Chrome 70 i Symantec SSL

S novom verzijom Google Chromea – Chrome 70 – koja bi trebala biti dostupna već danas, dolazi i niz promjena za korisnike uključujući i promjenu u trust levelu prema Symantec SSL certifikatima.

Sve web stranice sa Symantec SSL certifikatom izdanim prije 6. mjeseca 2016. biti automatski označene kao nesigurne.

Iako su informacije o promjeni dostupne već preko godinu dana, i svi vlasnici web stranica, developeri i dizajneri su imali dovoljno vremena za pripremu, mnoge popularne web stranice i dalje nisu spremne. Točnije, preko tisuću stranica izlistanih u prvih milijun stranica na Alexi – nisu spremne za promjene koje donosi Google Chrome.

Što smo napravili?

Kao i svi ostali, i mi smo bili dobro upoznati s promjenama koje će nam donijeti nova verzija Google Chromea, i samim time nismo mogli sjediti mirno i čekati da situacija eskalira

Kako bi doskočili problemu, zadnjih 6 mjeseci smo marljivo radili na procesu reizdavanja SSL certifikata za naše korisnike. To znači da su svi certifikati koji bi potencijalno bili zahvaćeni navedenom promjenom nanovo zakupljeni i instalirani, i stranice svih naših korisnika su osigurane od problema.

Što bi se dogodilo da smo ignorirali problem?

Svi korisnici koji su preko nas zakupili Symantec certifikate prije 6. mjeseca 2016. godine bi na svojim web stranicama primijetili poruku upozorenja o nesigurnoj vezi koju možete vidjeti ispod. Naravno, to za klijente i posjetitelje naših korisnika automatski znači rušenje reputacije brenda i nepovjerenje u sigurnost same stranice.

Problem je također vidljiv i pomoću devtools alata:

Kako bi situaciji riješili na vrijeme, naša SSL superheroina Patrizia Burić je zadnjih 6 mjeseci radila na procesu reizdavanja SSL certifikata, od zakupa i narudžbe SSL-a do same instalacije certifikata na server. Pitali smo Patriziu da nam kaže nešto više o samom projektu:

"Reizdavanje SSL certifikata (reissue) je kompleksni proces koji zahtjeva nekoliko provjera i dosta sitnih koraka koje je potrebno obaviti kako bi se isti dovršio uspješno. Sveukupno sam obavila 708 SSL certifikata.

Zamjena certifikata je obavljena bez prekida u radu stranice iz tog razloga korisnik nije mogao ni primijetiti da se radi na zamjeni certifikata.

Velik i težak posao a još veće zadovoljstvo nakon uspješnog odrađivanja projekta bez greška. :) "

Osim navedenog, našim korisnicima smo omogućili i korištenje besplatnih SSL certifikata u sklopu novih hosting paketa, upravo kako bi omogućili zaštitu i manjih stranica kojima komercijalni certifikati nisu potrebni.

Je li vaša stranica već zaštićena SSL certifikatom? Ako nije, javite nam se da skupa odaberemo certifikat prema potrebama vašeg businessa.

Povezani članci

Odgovori