Lozinka podatke čuva

Neovlašteni pristup je potencijalno najveći problem sa kojim se susrećemo na internetu.

Posljedice za žrtve ovakvih napada mogu uključivati ​​gubitak vrijednih podataka poput e-pošte, internet stranica, prezentacija i obiteljskih slika. No ima i gorih slučajeva, žrtvama mogu biti ukradeni i podaci o njihovom bankovnom računu, novac ili čak identitet. Štoviše, neovlašteni korisnici mogu koristiti tuđe računalo za kršenje zakona, što bi moglo dovesti žrtvu u pravne probleme.

Snažna lozinka pruža bitnu zaštitu od neovlaštenog pristupa Vaših podataka na internetu. Jedan od najčešćih načina na koji hakeri provale u računala jest pogađanje lozinki. Jednostavne i najčešće korištene lozinke kao što su jednostavne riječi bez znakova ili kombinacije velikih i malih slova, datumi rođenja, redosljed brojeva poput 12345  i sl. omogućavaju uljezima lakši pristup i nadzor Vašeg profila na društvenim stranicama, cPanela ili e-mail adresa.

Lozinka koju je teško pogoditi, običnim hakerima pruža veliki napor probijanja lozinke, pa najčešće traže drugu metu. Što je lozinka teža, to je manja vjerojatnost da će nečije računalo postati žrtva neželjenog upada.

Kod postavljanja lozinki

 Slijedite ove točke sigurnosti i smanjite rizik ili vjerojatnost probijanja lozinke

  • Ono što je najvažnije, lozinke moraju biti duge i složene. Duge i složene lozinke zahtijevaju više napora i vremena da bi haker pogodio.
  • Lozinke trebaju sadržavati najmanje deset znakova i imati kombinaciju znakova poput zareza, postotaka i zagrade, kao i velika i mala slova i brojeva.
  • Korisnici nikada ne smiju zapisati svoje lozinke online, jer to olakšava da njihovu lozinku ukrade i koristi netko drugi.
  • Također, nikad ne koristite istu lozinku za dva ili više uređaja, jer će hakeri koji provale u jedan stroj pokušati upotrijebiti istu lozinku kako bi preuzeli kontrolu nad drugima.

Sigurni upravitelji lozinki

Pokušajte koristiti sigurnog upravitelja lozinki, to je aplikacija koja se može pokrenuti na računalu, pametnom telefonu ili na oblaku, a koja sigurno prati i pohranjuje lozinke. Većina upravitelja lozinki također može generirati jake, slučajne lozinke za svaki račun. Sve dok je lozinka za pristup upravitelju lozinki jaka i jedinstvena, a koristi se dvofaktorska provjera autentičnosti, ova tehnika može biti učinkovita. Međutim, ako je tvrtka koja pokreće upravitelja lozinki utemeljenih u oblaku ugrožena ili napadač otkrije i iskoristi ranjivost u svom softveru (što se i dogodi!), moguće je da bi sve vaše lozinke mogle biti ugrožene. Ako odaberete upravitelja lozinki koji je lokalni za vaše računalo ili pametni telefon, vaše lozinke mogu biti ugrožene ako zlonamjerni softver dođe na vaše računalo ili izgubite pametni telefon. Kad birate upravitelja lozinki provjerite je li od poznate, pouzdane tvrtke s dobrom reputacijom.

Kako bi Vam Plus Hosting mogao pružiti što sigurniju uslugu, potrebno je da Vaši računi i internet stranice budu zaštićeni jakim lozinkama kako bi naša suradnja prolazila bez uplitanja neovlaštenih osoba.

Vaš Plus Hosting!

Povezani članci

Odgovori