanje vaše web stranice.

Općenito, kad govorimo o neograničenim hosting paketima i neograničenim diskovnim prostorom, bitno je pouzdati se u hosting providera koji zna kako efektivno upravljati shared serverima kako bi sve uredno funkcioniralo. Također, bitno je pobrinuti se da je vaša web stranica optimizirana. Još je bolje naći hosting providera koji uključuje optimizaciju web stranica.

Pogledajte ponudu našeg shared hosting ovdje.

Ukoliko vaše poslovanje rase te samim time shared hosting više nije opcija za vas, ponudit ćemo vam prelazak na jedan od naših VPS servera koji će sa svojim resursima odgovarati vašim potrebama.

Povezani članci

Odgovori