Ruby on Rails

U prethodnom smo članku pisali o Django frameworku pa bi bio red da se osvrnemo i na Ruby on Rails — najpoznatiji web framework napisan Ruby programskim jezikom.

Pošto smo već spominjali što je to framework i koje prednosti pruža, najbolje da se ne osvrćemo previše na taj dio već da se fokusiramo na tehničke detalje.

Plus hosting je već neko vrijeme podržavao Rails preko Mongrel servera te cPanel sučelja. Nažalost ta opcija nije bila idealna iz više razloga. Ruby svijet vrlo je dinamičan te se stalno mijenja, a tako se stvaraju i nove deploy opcije. Jedna od najpopularnijih te ujedno i najlakših pojavila se relativno nedavno. Riječ je o Phusion Passenger Apache/nginx modulu, takozvani mod_rails ili mod_rack koji je ujedno i službeno postao preferirani način za upogoniti vašu Rails aplikaciju.

Sa zadovoljstvom nam je napomenuti da ste od sada slobodni iskoristiti sve prednosti koje pruža Rails framework na način da vašim aplikacijama pružite dom na već postojećim Sprint paketima.

Tehnikalije

Plus hosting koristi Ruby Enterprise Edition (dalje u tekstu REE) koji je posebno prilagođen za manju potrošnju memorije te brži rad u tipičnim shared hosting okruženjima ili pak na VPS sustavima gladnim memorije. REE je uparen sa prethodno spomenutim Apache Phusion Passenger modulom kako bi pružio kompletno riješenje za vaše Rails aplikacije. Uz REE, instaliraju se i Rails te Bundler gemovi tako da je vrlo lako započeti.

Kratki tutorial

Prvi korak je da preko SSH protokola kreirate vašu prvu Rails aplikaciju (ovu naredbu preporuča se izvršiti u vašem home folderu, dakle izvan public_html foldera):

rails new <ime> --old-style-hash

Nakon toga dovoljno je kontaktirati Plus korisničku podršku tako da se otvori ticket ili pošalje mail na support@plus.hr kako bi vam aktivirali Ruby hosting.

Osim ova dva jednostavna koraka sve što ostaje je instalirati željene gemove. To se radi na način da se otvori datoteka imenom Gemfile u rootu vaše aplikacije. Tamo se specificiraju gemovi koje vaša aplikacija treba te se nakon toga pokrene sljedeća naredba:

bundle install --path=vendor/bundler

Ta naredba će instalirati tražene gemove u vendor/bundler folder gdje ih Rails po defaultu traži. Ukoliko neki gem zapne pri instalaciji slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo dati sve od sebe da isti upogonimo. Nakon što neke gemove dodate ili uklonite, path nije potrebno specificirati jer ga bundler zapamti, tako da je dovoljno pokrenuti bundle install.

Ukoliko imate potrebu za restartom aplikacije, sve što treba je ‘dotaknuti’ restart.txt datoteku u tmp direktoriju:

touch tmp/restart.txt

U kratkim crtama to je to! Zvuči jednostavno? Možda zato što zbilja je 🙂

Povezani članci

Odgovori