SQL 2012 – besplatno beta testiranje

Iako je Microsoft već “odavno”  objavio RTM verziju jedne od najpopularnijih relacijskih baza na svijetu, s ponosom možemo reći da smo prva hosting tvrtka u Hrvatskoj koja može svojim korisnicima ponuditi SQL 2012 u besplatnom beta testiranju. Beta testiranje se ne odnosi na sam SQL server, nego na integraciju SQL servera s postojećim kontrolnim panelom za Windows servere ( WebSitePanel ).

Uz velika poboljšanja na polju performansi, novi SQL server nam donosi bolju skalabilnost i pouzdanost, od kojih posebno izdvajamo “Always on” mogućnost.  S ovom novom opcijom, praktički ćemo moći ponuditi 100%-tni uptime SQL servera. Iako je trenutni uptime SQL servera prilično visok  (prosječni uptime naših SQL servera  je 99,9969% u periodu od 516 dana i  23 sata , imali smo 0,0031% [23 m] downtimea, tj. ono vrijeme koje je bilo potrebno za restart servera nakon instaliranja nadogradnji ), uvijek želimo našim korisnicima ponuditi najbolje moguće rješenje, uz zadržavanje realne cijene same usluge.

Neke druge mogućnosti koje posebno izdvajamo u SQL 2012 su:

Contained databases

Skoro svaki database administrator se susreo sa zadatkom migriranja baze na drugu SQL instancu ili na drugi SQL server.  Kod većine  migracija, nije dovoljno samo prebaciti bazu i SQL korisnika, te izmijeniti connection string u aplikaciji, nego treba ručno prebacivati SQL agent jobove, podešavati collatione i slično…

U SQL 2012, nova mogućnost koja je uvedena je “Contained Databases” čiji je cilj reducirati ili u potpunosti eliminirati razne zavisnosti  koje baza ima na postojećem SQL serveru.

“Contained Database” je ona baza koja sadrži apsolutno sve postavke i razne meta podatke u samoj bazi. Ovakva baza ne ovisi o SQL serveru na kojemu je ta baza pokrenuta, te je bez ikakvih problema možete preseliti na drugi server, bez straha da ćete izgubiti neke postavke.

ColumnStore Indexes

SQL 2012 koristi prednosti  “Column-Based indexa” koji drastično smanjuju I/O operacije i ubrzavaju rad s velikim količinama podataka. Više detalja i neke primjere iz prakse možete pročitati u odličnom Microsoftovom whitepaperu.

Poboljšanja na “Show Plan” funkciji

DB administrator dobiva puno više informacija o izvođenju samih upita na bazu, olakšavajući otkrivanje i rješavanje raznih problema u performansama, bilo samog SQL servera ili SQL baze.

Svima koji planiraju koristiti SQL 2012 preporučamo da downloadaju i besplatnu knjigu “Introducing Microsoft SQL Server 2012”

U SQL 2012, Microsoft je izbacio “Datacenter Edition” iz uporabe, te nudi samo sljedeća izdanja SQL 2012 servera:

Sve upite, prijedloge i zahtjev za besplatno testiranje nam možete poslati na support@plus.hr.

Povezani članci

Odgovori