Idi do glavnog sadržaja
+ 385 52 492 052 Email podrška info@plus.hr

Baza znanja

Mudri ljudi kažu „što više znanja – to više imanja“, zato nikad ne treba prestati učiti. Za sve što ste oduvijek željeli znati o hostingu, domenama i sličnim stvarima, a niste se usudili pitati, tu je naša baza znanja.

Vrste domena

Sve vrste domena koje su dostupne u Plus Hostingu možete vidjeti ispod, zajedno sa bitnijim detaljima o svakom tipu domena.

gTLD (generičke top level domene) - com, net, org, biz i info. Navedenim domenama upravlja ICANN, krovna organizacija za upravljanje domenama. ICANN donosi pravilnike i zakone u vezi domena koje registri i registrari moraju poštovati.

ccTLD (country code top levev domene) - ekstencije država kao što su hr, com.hr, eu, de, it, nl itd. Pravilnike u vezi ccTLD domena donose države koje upravljaju pojedinom ekstenzijom. U Hrvatskoj su com.hr i hr domene regulirane CARNet-ovim pravilnikom. CARNet (Croatian Academic and Research Network) upravlja nacionalom domenom Hrvatske.

newTLD - domene nove generacije, odnose se na nove ekstenzije kao što su .city, .brand, .kitchen, .company itd. Popis domena koje možete zakupiti preko nas provjerite u našem cjeniku.

IDN domene (internationalized domain names) - domene sa znakovima koje se koriste u nekom jeziku. U Hrvatskoj su to domene sa dijakritičkim znakovima č,ć,ž,š,đ.

Pretraživanje po temi

I dalje vam je potrebna pomoć?
Mi smo tu za vas!

Live chat podrška