Brže web stranice generiraju više prihoda

Bilo da je u pitanju web trgovina ili portal kada je u pitanju uspjeh na Internetu, brzina web stranice i njene performanse dok korisnik posjećuje stranicu su najvažnije. Imate samo nekoliko sekundi da privučete pozornost posjetitelja prije nego što napuste Vašu web stranicu i više se ne vrate. Ako stranici treba dugo da se učita korisnici će je sigurno napustiti.

Anketa koju je proveo Digital.com (2022.) pitala je 1250 online kupaca koliko dugo obično čekaju da se učitaju web stranice prije nego što napuste web stranicu i namjeravanu kupnju. Rezultati su pokazali kako kupci znaju cijeniti svoje vrijeme i kako su spremni potrošiti svoj novac negdje drugdje ako smatraju da web trgovina presporo radi.

To je posljedica užurbanog načina života, brže Internet veze i dostupnosti Interneta (sve više kupovina se vrši putem pametnih telefona stoga je bitno da stranica ima i mobilnu verziju! ). Sve navedeno vrijedi i za portale koji iako ne prodaju robu, prodaju oglašavanje i od velike važnosti je da posjetitelja što duže zadrže surfanjem na svojoj stranici.

Čak i na takvom manjem broju ispitanika možemo uočiti određene obrasce ponašanja posjetitelja web stranice :

  • 53% online kupaca očekuje da će se stranice e-trgovine učitavati za 3 sekunde ili manje
  • 19% ispitanika kaže da će u prosjeku napustiti web stranicu koja se učitava duže od 2-3 sekunde, dok će 8% otići nakon 1 sekunde, potom ako se stranica ne učitava unutar 4-6 sekundi to napravi još 25% posto online kupaca
  • 50% napušta košaricu, a 35% kupi manje stvari nego što su namjeravali
  • većina kupaca , njih 39%, misli da bi stranice na web-lokacijama za e-trgovinu trebale najviše 2-3 sekunde da se učitaju a 14% njih želi da se stranice učitavaju u jednoj sekundi
  • 21% potrošača kaže su spore stranice glavni izvor nezadovoljstva pri online kupnji – tvrtke sa stranicama koje se sporo učitavaju ostavljaju negativan dojam na 45% kupaca

“Efekt” sporih stranica se tu ne zaustavlja. Performanse stranice također utječu na pozicioniranje u tražilicama. Uz sporo učitavanje, stranica će loše mjeriti metriku iskustva posjetitelja, što utječe na njezinu razinu rangiranja. Stoga se web stranice s lošom brzinom učitavanja mogu itekako odraziti u brojkama online prodaje.

Pozitivni učinci koje dobre performanse web stranice imaju za većinu tvrtki:

  • pomaže u izjednačavanju utakmice s konkurencijom
  • povećava kredibilitet brenda, pospješuje proces brendiranja i posljedično prodaju
  • veća vidljivost za tvrtku ( kada su optimizirane za tražilice )

Ima li neka tajna veza između kvalitetnog hostinga i uspješnih web stranica?

Hosting web stranica je prostor na serveru u kojem se podaci web stranica pohranjuju kako bi im ostali korisnici mogli pristupiti na Internetu. Najčešće vrste hostinga su shared (dijeljeni) hosting ( cijenom pristupačna usluga s limitiranim dostupnim resursima) te skuplji VPS ili Dedicated serveri (hosting koji se preporuča za veće projekte i imaju dopušteno više serverskih resursa što pospješuje performanse stranica). Nedovoljno resursa može uz usporavanje, uzrokovati greške nedostupnosti na web stranicama.

Ključan moment u online poslovanju malih tvrtki je onaj tren kada njihova web trgovina ili portal počnu trošiti više resursa, te dosežu limite koje njihov shared hosting pruža, a u tom trenu nemaju mogućnost zakupiti jaču uslugu poput vlastitog VPS ili Dedicated servera koji su mogu skupo koštati i trenutno nisu ekonomičan odabir za korisnika. No možda ste čuli i za Litespeed server i pitate se što je to i kako početi koristiti isti.

LiteSpeed web-server (LSWS)

LiteSpeed hosting usluga relativno je nova pojava i Plus hosting je prvi ponudio takvu uslugu na tržištu u regiji. U suštini, kada se vlasnik web stranice nađe u teškoj poziciji da bira između ostajanja na shared hostingu ili ulaganja u VPS ili Dedicated server, pravo je vrijeme za razmotriti LiteSpeed koji je odlična kombinacija dva svijeta jer je ekonomičan cijenom, a robustan resursima.

Za početak, LiteSpeed server je odlično rješenje za spor webshop ili opterećen portal.

LiteSpeed koristi tehnologije koje su fokusirane na pružanje visoko optimiziranih rješenja, visokih performansi i male potrošnje memorije što za posljedicu pruža optimalne performanse stranice i niže opterećenje servera. Laički rečeno, to znači da će Vaš webshop lakše preživjeti veću navalu posjetitelja jer će bolje podnositi veći broj upita , čime će doprinijeti bržem učitavanju i pregledu stranice, zahvaljujući specijalno razvijenom cache mehanizmu. Litespeed servira statički sadržaj veoma brzo, što vrijedi čak i za velike i glomazne web lokacije s puno medijskog sadržaja i nema problema s e-trgovinama poput Magenta.

Idealan kandidat za ovu uslugu je webshop ( podržavamo i WordPress + WooCommerce ili Magento rješenja ), koji i nakon optimizacije ima poteškoća s obradom zahtjeva od strane korisnika, pa se stranica dosta sporo ili uopće ne učitava. Ako često imate promotivne akcije pa web stranica “pati” zbog naglog skoka posjetitelja LiteSpeed će bez problema savladati te upite.

Za developere koji žele znati više:

1) usporedni pregled performansi LiteSpeed servera naspram Apache i Nginx za WordPress

  •  pri učitavanju WordPressa, LiteSpeed Web Server radi 5X brže od Nginxa i 28X brže od Apachea
  • saznaj više ovdje.

2) usporedni pregled performansi LiteSpeed servera naspram Apache i Nginx za Magento

  • pri učitavanju Magenta, LiteSpeed Web Server radi 4X brže od Nginxa i 2X brže od Apachea
  • saznaj više ovdje.

Trebate više informacija?
Pročitajte više na Šest razloga za razmatranje LiteSpeed servera kao alternativu za web-poslužitelje ili se javite Plus podršci i odaberite najbolje rješenje za svoje poslovanje.

Zakup LiteSpeed usluge možete izvršiti na mjesečnoj ili godišnjoj bazi te za hosting sučelje nudimo dobri stari, svima poznat cPanel . Litespeed paket podržava i e-mail uslugu.

Povezani članci

Odgovori