Upravljani namjenski hosting i zašto je rješenje baš za vas

Imate li trenutno već postojeću web stranicu proizvoda ili namjeravate krenuti u svijet e-trgovina? Ukoliko je odgovor na bilo što od gore navedenog potvrdan, vrijeme je da počnete razmišljati o nekom obliku namjenskog hostinga. Odabir prave vrste web hostinga činiti će veliku razliku u razvoju vašeg budućeg poslovanja. Namjenski hosting, kao poslužitelj, obrađuje samo i isključivo vašu web stranicu. Nijedna druga web stranica nije i neće biti smještena na ovom poslužitelju i to znači da je poslužitelj u potpunosti posvećen vašoj web stranici.

Server room
Data centar sa namjenskim poslužiteljima

Namjenski hosting bio bi u stvari primjer najma ili zakupa servera. U ovoj vrsti okruženja, samo jedan korisnik postavlja svoje web stranice, e-trgovine ili aplikacije na zakupljeni server, odnosno poslužiteljski hardver i resursi za taj hardver pripadaju isključivo tom pojedinačnom korisniku.

Pojasnimo još malo ovu analogiju, zamislite namjenski hosting kao kuću s jednim podstanarom za razliku od zgrade s mnogo podstanara. Plaćanjem kuće samo za sebe izbjegavate da “bučni susjedi” zadiru u vaš prostor.

E-trgovine i web shopovi dobivaju veliku vrijednost od namjenskog hostinga i za business nije baš korisno imati dijeljeni hosting. U dijeljenom hostingu, web stranica dijeli propusnost, procesor i tvrdi disk s raznim drugim klijentima. Previše web stranica na jednom poslužitelju može dugoročno dovesti do mnogo različitih izazova pa čak i problema, a da ne spominjemo poteškoće koje će biti vezane uz nagli rast prometa i sigurnosne prijetnje, pogotovo ako je vaša stranica komercijalna i zahtijeva fleksibilnost i velik prostor za pohranu. Web stranica koja će biti e-trgovina u stvari zahtijeva namjenski hosting jer je vođena bazom podataka koja s vremenom raste, često se ažurira, zauzima puno prostora i zahtijeva sigurnost na mnogo razina.

Korištenje upravljanih namjenskih poslužitelja za postavljanje za takve stranice daje vam visoke sigurnosne standarde jer je cijeli poslužitelj posvećen samo vašoj stranici.

Prednosti namjenskog hostinga

Pogledajmo detaljnije neke od prednosti postavljanja vaše web stranice na namjenski poslužitelj.

Konzola i ormari u data centru

Dedicirani server omogućuje da cijeli poslužitelj radi samo za vašu web stranicu. To se prevodi u skalabilno gotovo neizmjerno veći prostor za pohranu dostupan za sve ono što na web stranicama zauzima mnogo prostora poput slika, video sadržaja, drugih multimedijskih datoteka i interaktivnih sadržaja.

Ono što također dobivate je poboljšana sigurnost vaše web stranice i komercijalnih transakcija u odnosu na recimo dijeljeni hosting. Ne dijelite radni prostor s nikim pa se ne pojavljuju razne male i često jednostavne greške koje se pojavljuju na dijeljenim serverima.

Posjedovanje vlastitog poslužitelja omogućava vam brojne mogućnosti za bolju kontrolu i vrlo često imate root pristup. Međutim, na serverima za dijeljeni hosting dobivate samo ograničenu kontrolu nad raznim ograničenim značajkama i funkcijama poslužitelja koji su dostupni u planu koji ste odabrali.

Pored većeg prostora za pohranu, često tu dolazi i viša stopa propusnosti namijenjene prijenosu podataka u usporedbi s dijeljenim hostingom. Promet koji ostvaruje vaša web stranica više se ne natječe s prometom na drugim web stranicama na istom serveru i zato se ne može dogoditi da vi imate poteškoća sa stranicom jer je neki drugi korisnik uspješniji u dovođenju prometa na svoju stranicu. Sekundarna korist od toga je da vaš server mnogo brže otvara web stranicu od ostalih jer obrađuje samo zahtjev za vašu web stranicu.

No čak i kada se odlučite na namjenski hosting, i tu postoje dvije verzije:

Neupravljani namjenski hosting

Kod neupravljanog namjenskog hostinga, koji se ponekad naziva i samoupravljani namjenski hosting (jer sami njime upravljate), možete samostalno postaviti vlastiti namjenski poslužitelj i u potpunosti se pobrinuti za njegovo upravljanje. Sve što trebate učiniti je unajmiti poslužitelj i postaviti ga za hosting vaše stranice. Upravljanje poslužiteljem zahtijeva određeno tehničko znanje koje je vrlo specifično i ponekad nije to baš tako lako. Ukoliko ne posjedujete to znanje, možete to naučiti prije postavljanja ili se posavjetovati s nekim stručnjakom koji vam može pomoći s postavljanjem i upravljanjem.

Ova opcija može biti jeftinija od upravljanog namjenskog hostinga, ali možete upasti u probleme u slučaju kvara vašeg poslužitelja. Uvijek je bolja opcija imati profesionalca na raspolaganju za vas u takvim situacijama.

Potpuno upravljani namjenski hosting

Upravljani namjenski hosting je sigurno najbolji pristup za izbjegavanje svih gnjavaža oko samostalnog postavljanja i upravljanja poslužiteljem. Profesionalne tvrtki za web hosting nude vam kompletan paket namjenskih hosting usluga kojima se u potpunosti upravlja.

Nakon što kupite ovakav paket, hosting tvrtka brine o svakom aspektu vašeg poslužitelja. Postavljaju namjenske upravljane poslužitelje za vas. Točnije to znači da oni imaju servere i postavljaju ih tako da hostaju samo vašu stranicu i u potpunosti upravljaju serverom u pozadini umjesto vas. Drugim riječima, bit ćete potpuno oslobođeni svih složenih i kompleksnih situacija koje su često vezane uz rukovanje namjenskim hosting poslužiteljima.

CPU namjenskog poslužitelja
CPU namjenskog poslužitelja

Potpuno upravljani namjenski hosting je izolirano okruženje u kojem pružatelj usluga upravlja postavljanjem, administracijom, upravljanjem i podrškom aplikacije poslužitelja ili platforme, što uključuje praćenje poslužitelja, ažuriranja softvera, ponovno podizanje sustava, sigurnosne zakrpe i nadogradnje operativnog sustava. Resursi su specifični za korisnika i osiguravaju da se samo vaši podaci drže u vašem okruženju, a da na njih ne utječu problemi koji proizlaze iz dijeljenja resursa.

Dakle, ako planirate podići svoje online poslovanje na nove visine i pripremiti se za sve izazove, trebali biste razmotriti opciju potpuno upravljanog namjenskog hostinga.

Uz sve gore navedene prednosti u korist upravljanih namjenskih poslužitelja za web stranice i e-trgovine, ostaje jedan negativan faktor protiv njih. Troškovi upravljanog namjenskog poslužitelja mogu biti visoki u odnosu na cijene koje vidite kod dijeljenih servera. Međutim, naknada je povezana s ukupnim troškovima kada različiti korisnici dijele prostor na poslužitelju. Važno je razumjeti da kada vaše poslovanje brzo raste, morati ćete nastaviti tražiti dodatne kapacitete za hosting zajedno sa sigurnosnim problemima za podatke o kreditnim karticama vaših kupaca pohranjenih na zajedničkom poslužitelju. Stoga je najbolja i optimalna opcija otići i dobiti upravljani namjenski plan hostinga.

Povezani članci

Odgovori