Idi do glavnog sadržaja
+ 385 52 492 052 Email podrška info@plus.hr

Baza znanja

Mudri ljudi kažu „što više znanja – to više imanja“, zato nikad ne treba prestati učiti. Za sve što ste oduvijek željeli znati o hostingu, domenama i sličnim stvarima, a niste se usudili pitati, tu je naša baza znanja.

DNS

DNS (eng. Domain Name System) je sustav koji primarno služi za prevođenje lako pamtljivih domena u numeričke IP adrese. 

U praksi, kada upišete određenu domenu u internet preglednik, DNS sustav će domenu prevesti u fizičku IP adresu servera na kojem se nalazi sadržaj. Primjerice, ako upišete "www.plus.hr" u preglednik, DNS sustav će pronaći IP adresu servera "89.201.164.50", pošto se na tom serveru nalazi sadržaj naše web stranice.

 

DNS pojmovi koji se često spominju:

A record

A record povezuje domenu sa fizičkom IP adresom računala (ili u našem slučaju servera) na kojem se nalaze servisi i sadržaj stranice.

Moguće je imati više A zapisa pokazuje za istu IP adresu, kao u primjeru www.google.com.

CNAME

CNAME (Canonical Name record) record povezuje alias (zamjensku domenu) sa drugom domenom ili canonical domenom. Pojednostavljeno - jedna domena pomoću CNAME-a može biti zamjenska domena za drugu.

U praksi, ako u preglednik upišete "plus.hr", ta domena će vas preusmjeriti na domenu "www.plus.hr". U tom slučaju se radi o CNAME zapisu.

MX record

MX (Mail Exchange) record usmjerava e-mailove domene na server na kojem se nalaze e-mail računi korisnika. Ukoliko MX record ne postoji, e-mailovi se isporučuju koristeći A record.

Moguće je podesiti više e-mail servera koji će se koristiti za slanje i primanje e-mail poruka, te redoslijed u kojem će se koristiti.

NS - name serveri

Name server (NS) record označava koji će serveri biti nadležni za DNS informacije određene domene.

Najčešće postoje primarni i sekundardni name serveri zaduženi za domenu.

TTL vrijednost

Time To Live (TTL) je vrijednost u DNS zapisu koja označava koliko sekundi treba proći prije nego što promjena DNS zapisa bude vidljiva. Svi DNS zapisi imaju TTL vrijednost. Primjerice, ako sada napravite promjenu na DNS zapisu koji ima TTL od 86400 sekundi, ona neće biti vidljiva sve dok ne istekne 24 sata.

TTL je vrlo bitan kod migracija sa servera na server. Prvi korak kod svake migracije je spuštanje TTL vrijednosti na 5 minuta, kako bi u slučaju nekog problema kod migracije trebalo svega 5 minuta da promjena bude vidljiva.

 

Primjer DNS zapisa (DNS recorda) domene

U primjeru ispod možete vidjeti sljedeće:

  • Domena sashatest.com.hr ima TTL od 14400 sekundi. To znači da će za svaku promjenu na DNS zapisima trebati proći 4 sata kako bi postala vidljiva. 
  • Sadržaj domene sashatest.com.hr se nalazi na serveru sa IP adresom 178.218.162.66
  • Ako u preglednik upišete www.sashatest.com.hr, to će vas odvesti na sashatest.com.hr.
  • Itd.

dns

Pretraživanje po temi

I dalje vam je potrebna pomoć?
Mi smo tu za vas!

Live chat podrška