Idi do glavnog sadržaja
+ 385 52 492 052 Email podrška info@plus.hr

Baza znanja

Mudri ljudi kažu „što više znanja – to više imanja“, zato nikad ne treba prestati učiti. Za sve što ste oduvijek željeli znati o hostingu, domenama i sličnim stvarima, a niste se usudili pitati, tu je naša baza znanja.

Besplatni SSL certifikati

Besplatni SSL certifikati

Plus Hosting je svojim korisnicima omogućio potpuno besplatno korištenje SSL certifikata na svim shared hosting paketima. Linux certifikat izdaje cPanel kao CA (Certificate Authority) u suradnji s Comodom, dok se na Windows paketima koristi Let'sEncrypt. Više informacija o Windows Let'sEncrypt certifikatima saznajte ovdje.

Česta pitanja

Što je SSL?

SSL je naziv za kriptografske protokole koji omogućavaju sigurnu komunikaciju kroz računalne mreže. SSL (Secure Sockets Layer) je prethodnik TLS-a (Transport Layer Security) te se različite verzije navedenih protokola primjenjuju tijekom korištenja internet preglednika, emaila, slanja instant poruka (Facebook, WhatsApp, Viber), VOIP poziva i slično. 

Što je SSL certifikat?

SSL certifikati opće su prihvaćeni mehanizam podizanja sigurnosti internetskih stranica na višu razinu i današnja su norma za jamstvo sigurnosti na internetu. SSL certifikatom možete nenametljivo i provjereno potvrditi da je vaša internetska stranica sigurna. Naime, kada je certifikat uspješno instaliran na poslužitelju, protokol HTTP izmijenit će se u HTTPS (gdje S stoji za „siguran“) a preglednik će pokazati uočljivu ikonu lokota.

Uloga SSL certifikata

 • Enkripcija - podaci se kodiraju kako bi se osiguralo da nitko tko presretne prijenos podataka te podatke ne može razumjeti odnosno pročitati
 • Potvrda autentičnosti identiteta web poslužitelja

Pročitajte više o tome zašto preporučujemo korištenje SSL certifikata i HTTPS protokola na našem blogu

Što ako ne mogu dobiti besplatan SSL?

Postoje određene situacije u kojima je moguće da se besplatan SSL ne aktivira za domenu. Neki od mogućih razloga slijede:

 • problemi s copyrightom ili malwareom na stranicama
 • problem s domenom tj. imenom domene
 • domena nije registrirana
 • domena nije usmjerena na server
 • rewrite rules itd.

 Bitne informacije

Kod korištenja besplatnih SSL certifikata biste trebali uzeti sljedeće informacije u obzir:

 • U situacijama u kojima se besplatan SSL ne aktivira za domenu možemo provjeriti navedene (i nama poznate) razloge, no ukoliko se radi o nekakvom drugom, nepoznatom razlogu, u tom slučaju ne možemo pokrenuti aktiviranje besplatnog SSL certifikata, već vas možemo usmjeriti na našu ponudu SSL certifikata (poput Rapid SSL).
 • Besplatan SSL certifikat traje 3 mjeseca, te iako je šansa jako mala, ne možemo garantirati da će se besplatni SSL produžiti automatski pošto postoji mogućnost da to ne bude moguće (zbog razloga navedenih iznad).  U toj situaciji vam možemo ponuditi naplatni SSL certifikat po potrebi.
 • Nikako ne preporučujemo korištenje besplatnih SSL certifikata za poslovne korisnike zbog toga što može doći do situacije gdje se certifikat ne produži automatski, te u tom slučaju može nastati problem s webom, narudžbama isl. U tom slučaju je jedino rješenje zakup jednog od naplatnih SSL certifikata, no u periodu do zakupa možete imati problema s radom web stranica.

 

Želim besplatni SSL certifikat, što moram napraviti?

SSL certifikati su već izdani za sve domene na Sprint shared hosting paketima. Dovoljno je posjetiti vašu domenu putem https protokola, npr. https://www.primjer.tld. Certifikat se izdaje na period od tri (3) mjeseca te se automatski iznova obnavlja - sve je automatizirano i ne morate brinuti o isteku valjanosti certifikata.

Prednosti besplatnog certifikata:

 • cijena (besplatno)
 • lakoća instalacije (automatska instalacija)
 • veći dojam sigurnosti te povećanje kredibiliteta kod posjetitelja kod korištenja HTTPS protokola

Nedostaci besplatnog certifikata

 • tehnički nedostatak bi mogao biti nepodržavanje SSL certifikata određenog CA (izdavača certifikata) u svim internet preglednicima
 • nemamo mogućnost provjere zbog čega nije izdan besplatan SSL certifikat za određenu domenu
 • može prouzročiti problem s pristupom vanjskom sadržaju za starije web stranice.

NE želim besplatni SSL certifikat, što moram napraviti? 

SSL možete ugasiti putem cPanel sučelja.

1. Ulogirate se u cPanel (www.domena.tld/cpanel). Kako pristupiti cPanelu? 

2. Pod sekcijom "Security" kliknite na "SSL/TLS"

SSL1

3. Kliknite na "Manage SSL sites"

SSL3

4. Kliknite na "Uninstall" pored domene za koju želite ugasiti besplatni SSL certifikat.

web ssl

 

Prelazak na HTTPS - bitne postavke i detalji:

Postavljanje trajne (301) redirekcije sa HTTP na HTTPS verziju web stranice

Potrebno je podesiti 301 redirekciju kako bi se posjetitelji koji dođu na HTTP verziju automatski preusmjerili na HTTPS verziju, a postojeći HTTP linkovi prenijeli link-juice na HTTPS linkove. To možete odraditi pomoću koda ispod unutar .htaccess datoteke. 

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
</IfModule>

Više detalja o navedenom možete vidjeti i na našem blogu

Podešavanje Wordpressa za https

Ako koristite WordPress, mogli bi vam dobro doći pluginovi kao što su “Search & Replace” za izmjenu serijaliziranih podataka u bazi podataka odnosno https://wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/ koji se jednostavno koristi i ne zahtijeva puno podešavanja. Još jedan plugin koji dobro radi svoj posao iako dugo vremena nije izašla nova verzija je WordPress HTTPS.

Više detalja o navedenom možete vidjeti i na našem blogu

Učitavanje datoteka putem httpsa

Kod prelaska na HTTPS, želimo osigurati da se sve datoteke učitavaju putem HTTPS protokola. Najbolja praksa je koristiti relativne URL-ove (npr./images/blue.png), umjesto apsolutnih (npr. http://www.example.com/images/blue.jpg).

Ako se prilikom pregleda HTTPS verzije stranice ne prikazuju određene datoteke, treba izmijeniti te apsolutne, hardkodirane linkove u relativne linkove – ili ručno ili putem alata koji taj proces mogu automatizirati.

Više detalja o navedenom možete vidjeti i na našem blogu

 

Pretraživanje po temi

I dalje vam je potrebna pomoć?
Mi smo tu za vas!

Live chat podrška