cPanel konferencija 2012

Donosimo vam par detalja i crtica sa cPanel konferencije održane 8.-10. Listopada u Houstonu u Texasu, SAD. Već sâm Houston izgleda impresivno, s preko 6 milijuna ljudi u širem centru i veličinom od 1600 km² veći od Istre i ostavlja bez daha. Posebno promet i klima, preciznije visoke temperature,  na koje definitivno nismo navikli.

Konferencija je održana u Westin Galleria centru, dijelu Houstona koji zovu Galleria area, u hotelu Westin ispod kojeg dominira i pomalo odvlači pažnju s konferencije, ogroman shopping centar s klizalištem na najdonjem katu. Kao cPanel partneri imali smo besplatnu kotizaciju za konferenciju, a u tri dana, cPanel se pobrinuo da ne budemo gladni niti žedni, te dobro zabavljeni sa tri partyja u tri dana. Jedan dan prije konferencije i svaki dan nakon konferencije. Bilo je tu svega, od Howl at the Moon, pa do odličnih The Spazmaticsa i pub crawla, po odličnim barovima u Washington Streetu u Houstonu. Naravno da niti to nije bilo prepušteno slučaju, naime cPanel je osigurao i nekoliko autobusa za prijevoz od hotela do partyja i nazad.

cPanel konferencija je bila osmišljena na način kao i većina sličnih konferencija, exhibit dio konferencije sa štandovima na kojem cPanel i ostali vendori izlažu svoje usluge i servise, na koje se može doći na prezentacije proizvoda, zatim predavanja koje organiziraju dio cPanel, a dio ostali vendori većina kojih rade pluginove ili dodatni software za cPanel, te dio konfrencije na kojem se mogu položiti cPanel certifikati koje organizira cPu ( cPanel University ) dio cPanel ekipe. Naravno, sve se odvija u isto vrijeme, tako da između predavanja u principu imaš jako malo vremena za kontakte s vendorima, a ima ih jako puno, vrlo zanimljivih, a i sama predavanja se obično odvijaju po nekoliko zanimljivih u isto vrijeme, tako da to što nas je išlo više na konferenciju uopće nije bila loša ideja, jer je to jedini način na koji smo mogli pratiti nekoliko predavanja u isto vrijeme. cPanel je osmislio dosta dobar način da posjetitelji ipak ostanu cijelo vrijeme konferencije i da ne pobjegnu u razgledavanje obližnjih shopping centara na način da na kraju svakog predavanja daju po 20$ cpCache valute, koju na kraju možete mijenjati za goodiese u cPanel Storeu u exhibit hallu. Koliko god se to možda čini kao očajan potez, ustvari uopće nije, naime ovakvi problemi su dosta česti kada se konferencije održavaju u velikim gradovima. Dosta često te konferencije, ma koliko god dobre bile, budu dosta puste, pošto posjetitelji odaberu nekoliko evenata na koje su ili pozvani ili su im od velikog interesa, a ostale niti ne posjete. Na WorldHostingDays su to riješili na način da konferencije održavaju u zabavnim parkovima, daleko od velikih gradova, tako da posjetitelji nemaju baš puno izbora, kada su na konferenciji, tamo i ostanu cijelo vrijeme.

Predavanja su u principu bila odlična, najviše su nas i zanimala cPanel predavanja, od feature requestova, pa do načina i smjera na koji se razvija cPanel. Sam cPanel će sâm po sebi doživjeti znatno unaprijeđenje u idućih nekoliko verzija. Od updatea 11.34, koji je već pushan u RELEASE tree, osim znatnog poboljšanja sučelja, doći će i podrška za wildcard SSL certifikate, pa do updatea 11.36 koji će biti dostupan negdje početkom iduće godine, gdje će doći do znatnog poboljšanja cPanel backupa, pa do mnogih internih poboljšanja, poput vlastiog Perl repozitorija i sl. Bitno je napomenuti da će buduće verzije izlaziti brže, s manje promjena, baš iz razloga što promjene korisnici, odnosno system administratori koji cPanel servere održavaju, jako teško usvajaju, tako da će novi featurei dolaziti u manjim zalogajima, češće, tipično 4 updatea godišnje, a ne jedan ili dva velika updatea godišnje kao do sada. Iduća konferencija, 2013. godine, kako najavljuje cPanel, održati će se u New Orleansu.

A da na cPanel konferenciji uopće nije dosadno, uvjeriti ćete se pogledate li filmić koji smo i mi vidjeli prije keynotea:

Povezani članci

Odgovori