Tehnička preporuka – Biranje VPSa

Ovaj post je namijenjen korisnicima koji žele saznati više o virtualnim privatnim serverima (eng. virtual private server – VPS).
Obzirom da su VPS hosting i shared hosting dva vrlo različita hosting okruženja, potrebno je sagledati niz različitih faktora koji će Vam pomoći u odabiru VPS server paketa.

Što je VPS hosting?

VPS hosting je raspodjela resursa jednog fizičkog servera na više različitih korisnika, na način da korisnici ne utječu jedan na drugoga. Fizički server je podijeljen u više virtualnih „odjeljaka“, te je serverski software podešen na svakom „odjeljku“ posebno kako bi svaka jedinica mogla samostalno funkcionirati.

Iako i druge web stranice mogu biti hostane na istom fizičkom serveru, vaša web stranica je u ovom slučaju potpuno odvojena – koristeći neovisne, dodijeljene resurse na serveru (CPU, RAM, prostor na disku, itd.). Ostale web stranice na serveru neće utjecati na performanse vaše web stranice, što znači da dobivate dedicirane resurse koje plaćate.

VPS hosting vam daje potpunu kontrolu nad vašim serverom i gotovo iste benefite dediciranog servera. Fleksibilnost i zajamčeni resursi garantiraju nesmetan rad vaše aplikacije i u najtežim okolnostima.

VPS i Shared hosting

Najveća razlika između VPS i shared hostinga je način na koji se serverski resursi dijele. Dedicirani resursi servera (kao RAM i CPU) dodjeljuju se svakom VPS-u zasebno.

Zamislite to kao zgradu. Hosting u shared hosting okruženju je poput iznajmljivanja stana; postoji jedan stanodavac (hosting provider) koji posjeduje cijelu zgradu i resurse.Stanodavac iznajmljuje prostor i komunalnu imovinu kao što su bazen, parkiralište, teretanu (ili u hosting terminima CPU, RAM, disk space, etc.).

VPS hosting je kao vlasništvo stana gdje vi posjedujete vlastiti prostor. I dalje ćete dijeliti komunalnu imovinu s ostalim stanarima, no za razliku od shared hostinga, sami ste odgovorni za održavanje vašeg unutrašnjeg prostora,popravaka i izmjena nad prostorom.

Osim toga, znatno je manje sustanara te kao bonus imate i dodijeljen svoj privatni parking. Imate sva prava na svoj vlastiti prostor i određene dodijeljene resurse – umjesto da cijelo vrijeme povlačite resurse iz zajedničkog centra.

Bitno je znati koje su vaše potrebe za hostingom

Prije utvrđivanja koji hosting je idealan za vas, potrebno je imati jasnu sliku onoga što vam je potrebno. Faktori koje trebate uzeti u obzir jesu:

  • Vrsta web stranice koju želite kreirati
  • Software koji vam je potreban
  • Vrste dodatnih usluga koje su vam potrebne (e-mail accounti, e-commerce add-on, itd.)

Kod odlučivanja o VPSu potrebno je uzeti u obzir sljedeće faktore:

Vrijeme neprekidnog rada servera

Jedan od najbitnijih faktora pri odabiru VPSa, a koji je najteže izmjeriti, je vrijeme neprekidnog rada servera. Da biste osigurali da vaša web stranica i dalje raste kako ste planirali, potrebno vam je maksimalno kontinuirano vrijeme rada servera (vrlo malo ili nula prekida.)

E-commerce

Ukoliko imate e-commerce web stranicu, gotovo sigurno ćete imati potrebu za online transakcijama. Preporučujemo da odaberete web hosting providera koji nudi različite feature kako bi vašim kupcima pružili najbolji mogući doživljaj kupnje.

Neki do tih feature-a mogu uključivati košarice za kupnju, SSL certifikat, košaricu za kupnju jednim klikom ili vlastitu IP adresu. Zbog svih navedenih razloga, stabilnosti i visokih performansi, VPS je pravi izbor ako imate web stranicu za e-trgovinu.

Sigurnost

Najbitnije je osigurati hosting providera koji će vam pružiti podršku u svakom trenutku. Budite sigurni da ste izabrali providera čija je podrška aktivna 24/7 kako bi se imali kome obratiti ukoliko dođe do zastoja ili ikakvih problema na serveru. Osim podrške, vrlo bitno je da se rad vašeg servera konstantno prati kako bi vaš provider mogao reagirati proaktivno – i prije no što problem bude vidljiv vašim korisnicima.

Backup

Naravno da se svi uvijek nadamo da se nikad ništa neće dogoditi našim web stranicama, no uvijek postoji rizik. U slučaju da je vaš web napadnut i bitne informacije su uklonjene s vaše stranice, ili postoji nekakav problem u radu vašeg VPS servera, postoji šansa da sav vaš sadržaj bude nepovratno izgubljen. Kako se to ne bi dogodilo, uvijek odaberite hosting providera koji će redovno spremati backup vašeg servera. Na taj način, u slučaju da nešto krene po zlu, uvijek možete povući vaš sadržaj iz backupa.

Dobra korisnička podrška

Ozbiljan web hosting provider će se pobrinuti da za svoje korisnike ima promptnu i efikasnu korisničku podršku. Bilo da se radi o telefonu, e-pošti ili chatu, trebate biti u mogućnosti kontaktirati nekoga u trenutku kada vam je potrebna pomoć. Zato smo mi ovdje!

Zaključak

Pristupačne i fleksibilne opcije koje nudi VPS omogućavaju tvrtkama i organizacijama vlasništvo nad vlastitim web serverima i aplikacijama bez troška vezanih za fizičke servere, infrastrukturu i osoblje.

Povezani članci

Odgovori